İlk kez alacaklara adım adım drone rehberi

İlk kez alacaklara adım adım drone rehberi

Dünyaya tepeden bakmamızı sağlayan teknolojinin göz bebeği drone’lar, birçok amaçla kullanılıyor. Son zamanlarda çok daha ulaşılabilir hale gelen drone’lardan almak istiyorsunuz ama nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyor musunuz? İşte size adım adım drone rehberi! 

Teknolojinin büyük bir ivmeyle gelişmesinin nimetleri, her geçen gün hayatımızda daha kalıcı yer ediniyor. İngilizce’deki anlamı erkek arı olan İnsansız Hava Aracı (İHA) drone’lar adının hakkını hem işleyiş hem de fiziksel olarak karşılıyor desek yanlış olmaz. Tarihine baktığımızda genellikle askeri amaçlı kullanılan drone’lar, artık daha ulaşılabilir. Günümüzün uzaktan kumandalı bu araçlarından edinmek isteyenlerin aklındaki soruları cevaplıyoruz!

Drone fiyatları hangi aralıkta?

Milenyum çağında doğan ve teknolojiyi yakalayanların yeni oyuncağı drone’lar 100 TL ile 10 bin TL arası değişen ve bu bütçenin üzerine çıkabilen çok geniş bir fiyat skalasına sahip. Örneğin; hobi amaçlı drone’lar 100 – 2.500 TL, ticari kullanım amaçlı drone’lar 2.500 – 15.000 TL, tarım, haritalandırma, mühendislik, askeriye gibi sektörel amaçlı drone’lar ise 40.000 ve üzeri fiyat aralıklarında satışa sunuluyor.

Çocukluğumuzun uzaktan kumandalı araba ile oynama keyfi yerini drone’lara bıraktı.
Çocukluğumuzun uzaktan kumandalı araba ile oynama keyfi yerini drone’lara bıraktı.

Tamir için yetkili servis uygulamaları neler?

Tamir için yabancı popüler firmaların kendi teknik servisleri veya müşteri hizmetleri servisi şu anda Türkiye’ de bulunmuyor. Ancak bu markalardan yetkili servis yetkisi almış birçok firma ve usta hizmet veriyor. Artık dilediğiniz her şehirde rahatlıkla bir drone teknik servisi bulabiliyorsunuz. Bu servislerde, drone’unuzu kalibre edebilir, genel bakımlarını yaptırabilir veya yedek parça tedarik edebilirsiniz.

En popüler satış noktaları hangileri?

Genel olarak tüm modellerin bilgisine ve satış kanalına internet üzerinden rahatlıkla ulaşılsa da drone gibi hobi ürünlerinin, test edilerek alınması öneriliyor. Mediamarkt, Teknosa, Vatan Bilgisayar gibi ünlü teknoloji marketlerinin yanı sıra, yalnızca drone ve fotoğrafçılık üstüne kurulmuş mağazalar da birçok farklı yerli ve ithal üretim drone seçeneği sunuyor.

Drone satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

1. Öncelikle hangi amaçla drone kullanacağınızı belirleyin. Drone’u sadece eğlence amaçlı kullanabileceğiniz gibi entegre veya sonradan eklenmiş bir kamerayla fotoğraf veya video çekmek için de kullanmak isteyebilirsiniz. Bunların dışında artık bir spor dalı olmaya başlayan drone yarışlarına katılabilirsiniz. Bu seçeneklerin her biri için satın alacağınız drone’un özellikleri farklılık gösteriyor.

Eğlence amaçlı: Sadece keyifli zaman geçirmek için drone alıyorsanız entegre kamera içermeyen, yedek parçaları ucuz ve kolay ulaşılabilir modelleri tercih edebilirsiniz. Hubsan X4, Syma X5HC veya Syma X8G gibi modeller amacınız için en uygun fiyatlı seçeneklerden.

Fotoğraf veya video çekimi için: Drone kullanıcılarının büyük çoğunluğunun amacı fotoğraf ve video çekimi yapmak olduğu için bu kategorideki modellerin sayısı da daha fazla. Burada en önemli konu, dahili GPS sistemi sayesinde kendi kendine geri dönebilen bir model tercih etmek. DJI Spark veya Phantom 4, Yuneec Typhoon H veya Autel X-Star gibi modelleri bu amaçla kullanabilirsiniz.

Drone yarışları için: Eğer böyle bir amaçla drone alacaksanız muhtemelen daha önce yeteri kadar drone kullanmışsınızdır ve konuya da hakimsinizdir. TBS Vendetta, ImmersionRC Vortex 285 gibi çok yüksek hızlarda uçabilen, manevra kabiliyeti yüksek cihazları tercih edebilirsiniz. 

Yetkinliğinize uygun bir cihaz edinerek gereksiz masraflardan kaçının.
Yetkinliğinize uygun bir cihaz edinerek gereksiz masraflardan kaçının.

2. Uçuş süresi yani batarya ömründen ne beklediğinizi belirleyin. Bir drone bataryasının ömrü kadar havada kalabiliyor. Piyasada olan modellerin ise uçuş süresi genelde yedi dakika ile 50 dakika aralığında değişiyor ve fiyat arttıkça genelde uçuş süresi de artıyor. Kullanım amacınıza göre tercih edebileceğiniz drone modelleri arasında uçuş sürelerini mutlaka karşılaştırmalısınız.

3. Drone kullanmak tecrübe ve bilgi gerektiriyor. Bu cihazlar, yeterliğinizden bir üstünü alabileceğiniz bir ürün değil ne yazık ki. Yeni başlayanlar ve acemilerin cihazı sık sık düşürdüğü ve çarptığı gerçeğini göz önüne alırsak yetkinliklerinizin çok ötesinde bir drone almanız boş yere masrafa sebep olacaktır. Bu sebeple yeni başlayanlar için Cheerson CX-10 veya Blade Nano QX modelleri kullanım kolaylığıyla ideal bir başlangıç cihazı olabilir.

4. Drone’larda GPS de yine belirleyici bir özellik. GPS tüm drone modellerinde olmayan bir ozellik olsa da kullanıcıya ciddi kolaylık sağladığı bir gerçek. Tanımladığınız koordinatlara herhangi bir ek müdahale olmadan gidebilen ve sonrasında geri dönen GPS entegre drone modelleri, gözden kaçan drone’ları geri getirebilmek adına her seviyeden kullanıcıya hitap ediyor. Bu kolaylığını da göz önünde bulundurarak drone modellerini karşılaştırmalısınız.

GPS özelliği sayesinde gözden kaçırdığınız drone’unuzu rahatlıkla bulabilirsiniz.
GPS özelliği sayesinde gözden kaçırdığınız drone’unuzu rahatlıkla bulabilirsiniz.

5. Başlarda kamera sadece pahalı drone modellerinde kullanılırken artık hemen hemen her fiyat seviyesinde bulunabiliyor. Fiyat etiketine yansıyan ise şüphesiz kameranın çözünürlüğü ile doğru orantıda. Eğer siz drone ile fotoğraf veya video çekimi yapmayı planlamayanlardansanız düşük çözünürlüklü kameraya sahip olan modeller önemli derecede fiyat fırsatı sunuyor.

6. Drone’lardaki kontrol paneli, cihaza manevra yapabilmesi için gereken komutları gönderdiğiniz verici iki analog çubuktan oluşuyor. Anlık uçuş bilgilerini görebileceğiniz bir kontrol paneli sizlere hem kolay hem de eğlenceli bir uçuş deneyimi sunacaktır. Yukarıda sıraladığımız özellikleri deneyerek test etmeniz, hangi özelliklere sahip bir drone istediğiniz konusunda keyifli bir deneyim ve kesin bir sonuç verecektir.

7. Son olarak ayırdığınız bütçeye dikkat edin. Drone’un son zamanlarda daha ulaşılabilir olduğunu belirtmiştik. Bu yazıyı okurken belki en başında bütçe hesabına göre drone modelleri düşünmüş olabilirsiniz ancak esas olarak hangi özellikleri istediğiniz ve amacınız doğrultusunda bir bütçe ayırmak, daha sağlıklı bir alışveriş yapmanızı sağlayacaktır.

Bütçe belirlerken dikkat etmeniz gereken çok önemli bir konu daha var. Bütçenizi belirlerken sadece cihazı düşünerek bir plan yapmayın. Cihazın yanı sıra yedek batarya, hızlı şarj cihazı, yedek pervane gibi ek parçalar almayı da isteyebilirsiniz. Bu yüzden önerimiz drone almak için ayırdığınız bütçenin üstüne çıkamayacaksanız bütçenizin biraz daha altında kalan bir model seçin.

Bütçenizi sınırlandırmak istiyorsanız kameradan beklentilerinizi göz önünde bulundurarak daha düşük çözünürlükte bir entegre kamera tercih edebilirsiniz.
Bütçenizi sınırlandırmak istiyorsanız kameradan beklentilerinizi göz önünde bulundurarak daha düşük çözünürlükte bir entegre kamera tercih edebilirsiniz.

Sigorta yaptırmanız gerektiğini unutmayın!

Drone (İHA ) Sorumluluk Sigortası, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı“ çerçevesinde ticari amaçlı profesyonel olarak kullanılan drone’lar ve sertifikalı kullanıcılar için zorunlu hale getirildi. Bir drone'a sigorta yaptırabilmeniz için ise kayıtlı ve sertifikalı bir pilot ve aynı zamanda vergi numarasına sahip bir şirketinizin olması gerekli.

Quick Sigorta kullandığınız drone’ları güvence altına alıyor, zorunlu sorumluluk sigortası ve gövde sigortası için uygun primli çözümler sunuyor. Bu sigortaların teminatlarını şöyle genelleyebiliriz: Çalınması/kaybolması veya hasarlanması (varsa, üzerinde yer alan ek parçalar dahil), üçüncü taraflara karşı oluşabilecek hukuki sorumluluklar (gizlilik ihlali sebebiyle oluşabilecek sorumluluklar, gürültü sebebiyle oluşabilecek sorumluluklar). Detaylı bilgi ve başvuru için hemen tıklayın.