Satılığa çıkarılan dairelere yapılan artı iyileştirmelerin tek amacı, dairenin fiyatını artırmak olabilir!
Ev satın alırken, evin değerini belirleyen bazı bildik kriterler var. Örneğin, evin değerini aylık kira bedeline göre hesaplayabilirsiniz. Ya da aynı konumdaki evlerle kıyaslayarak doğru rakamı bulabilirsiniz. Bir eve ek değer katan özellikler de var. Merkezi konumda bulunması, ulaşım olanaklarının zenginliği, binanın yeni olması bu özelliklerden ilk akla gelenler. Aynı şekilde dairenin güney ve ön cepheye bakması, ara katlardan birinde yer alması, binanın asansörlü, manzaralı ya da önü açık olması da değerini artıran özellikler. Hele spor salonu, sosyal tesisi vb. ortak kullanım özellikleri de varsa, evin değeri iyiden iyiye artacak demektir.
Öte yandan ev satın almaya kalktığınızda, size daireye has özellikler olarak tanıtılan ve dairenin yüksek fiyatını haklı göstermekten başka amacı olmayan bazı gereksiz ayrıntılar da bulunabilir. Evet, bu özelliklerin hepsi de dairenin değerine değer katmıştır ama tek amacı bu olmayabilir. Açıkça ifade etmek gerekirse, sırf daireyi daha yüksek fiyata satmak için gerekmediği halde daireye eklenmiş ayrıntılar olabilir. İşte sizlerin bunlara karşı da dikkatli hatta uyanık olmanız gerekir. Şimdi bu gereksiz ancak dairenin fiyatını yükselten ayrıntılar neler olabilir, onlara bir göz atalım:
İlave banyo
Öncelikle evin planında kaç tane banyo olduğunu öğrenin. İlave banyolar, genellikle kullanılmayan bir gömme dolap, küçük bir boşluk hatta koridor veya yatak odasından küçük bir alan çalarak inşa edilebiliyor. Dikkat edin ve orijinalinde olmayan bir alana servet ödemeyin. Hazır banyo demişken. Yeni aydınlatma sistemi, modern armatürler, yenilenmiş karolar ve fayansları da inceleyin. Kullanılan malzemelerin kaliteli olup olmadığına özellikle dikkat edin.
“Trendy” iyileştirmeler
Şu sıralar 1950’lerin ev içi dekorasyon anlayışı yeniden moda. Daireyi daha cazip göstermek için de sağlam kapılar, pervazlar, mutfak dolapları vb. bu retro tarza uygun yenilenmiş olabilir. Sevdiyseniz sorun yok ama sevmediyseniz, bu artı fiyat amaçlı yenilemeye kanmayın.
Duvarlar yerinde mi?
Salon ile oturma odası arasındaki duvarı yıkıp salon genişletilmiş olabilir. Ya da mutfak ile oturma odası arasındaki duvar ortadan kaldırılmış ve mutfak açık hale getirilmiş olabilir. Bunlar da parlak cümlelerle daireyi size pazarlamak için artı değermiş gibi sunulabilir. Ara duvarları yıkılmış dairelere iltifat etmeyin. Ancak o zaman hangi odayı hangisiyle birleştireceğinize siz karar verebilirsiniz.
Oda mı, ardiye mi?
Bazı dairelerin ardiye olarak planlanmış, arka tarafta, güneş bile görmeyen bir noktada bulunan hatta apartman boşluğuna bakan küçücük mekanları size “oda” ya da çocuk odası, bebek odası olarak gösterilebilir. Hatta bu mekanlarda göstermelik yerleştirilmiş gömme dolap gibi orayı oda olarak algılamanızı sağlayan ayrıntılar bulunabilir. Bu mekanlar sayesinde daire “dört oda bir salon” olarak bile pazarlanabilir. Buna dikkat edin.
Yenilikler çevreci mi?
Armatürler, aydınlatma ekipmanları, mutfak musluğu vb. tepeden tırnağa yenilenmiş ve çok da kaliteli malzeme kullanılmış olabilir. Peki bunlar ekonomik ve çevreci tercihler mi, ona dikkat edin. Çok elektrik harcayan ampuller, suyun ayarına hakim olamadığınız banyo armatürleri, musluğu açar açmaz suyu şelale gibi tepenizden boca edecek duş başlıkları belki göze güzel görünebilir ama bunlar harcadıkları su ve elektrik açısından ne ekonomik ne de çevrecidir. Satın almadan önce iyi düşünün.
Çatıya da göz atın
Satın alacağınız ev müstakilse ya da en üst kattaysa, binanın yaşı da 20’den fazlaysa, o çatının yenilenme zamanı gelmiş demektir. En son çatı tamiratının ne zaman yapıldığını ya da çatının en son ne zaman yenilendiğini mutlaka öğrenin. Böylece onca para verip, ilk yağmurda evin içini akan sulardan korumak için kovalarla doldurmazsınız.
İp varsa olmaz!
Pencerelerde panjur veya jaluziler varsa, satıcı bunları yenilediğini söylüyorsa ancak bu jaluzi ve panjurların yanından açma kapama ayarı yaparken kullanmak üzere ip de sarkıyorsa, durum bir parça tehlikeli demektir. Çünkü jaluzileri açıp kapatmada kullanılan bu ipli sistemler artık eskide kaldı. Onun yerine içten işleyen bir mekanizma var. Bunun anlamı da açık: İpli jaluziler eski ve güvenli de sayılmaz.
Sokak kapısını inceleyin
Evin giriş kapısı, yani sokak kapısı, genellikle bir daire ile ilgili olarak ilk izlenimi edindiğimiz yerdir. Ancak pek azımız bu kapıyı incelemeyi akıl eder çünkü aklımız evin içinde neler göreceğimizle meşguldür. Oysa kapının sağlamlığı, kilit sisteminin güvenilirliği kadar çelik, ahşap, döküm, panel vs. olup olmaması bile fiyatı etkileyen özelliklerdir.
Güney cephesi iyi ama…
Evin güney cephesine bakması demek, bol bol güneş alması demek. Yalnız özellikle güney batı cephesini iyi inceleyin çünkü bu noktaya denk gelen her ayrıntı, öğleden başlayıp akşam güneş batana dek güneşin altında kavrulmuş demektir. PVC pencereler, jaluziler vb. gevremiş ve güneş ala ala kırılmaya hazır hale gelmiş olabilir. Eve dünya para ödeyip iki ay sonra kırılan pervazları yenilemeyi kim ister!
Mutfak tezgahı
Satın almayı düşündüğünüz evde sadece fiyatı artırmaya yönelik tadilatların hallicesi mutfakta yapılır ve amaç o mutfağın hakimi olacak kadının gözünü boyamaktır. Örneğin, mutfak tezgahı granit ya da kuvars olabilir ama tezgah altı dolapların içi tadilat gerektirebilir. Veya tezgah altları dardır, yüksekliği orta boy bir tencere için bile uygun değildir. Musluğu, evyesi kullanışsızdır. Doğru dürüst bir havalandırması bile yoktur ve yemek kokularının evi saracağı daha o anda bellidir. Hanımlar bu küçük ayrıntılara dikkat etsin, beyler de eşlerini mutlaka uyarsın.
Duvar kağıdı mı maske mi?
Duvar kağıtları son birkaç yıldır yeniden moda. Daireleri çok da şık gösterdiğini kabul etmek gerekir. Ancak bu şık dekorasyon bileşenini emlakçılar ve ev sahipleri sorunlu bir noktayı maskelemek için de kullanabiliyor. Ev sıfır değilse, hele ki odaların bazılarında duvar kağıdı varsa nedenini öğrenmeye çalışın. Örneğin, aynı sıradaki odaların tümünde kağıt olabilir ve o cephe rutubetli olduğu için duvar kağıdının amacı rutubet izlerini maskelemek olabilir.
Balkon / Teras keyfi
Bazı dairelerin son derece geniş balkonları, hatta devasa terasları olabiliyor. Bu açık mekanların bir köşesine taş barbekü şöminesi konduruluyor. “Şuraya bir bahçe salıncağı koyarsınız, arkasını da siyah camla kapatırsınız…” diye başlayan cümlelerle o teras adeta parti mekanı gibi pazarlanıyor. Peki, komşularınız o barbekü dumanına, kokularına hazır mı? Siyah camla kapatacağınız bölüm, belki de arka dairenin tek manzarasını engelleyecek! Siz belki yayla gibi terası olan bir daire satın aldığınız için mutlu olacaksınız ancak çeşitli anlaşmazlıklara da sebep olacaksınız. Ayrıca bu geniş balkon ve terasların ciddi bir temizlik ve bakım derdi de olacak. En iyisi bir kere daha düşünmek.
Alerjik bünyeliyseniz
Sert ağaç, laminat ve karo kaplama zeminlerin temizliği hem daha kolaydır hem de statik elektrik barındırmadığı için tozu ve kiri çekmez. Sizin ya da ailenizden birinin alerjik bir bünyesi varsa bu küçük ancak önemli ayrıntıya mutlaka dikkat edin.
Bu üç odaya dikkat!
Mutfak, oturma odası (ya da salon) ve banyo! Ev içi yaşantımızın çoğu bu üç odada geçer ve satılığa çıkan bir evde de olanca iyileştirmeler bu üç odada yapılır. Buralarda yapılan tüm albenili yenilemelerin gözünüzü boyamasına izin vermeyin. Diğer odaları da, tüm vaktinizi oralarda geçirecekmişsiniz gibi inceleyin.
Şömine gerekli mi?
Salonun bir köşesindeki şömine ilk bakışta insana müthiş keyif verir. Tamam da merkezi ısıtma sisteminin kullanıldığı bir binada o şömineye ihtiyacınız olmayacak ki. Ayda yılda bir karşısında keyif yapmak için evin fiyatına eklediği o paraya değer mi?