Hayatı değiştiren sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde, fiziken varlık göstermediğiniz mekanlarda ordaymış gibi hissedebilirsiniz. Sanal gerçeklikle yapabileceğiniz 10 aktiviteyi derledik.
Sanal gerçeklik; çok kabaca “teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgu dünyalar ya da mekanlar ile gerçek ve hayalin birleştirilmesi” olarak tanımlanabilir. Sanal gerçeklik teknolojisi, dijitalleşmenin önemli bir ayağı olarak karşımızda ve gelişmeyi sürdürüyor.
İnternet ortamında VR (virtual reality) adıyla görmeye alışkın olduğumuz bu teknoloji, Facebook, Google gibi birçok teknoloji devinin ciddi yatırımlarda bulunduğu bir platform. Dolayısıyla bir hayli yakın gelecekte şu anda neredeyse her evde olan akıllı telefon, tablet ya da bilgisayarlar gibi bu teknolojinin de hemen her eve girmesi bekleniyor.
Sanal gerçeklik gözlükleri, uyumlu cihazlarla (telefon, bilgisayar gibi) bağlantı kurarak sizlere görüntüyü üç boyutlu olarak aktarıyor. Aslında beyninizi fiziksel olarak bulunduğunuz ortamın algılarından soyutlayıp yanıltıyor ve sanal bir dünyada olduğunuz hissini veriyor. Üretici firma tarafından tasarım olarak belirli bir kriter belirlenmemişse VR gözlüğünün boyutunu telefonların ölçüleri belirliyor. Telefonunuzu sanal gerçekliğin ön kısmındaki yuvasına yerleştirip başınıza geçirdiğinizde, bir filmi ya da oyunu sanki içerisindeymişsiniz gibi izleyip oynayabiliyorsunuz.
Sanal gerçeklik, başta oyunlar ve eğlence sistemleri olmak üzere; tıp öğrencileri için sanal ameliyat ya da askerler için sanal tatbikat gibi alanlarda da kullanılabiliyor. Satın alınacak henüz başlamamış bir inşaat projesinde binanın bitmiş halinin içinde sanal olarak gezilebiliyor, projeyle ilgili fikir edinilebiliyor.
Sanal gözlükle neler yapabilirsiniz?
Sanal gerçeklik gözlüğüyle yapabileceğiniz aşağıdaki 10 etkinlik de size bu bambaşka dünyada yapılabileceklerle ilgili fikir verebilir:
1- Tehlikeye atılmadan adrenalin yaşayabilirsiniz: Adrenalin içeren aktiviteleri evinizin ortamında güven içinde yaşayabilirsiniz. Dağa tırmanabilir, çok yüksek bir gökdelenin tepesine çıkabilir, paraşütle atlayabilir, balona binebilir, köpek balıkları arasında okyanusa dalabilirsiniz.
2- Tarihi mekan ve müzeleri gezebilirsiniz: Sanal gerçeklik sayesinde, tarihi mekanlar ve müzeleri dünyanın neresinde olursanız olun oradaymışsınız gibi gezebilirsiniz. Gerçek hayatta maddi sebepler ya da farklı nedenlerle gidemeyeceğiniz yerlere sanal gerçeklik sayesinde gidebilirsiniz. Gezileriniz sırasında fotoğraflar çekip, sonrasında yine oradaymış gibi hissedebilir ya da sevdiklerinizle bu fotoğrafları paylaşabilirsiniz.
3- Spor müsabakalarını izleyebilirsiniz: Spor müsabakalarını izlemek için fiziksel olarak alanda bulunmadan üç boyutlu seyir keyfi yaşayabilirsiniz. Bu konuda müsabakaların VR kullanımına uygun platformlarda yayınlanması yeterli.
4- Konserlere gidebilirsiniz: Dünyanın neresinde olursa olsun VR gözlüğünüzü takıp sevdiğiniz sanatçıların konserlerine gidebilirsiniz. Evinizin ortamında sevdiğiniz sanatçılarla buluşabilirsiniz.
5- Metaverse evreninde başka bir hayat: Son dönemde gittikçe popülerleşen Metaverse evreninde hayal gücünüzün sınırlarını zorlayan yerlere gidebilirsiniz. Örneğin, normal şartlarda dünyayı gezemeseniz de Metaverse evrenindeki platformlar sayesinde dünyanın istediğiniz bir yerine gidebilirsiniz. Burada ilgi çekici olan gidilmesi çok zor olan örneğin -Machu Picchu gibi- yerleri de sanki oradaymış gibi görebilmeniz. Ya da binlerce yıl öncesinde ilk insanların resim çizdiği Chauvet Cave mağarasına gidebilirsiniz. Bitmedi… Ünlü tabloların -Mona Lisa ya da Yıldızlı Geceler gibi- içine girip gezebilirsiniz.
6- Otomobil yarışı yapabilirsiniz: VR gözlükler sayesinde otomobil yarışçısı olabilmeniz de mümkün. Sanal gerçeklikte düzenlenen bir yarışta, gerçek bir pistte gibi yarışıp adrenalin duygusunu yaşayabilirsiniz.
7- Eğitimler alıp öğrenebilirsiniz: Uçuş simülasyonlarında pilotların eğitimi sanal gerçeklikle sağlanabilir. Mühendislik ve tasarım alanlarında bir prototip yapmadan ürünün sanal ortamda denenmesi gibi konularda da sanal gerçeklik teknolojisi kullanılabilir. Ya da aşçılık, fotoğrafçılık gibi eğitimlere katılıp hobi edinebilirsiniz.
8- Film izleyebilirsiniz: VR uygulamalarına uygun filmleri sanki içindeymiş gibi izleyebilirsiniz. Üç boyutlu gözlüklerle film izlemenin çok ötesinde bir deneyim yaşayabilirsiniz.
9- Spor yapabilirsiniz: Evde spor yapmanıza imkan tanıyacak uygulamalarla evde fitness, yoga ve benzeri etkinlikleri gerçekleştirebilirsiniz. VR gözlükleriyle, atletik performansı ölçmeye ve tekniği analiz etmeye yardımcı olacak antrenmanlar da yapılabilir.
10- Sosyalleşebilirsiniz: Sanal ağlarda VR kullanan uygulamalar sayesinde arkadaşlarınızla sosyalleşebilirsiniz. Örneğin sanal ortamda oluşturulmuş uzayda, denizin dibinde ya da hayal edilen herhangi bir yerde arkadaşlarınızla bir araya gelebilirsiniz.