Dünyanın en değerli 100 markası nereye koşuyor?

Dünyanın en değerli 100 markası nereye koşuyor?

Veri analizi ve marka danışmanlığı şirketi Kantar Group, dünyanın en değerli markalarını sıraladığı BrandZ Top 100 En Değerli Global Markalar raporunun 2022 versiyonunu yayımladı. Teknoloji devi Apple’ın Amazon’u tahtından ederek zirveye oturduğu listede, yalnızca teknoloji devleri değil yeme içmeden mücevhere kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren küresel şirketler de yerini aldı. Listede ilk 10’a giren ve marka değerini en çok artıran şirketlere projeksiyon tuttuk. 

Kantar Group’un 2022 BrandZ Top 100 En Değerli Global Markalar listesinde yer alan 100 markanın toplam marka değeri yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizliğe rağmen yüzde 23’e yakın bir artış göstererek 8,7 trilyon dolara ulaştı. En dikkat çekici değişim listenin zirvesinde yaşandı. 2021’de marka değerini yüzde 64 artışla 684 milyar dolara taşıyan Amazon, listede 3. sıraya gerilerken bu sene marka değeri yüzde 55 artışla 947 milyar dolara ulaştıran Apple dünyanın en değerli markası oldu. Geçtiğimiz yıl marka değerini yüzde 74 artırarak 612 milyar dolara ulaştıran Apple, dünyayı saran enflasyon krizine rağmen oldukça başarılı bir performans sergileyerek ezeli rakibini yenmeyi başardı. Donanım, yazılım ve hizmet alanlarındaki gücü sayesinde artık marka değerinde açık ara dünya lideri olduğunu kanıtladı.

Amazon’a Apple ve Google darbesi

Listede 3.lük koltuğuna oturan Amazon’a bir darbe de Google’dan geldi. 2021’de marka değerini yüzde 42 artırıp 458 milyar dolarla yükselterek listede 3. sırada yer alan Google, bu seneki listede 2.liğe terfi etti. 819 milyar dolar marka değeriyle Google, dünyanın en değerli 2. markası unvanını kazandı. Marka değerini yüzde 49 artıran Microsoft, 611 milyar dolarla 4. sıradaki yerini korudu. Geçtiğimiz yıl marka değerini yüzde 60 artırarak 241 milyar dolara ulaştıran Tencent, 2022’de yüzde 11 düşüşe rağmen listenin 5. sırasındaki yerini muhafaza etti.

Amazon, küresel teknoloji liginde Apple’ın yanı sıra Google’dan da darbe yedi
Amazon, küresel teknoloji liginde Apple’ın yanı sıra Google’dan da darbe yedi

Fast food devi McDonald’s Facebook’u soluksuz bıraktı

Hizmetlerini yapay zeka ile destekleyerek ileri teknolojileri yatırımlarına ekleyen fast food devi McDonald’s, listenin ilk 10’unda en büyük çıkışlarından birini yapan markalardan biri oldu. 2021’de 9. sırada yer ala McDonald’s marka değeri yüzde 27 artırıp 196 milyar dolara ulaştırarak 6. sıraya yerleşti. 2020’de listenin 8. sırasında yer alan Facebook, marka değerini yüzde 54 artışla 226,8 milyar dolara taşıyarak 2021 listesinde 6. sıraya yerleşmişti. McDonald’s fast food sektöründeki öncü girişimleriyle dünyanın en değerli markaları yarışında Facebook’u soluksuz bırakmayı başardı.

“Meta”laşan Facebook kan kaybediyor

McDonald’s’ı 191 milyar dolarlık marka değerini koruyan Visa, 7. sıradan takip etti. Geçtiğimiz yıl listede 8. sırada yer alan şirket, bir basamak yükselmeyi başardı. Yüzde 18’lik düşüşle marka değeri 186 milyar dolara gerileyen Facebook yeniden 2020’deki sırasına geri döndü ve listenin 8. sırasındaki yerini aldı. İsim değiştirerek Meta adını alan sosyal medya devi, tarihinde ilk kez bu sene aktif kullanıcı sayısında gerileme yaşadı. TikTok rekabetinde öne çıkmakta zorlanan şirketten yapılan açıklamada kısmen TikTok'un artan rekabeti ve diğer rakip platformlar nedeniyle gelirinin piyasa beklentilerinin altında kalabileceği belirtildi.

Facebook yeniden 2020’deki sırasına geri döndü
Facebook yeniden 2020’deki sırasına geri döndü

Alibaba 2 sıra birden geriledi

Teknoloji dünyasında bir döneme damga vuran öncü girişim Alibaba’nın marka değerinin yüzde 14 düşüşle yaklaşık 170 milyar dolara gerilemesi, şirketi 9. sıraya düşürdü. Geçtiğimiz yıl 197 milyar dolar marka değeriyle 7. sırada bulunan şirket, böylece 2 sıra birden geriledi. Bu seneki listede İlk 10’a giren son marka Louis Vuitton ise marka değerini yüzde 64 artışla 124 milyar dolara yükseltmeyi başardı. 2021 listesinde İlk 10’da yer alan Mastercard ise bu sene ilk 10’a giremedi. Şirket 113 milyar dolar marka değeriyle geçtiğimiz yıl 10. sıradaydı.

Mücevher devi Cartier marka değerini zirveye taşıdı

Raporun bu yıl marka değerini en çok artıranlar sıralamasında mücevher devi Cartier zirveye yerleşti. Cartier’nin marka değeri yüzde 88 artışla 10 milyar dolara ulaştı. En iyi ikinci performansın sahibi ise pandemide yıldızı daha da parlayan YouTube oldu. Yüzde 83 artışla marka değeri 86 milyar doları aşan YouTube’u yüzde 79 ile Google izledi. Geçen yıl marka değeri en çok artan Tesla, Elon Musk’ın öncü girişiminin sonuçlarını alarak marka değerini bu yıl da yüzde 78 artırmayı başardı. Tesla, listenin ortalama büyüme oranının üzerine çıkarak teknoloji devlerine meydan okudu. Marka değeri 76 milyar dolara yaklaşan Tesla’yı sırasıyla Hermès (yüzde 73), Louis Vuitton, LinkedIn (yüzde 63), TCS (yüzde 61), Bank of America (yüzde 60) ve J.P. Morgan (yüzde 55) izledi.

Lüks tüketim ve teknoloji markaları yükselişte

Listede lüks tüketim ve teknoloji sektörlerini temsil eden markaların değeri ortalama yüzde 45 artış gösterdi. Finans ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren küresel devler arasında dikkat çekici büyüme oranları gözlendi. 

Otomotiv sektöründe hızlı yol alan Tesla, teknoloji devlerine meydan okudu
Otomotiv sektöründe hızlı yol alan Tesla, teknoloji devlerine meydan okudu

Amerikan markaları listeden yüzde 56 pay aldı

Amerikan markaları yüzde 56 ile listeden en büyük payı aldı. Çin’in payı yüzde 4 azalarak yüzde 14’e gerilerken Avrupalı markaların sayısı yüzde 18’de sabit kaldı. Arjantin ve Suudi Arabistan’dan markalar da bu sene ilk kez listeye girdi.

2022'nin en değerli 10 global markası

● Apple

● Google

● Amazon

● Microsoft

● Tencent

● McDonald’s

● Visa

● Facebook

● Alibaba

● Louis Vuitton