İş dünyasında ‘Sessiz İşe Alım’ akımı

İş dünyasında ‘Sessiz İşe Alım’ akımı

Sessiz İşe Alım, yeni bir istihdam açmak yerine önceliğin daha fazla sorumluluk ile halihazırdaki çalışanlara verilmesi demek. Bu yöntem git gide daha çok ilgi görüyor.  

Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page’e göre son dönemde iş dünyasında 50 yaş üstü çalışanlar yeniden keşfediliyor. Hem şirket içinde hem de yeniden işe alımlarda 50 yaş ve üstü çalışanların yıldızı parlıyor. Neden? 50 yaş üstü deneyimli çalışanlar zengin bilgi birikimlerini, uyum yeteneklerini, özverilerini işlerine çok daha fazla aktarabiliyor. Michael Page’in konuya dair anketine göre 50 yaş üstü çalışanların yüzde 62'si aktif bir şekilde kariyerlerinde gelişim sağlama fırsatı arayışında.

Bu araştırma bir bakıma “Sessiz İşe Alım (Alma)” kavramını da işveren açısından özverili ve bilgili çalışanın dışarda değil içerde aranması ve bu türdeki çalışanın işe sahip çıkması anlamında destekliyor. İşte bir istihdam stratejisi olarak ele alınabilecek Sessiz İşe Alım uygulamasında açık pozisyonlar için öncelik daha fazla sorumluluk alan çalışanlara veriliyor. Bir işveren veya işveren temsilcisi, bir iş pozisyonu için resmi bir ilan veya duyuru yapmadan, genellikle içerdeki gözlem, iç referans veya öneriler yoluyla belirlediği halihazırdaki çalışanı görevlendiriyor. Bu süreç, çoğunlukla geleneksel işe alım süreçlerindeki standart prosedürlerden farklılık gösteriyor.

Inc. dergisine göre Sessiz İşe Alım, Google tarafından da uygulanıyor.
Inc. dergisine göre Sessiz İşe Alım, Google tarafından da uygulanıyor.

Inc. dergisine göre Sessiz İşe Alım, Google tarafından da uygulanan, az bilinen ancak son derece etkili olan bir strateji. İşinde iyi olan ve kariyerinde ilerleyen çalışanlara odaklanan bu kavrama göre önce çalışanlara hedefledikleri rol için gereken özelliklere sahip olduklarını kanıtlayabilecekleri ek sorumluluklar veriliyor. Sessiz İşe Alma sürecinde yukarıda da değinildiği üzere önce şirket içi adaylara bakılıyor. Özellikle de iş tanımlarının üzerinde görev ve sorumluluk almaya başlayan personel yakından inceleniyor. Bu çalışanlar, istedikleri pozisyonda etkin bir şekilde çalışmaya başlıyor. Böylelikle çalışanlar bu işi iyi yapmak için gereken özelliklere sahip olduklarını kanıtlıyor. Genellikle bu kişiler, zam ve terfi alanlar arasından çıkıyor.

 İşverenler için bu sistem, genellikle normalde zorlu olabilen işe alım sürecinde büyük ölçüde zaman ve para tasarrufu elde edilmesine imkan veriyor.
İşverenler için bu sistem, genellikle normalde zorlu olabilen işe alım sürecinde büyük ölçüde zaman ve para tasarrufu elde edilmesine imkan veriyor.

İki taraf için de avantajlı

İşverenler için bu sistem, genellikle normalde zorlu olabilen işe alım sürecinde büyük ölçüde zaman ve para tasarrufu elde edilmesine imkan verir. Yine ve daha da önemlisi çalışanlar arasındaki bağlılığı artırarak gelecek yıllarda daha yetenekli bir ekibe sahip olunmasını sağlar.

Sessiz İşe Alma stratejisi işverenlere yardımcı olmak için tasarlanmış gibi görünse de kariyerlerini ilerletmek isteyen çalışanlar açısından da aynı derecede avantajlı. Bir anlamda İş Rotasyonu tekniğine de benzeyen Sessiz İşe Alım kavramı, ek sorumluluklar ve görevler üstlenilmesi açısından çalışanlara tanınmaya, bilinmeye giden bir yol sunar. Çalışanlara kariyerlerini parlatma, değerlerinin görülmesini sağlama, maddi ve manevi açıdan daha iyi bir pozisyona gelme gibi konularda yardımcı olur.