Son zamanlarda yaşanan kira artışlarından sonra, kiracı ve mülk sahipleri kira sözleşmelerine daha da dikkat etmeye başladı. Kira sözleşmesinin nasıl hazırlanması gerektiğini incelediğimiz yazımıza bekleriz.
Kira sözleşmesi nedir?
Kira sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu’nun 299’uncu maddesine göre “Kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme” olarak tanımlanıyor. Bu tanımı baz aldığımızda kira kontratı, ev sahibiyle kiracı arasındaki bir senet oluyor. Bunun yanı sıra kira sözleşmesi, mülk için genel koşulları da belirliyor. Kira sözleşmesinin bir diğer özelliğiyse iki tarafı da bağlıyor olması ve yalnızca tarafların karşılıklı anlaşması ile feshedilebiliyor. Eğer herhangi bir anlaşmazlık durumu varsa fesih kararını mahkeme belirler.
Kira sözleşmesi nasıl yapılır?
“Kira sözleşmesi nasıl yapılır?” sorusunun cevabını ise şu şekilde verebiliriz; kira sözleşmesini yapmak için kırtasiyede ya da internet bulunan hazır şablonlar kullanılabilir. Eğer mülk sahibinin sözleşmeye özel olarak eklemek istediği noktalar varsa özel bir sözleşme de hazırlanabilir.
Kira sözleşmesi örneğinde temel olarak üç kısım bulunuyor. İlk bölümde konut ya da iş yerinin açık adresi, kişilerin iletişim bilgileri, kiralamanın başladığı tarih, kira bedeli gibi ayrıntılar yer alıyor. İkinci bölümde taşınmayla ilgili ayrıntılara yer verilmeli. Kiralanan taşınmazda mevcut olan hasarlar, beraber teslim edilen demirbaşlar ayrıntılı olarak belirtilmeli. Son bölümde ise kiranın nasıl ödeneceği, evde kaç kişinin kalabileceği gibi değişiklik gösterebilen maddeler bulunuyor.
Kira sözleşmesi hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?
● Kira sözleşmesinin geçerli olması için kiracı ve kiralayanın bilgileri kontrol edilmeli.
● Eğer depozito alındıysa bu miktar belirtilmeli. Mülk için olabilecek hasarlara karşı alınan depozito, kiracı ve kiralayanın ortak izni olmadan işlem yapılamayan vadeli banka hesabında durmalı.
● Kiranın bedeli ve ödeneceği tarih net olarak belirtilmeli.
● Taşınmaz için yapılacak tadilat masraflarının kimin tarafından ödeneceği belirlenmeli.
● Ev ya da iş sahibi taşınmazın bir başkası tarafından kullanılmasını istemiyor ise kullanım devrine izin verilmeyeceğini sözleşmeye ekletmeli.
● Sözleşmenin her sayfası kiracı ve mülk sahibi tarafından imzalanmalı.
Kira sözleşmesi ve kiralama hakkında bilmeniz gerekenler
● Kiralanan bir mülk başka birine kiraya verilemez.
● Kiralanan mülk, amacı dışında başka bir amaçla kullanılamaz.
● Kiralanan mülkün genel masrafları kiracı tarafından karşılanmalı.
Kira sözleşmesi hangi durumlarda geçersiz olur?
Kira kontratının hem daire hem de kiracı tarafından imzalanması gerektiğini daha önce belirmiştik. Eğer daire sahiplerinin yerine başka biri imza atarsa kira kontratı tamamen geçersiz olur. Kira kontratının geçerli olabilmesi için daire sahibinin imza atması gerekiyor.
Kira sözleşmesinde demirbaşlar nelerdir?
Kiralanan bir evde bulunan eşyalar evin demirbaşları olarak kabul ediliyor. Bunları aynı zamanda taşınmaz olarak da düşünmek mümkün. Bir evde taşınması mümkün olmayan fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşları olarak geçiyor.