Teknolojinin yeni zirvesi iPhone 16’da öne çıkanlar

Teknolojinin yeni zirvesi iPhone 16’da öne çıkanlar

Apple, iPhone 16 ile sınırları bir kez daha zorluyor. Geliştirilmiş kamera özellikleri, yepyeni işlemci teknolojisi ve artırılmış batarya performansı ile kullanıcılarına benzersiz bir deneyim sunmayı vaat ediyor.

Apple, iPhone serisinin en yeni üyesi olan iPhone 16’yı tanıtarak bir kez daha teknoloji dünyasında büyük yankı uyandırdı. Apple Intelligence’ın boy göstereceği ilk iPhone olma özelliği taşıyor ki bu küçük çaplı bir devrim niteliğinde denebilir. Ekran biraz daha büyüdü, işlemciler daha da gelişti, kısacası şimdiye kadarki en kapsamlı değişiklikler söz konusu. Peki, iPhone 16’nın öne çıkan özellikleri neler?

A18 Bionic çiple güç ve performans bir arada

iPhone 16, A18 Bionic çipiyle performans çıtasını bir üst seviyeye taşıyor. Yeni işlemciler iPhone 16 için A18, iPhone 16 Pro Max için de A18 Pro olarak yenilenmiş durumda. Bu yeni nesil çip, önceki modellere kıyasla daha yüksek hız sunarken enerji verimliliği de sağlıyor. Böylece hem oyun performansı hem de ağır uygulamaların çalıştırılmasında kesintisiz bir deneyim elde ediliyor. Aynı zamanda yapay zeka yetenekleri de geliştirilerek kullanıcıların günlük etkileşimlerini daha akıllı ve hızlı hale getiriyor. 

Apple A18 Bionic çip ile yepyeni bir deneyim vadediyor.
Apple A18 Bionic çip ile yepyeni bir deneyim vadediyor.

Gelişmiş fotoğrafçılık deneyimi sunan kamera

iPhone 16, fotoğrafçılığı bir adım öteye taşıyor. 48 MP ana kamera ve gelişmiş ultra geniş açılı lensi sayesinde kullanıcılar, her koşulda daha net ve canlı fotoğraflar çekebiliyor. Özellikle düşük ışık performansındaki iyileştirmeler, gece modunda bile profesyonel kalitede kareler yakalamanıza olanak tanıyor. Sinematik moddaki geliştirmelerle birlikte, video çekimleri de sinema kalitesine ulaşmış durumda.

Tüm bunların yanı sıra fiziksel olarak yeni düğme eklendi yeni kasada. Bu düğme sayesinde fotoğraf ve videolarda ayarlama yapmak çok daha pratik hale geliyor.

ProMotion ile akıcı görseller

iPhone 16’da bulunan ProMotion teknolojisi, ekran yenileme hızını 120 Hz’e çıkarıyor. Bu sayede ekran geçişleri ve animasyonlar çok daha akıcı hale geliyor. Ayrıca daha canlı renkler ve yüksek çözünürlük sunan OLED ekran, zengin bir deneyim sunarken geliştirilen parlaklık kapasitesi, özellikle dış mekanlarda daha net bir görüntü sunuyor.

iPhone 16’nın yeni kasasında yeni düğmeler sayesinde, fotoğraf ve videolarda ayarlama yapmak artık çok daha pratik.
iPhone 16’nın yeni kasasında yeni düğmeler sayesinde, fotoğraf ve videolarda ayarlama yapmak artık çok daha pratik.

Gelişmiş bataryayla daha uzun süre kullanım

Apple, iPhone 16’da batarya ömrünü de önemli ölçüde iyileştirmiş durumda. A18 Bionic çipin enerji verimliliğiyle birleşen büyük kapasiteli batarya, önceki modellere göre yüzde 20 daha fazla kullanım süresi vaat ediyor. Ayrıca hızlı şarj desteği sayesinde çok daha kısa sürede tam şarj edilebiliyor.

Yenilikçi ve şık tasarım

iPhone 16, minimalist tasarım çizgisini korurken mat cam yüzeyi ve çelik çerçevesiyle premium bir his veriyor. Renk seçenekleri arasında artık daha geniş bir yelpaze bulunuyor, pastel tonlardan koyu renklere kadar her kullanıcıya hitap eden bir alternatif var. Renk seçenekleri şöyle: Laciverttaş, deniz mavisi, pembe, beyaz ve siyah. Ayrıca cihazın daha dayanıklı olması için seramik kaplamalı ekran korunuyor.

Mat cam yüzeyi ve minimalist kasası ile iPhone 16, şık bir tasarıma sahip.
Mat cam yüzeyi ve minimalist kasası ile iPhone 16, şık bir tasarıma sahip.

Yapay zekayla gelen yepyeni bir telefon deneyimi

Tabii asıl devrim niteliğindeki özellikler, Apple Intelligence ile gelecek ancak Apple bunun telefonların satışa çıkmasından sonra ekleyeceğini bildirdi. Apple Intelligence ile gelecek yenilikler arasında şunları sayılıyor: Mail geldiğinde ekranda özet kısmının görünmesi, Siri ile tek soru cevaptan çıkılıp diyalog kurulabilmesi, ChatGPT’nin telefona entegrasyonu, fotoğrafı çekilen bir öge hakkında detaylı bilgi alınabilmesi, bir oyun veya film afişinin fotoğrafı üzerinden bilet satışı ve hatta takvimle entegrasyon yapabilmesi.

Yenilenen Airpods 4 ve Apple Watch’tan da haber var

Tanıtım lansmanında ayrıca Airpods 4 ve Airpods Pro 2 de tanıtıldı. Airpods 4’te artık gürültü önleyici özellik mevcut. Airpods Pro’ya ise sağlık alanında ses getirecek bir özellik eklendi. Artık işitme cihazı moduyla birlikte de kullanılabilecek. Hatta Apple’ın eklediği yazılımla kullanıcılar kendi işitme testini yapabilecek ki sonuçlara göre kulaklığın ses ayarları kişiselleştirilecek.

Apple Watch tarafında ise genişleyen ekran, incelen ve hafifleyen kasanın yanı sıra suya girince suyun sıcaklığı ölçme gibi özelliklerin eklendiği duyuruldu. 

Airpods 2 ve Apple Watch da yeniliklerle geliyor.
Airpods 2 ve Apple Watch da yeniliklerle geliyor.

Ön siparişte ilk sıradaki ülke Türkiye

20 Eylül 2024’te Türkiye satılmaya başlanacak iPhone 16’nın ön siparişleri ise 13 Eylül’de başlayacak. Bu yeni cihazın en düşük fiyatı 128 GB için 64,999 TL iken en yüksek fiyat 1 terabayt iPhone Pro Max için 119,999 TL.