Cep telefonlarının az bilinen video ve fotoğraf özellikleri

Cep telefonlarının az bilinen video ve fotoğraf özellikleri

Günümüz dijital dünyasında teknolojik gelişmeler neredeyse herkesin başını döndürüyor. Bu özellikle cep telefonlardaki geliştirmelerde daha da çok göze çarpıyor. Peki, cep telefonlarınızın video ve fotoğraf çekebilme özelliğini doğru ve verimli bir şekilde kullanabiliyor musunuz? Dilerseniz gelin, hep birlikte inceleyelim.

Cep telefonunuzun modeline göre değişiklik gösteren kamera ve video özellikleri, çekim aşamasında gerek kaliteyi gerekse editleme kısımlarını büyük ölçüde etkiliyor. Android ve iOS kullanıcıları da imkanlar dahilinde güzel kareler yakalamaya çalışıyor. Peki, telefonunuzun fotoğraf ve video ayarlarına ne kadar hakimsiniz? Gelin, hep birlikte Android ve iOS yazılımlarını inceleyelim.

Android kamera ışık ayarları

Android telefon kullanıcısıysanız kamera ayarlarını yapabilmeniz adına birkaç maddeyi takip etmelisiniz. Öncelikle ‘’Kamera’’ uygulamasına girmeli, akabinde ‘’Ayarlar’’ butonuna basmalısınız. Bu butonun bulunduğu yer, cihazınızın modeline bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Fakat evrensel nitelikte olan “Ayarlar” sekmesi için kullanılan simge aynıdır. Bu işarete tıklayarak ayarlar kısmına erişebilirsiniz. Android kamera ayarları bölümüne girdiğiniz zaman karşınıza birbirinden farklı başlıklar çıkacaktır. Endişelenmeyin! Bu ayarların pek çoğu cihaz tarafından otomatik olarak gerçekleşiyor. Bazı özel durumlarda müdahaleniz gerekiyor.

Fotoğraf çekerken en önemli unsurlardan birisi ışık ayarı yapmaktır. Ortamda bulunan ışık durumuna göre cihazınızda beyaz ışık ayarı yapabilirsiniz. Bu sayede az ışıklı ortamlarda dahi daha parlak bir şekilde çekim yapabilirsiniz. Genel olarak İngilizce dil ayarına sahip olan kameralar için bu ayar; WB (White Balance) olarak gösteriliyor.

iOS telefonlarda kamera ayarları Android’lere göre daha farklı işliyor.
iOS telefonlarda kamera ayarları Android’lere göre daha farklı işliyor.

Android çözünürlük ayarları

Android kullanıcıları için bir diğer önemli ayardan bahsedeceğiz. Kameranızın maksimum çözünürlükte kullanılması, fotoğraf kalitesi açısından büyük önem taşıyor. Bu noktada bazı Android telefonlar varsayılan ayarlarında daha düşük çözünürlüğe ayarlı olarak geliyor. Eğer bu ayarlar değiştirilmezse çektiğiniz fotoğrafların kalitesi düşük çözünürlükte olacaktır. Tam da bu aşamada telefonunuzun megapiksel ayarlarına girerek bu konuya yönelik iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Android kamera ayarları

Android kamera ayarları yapacağınız zaman çektiğiniz fotoğraf ya da videoların kaydedileceği depolama alanının seçilmesinden söz edelim. Çekilen fotoğrafların ve videoların görüntü kalitesinin yüksek olması sebebiyle kapladığı alanlar da artıyor. Bu nedenle telefonunuzun yavaşlamaması adına ayarlar sekmesinden depolama alanını kendiniz belirleyerek bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz. Bu sayede harici bir depolama alanına yönlendirme yapabileceksiniz. İngilizce olarak karşınıza çıkacak olan ayar bölümlerinde depolama kısmı, “Storage” olarak ifade ediliyor. Gerekli iyileştirmeleri bu kısımdan kolaylıkla yapabilirsiniz.

iOS kadraj ayarları

iOS telefonlarda kamera ayarları Android’lere göre daha farklı işliyor. Bu bağlamda ilk olarak telefonunuzdan “Ayarlar” bölümüne tıklayın. Aşağı kısımda yer alan “Kamera” uygulamasına tıklayın. Ekranınızda beliren bir dizi seçenek göreceksiniz. Bu noktada yalnızca üçüne odaklanmanız gerekiyor. Öncelikli olarak yapmanız gereken şey varsayılan seçimi kaldırmak olacak. Sonrasında ızgaranızı açmalısınız. Izgara, fotoğraf ve video çekerken ortamın kompozisyonunun dengeli olmasını sağlayan bir kılavuz görevini üstleniyor. Bu bağlamda ızgara kullanarak çekim yaparsanız kadrajınızı daha orantılı ayarlayarak muhteşem çekimler yapabilirsiniz.

iOS yazılımının “Sinematik Mod’’ özelliği, iPhone 14 Pro Max, iPhone 14 Pro, iPhone 14, iPhone 13 Pro Max, iPhone 13 Pro, iPhone 13, iPhone 13 mini model telefonlarda geçerli
iOS yazılımının “Sinematik Mod’’ özelliği, iPhone 14 Pro Max, iPhone 14 Pro, iPhone 14, iPhone 13 Pro Max, iPhone 13 Pro, iPhone 13, iPhone 13 mini model telefonlarda geçerli

iOS “HDR” ayarları yapılandırma

Kullanmış olduğunuz iPhone modeline bağlı olarak Akıllı HDR’nin ya da Otomatik HDR ayarının açık olduğundan emin olun. Akıllı HDR etkinleştirildiği zaman iOS, ortamın gölgelerinden ve vurgularından daha fazla ayrıntı ortaya çıkarmak adına aynı resmin birkaç pozunu karıştırır. Bu sayede mükemmel fotoğraf ortaya çıkar.

iOS sinematik mod özelliği

iOS yazılımının “Sinematik Mod’’ özelliği, iPhone 14 Pro Max, iPhone 14 Pro, iPhone 14, iPhone 13 Pro Max, iPhone 13 Pro, iPhone 13, iPhone 13 mini model telefonlarda geçerli. Peki bu özelliği nasıl kullanabileceğinizi biliyor musunuz? Sinematik Modu aktif hale getirmek istiyorsanız aşağıdaki maddeleri takip etmeniz yeterli.

● Telefonunuzun kamera uygulamasını açın. Sonrasında ‘’Sinematik Mod’’a kaydırın.

● Aşağıda bulunan ayar seçeneklerini görmek için yatay modda bulunan ok simgesine tıklayın.

● Sonrasında ‘’Derinlik Denetimi’’ düğmesine tıklayın. Tüm bunların sonrasında alan derinliğini ayarlamak amacıyla kaydırıcıyı sürükleyin.

● Telefoto'ya geçmek istiyorsanız 1x düğmesine tıklayın. “Geniş”e geri dönmek istiyorsanız da tekrardan düğmeye dokunun (Düğme artık 3x şeklinde görünecektir).

● Pozlama düğmesine tıklayın. Sonrasında çektiğiniz videoyu daha parlak ya da daha koyu yapmak için kaydırıcıyı sürükleyin.

● Son olarak kayıt yapmaya başlamak için kayıt düğmesine tıklayın.

iOS çerçeve dışını görüntüle özelliği açma-kapama

iPhone 11, iPhone 12, iPhone 13 ve iPhone 14 modellerinde kamera önizleme özelliği, kamera sisteminde daha geniş açı alanına sahip olan bir başka lens kullanarak nelerin çekilebileceğini göstermek maksadıyla çekilen kare dışındaki içeriği görüntüler. Bu önizleme görüntüsünü kapatmak istiyorsanız telefonunuzda önce’’ Ayarlar’’ sonra da ‘’Kamera’’ bölümüne gelerek “Çerçeve Dışını Görüntüle’’ özelliğini kapatabilirsiniz.

iOS portre modu açma-kapama

Bilindiği üzere ‘’Portre Modu’’, iPhone SE (ikinci nesil) ve sonraki modellerde, iPhone X ve sonraki modellerde, iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus modellerinde kullanılabiliyor. Telefonunuzda ‘’Kamera’’ kısmına tıklayarak kameranızı açın. Sonrasında alt kısımda birkaç tane seçenek göreceksiniz. Bu seçenekler arasında ‘’Portre Modu’’ özelliğini fark edeceksiniz. Bu özelliğe tıkladığınız zaman çektiğiniz fotoğraf, yalnızca ana nesneye odaklanarak netleştirecektir. Bilhassa portre modunu Whatsapp ve Facetime aramalarınızda da kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Odak noktanızın kendiniz olduğu görüşmeler yapmanız artık mümkün! Kameranızı eski halinde kullanmak istiyorsanız ‘’Kamera’’ kısmında bulunan ve alt kısımda yer alan seçenekler arasından eski haline getirmeniz mümkün.

iOS sahne algılama özelliği açma-kapama

iPhone 12 modellerinde bulunan ‘’Sahne Algılama’’ ayarı, neyin fotoğrafını çektiğinizi belirleyip çevresel ışığı dikkate alarak sahnenin en kaliteli ve profesyonel yanlarını ortaya çıkarmak adına özel bir görünüm uygular. Bu bağlamda iPhone 12 modelinde “Sahne Algılama’’ özelliği, saptanmış olarak açıktır. “Sahne Algılama’’ özelliğini kapatmak için telefonunuzun öncelikle Ayarlar bölümüne tıklayıp, sonra da Kamera bölümüne giderek “Sahne Algılama”yı kapatabilirsiniz.

iOS daha hızlı çekime öncelik ver özelliğini açma-kapama

iPhone XS, iPhone XR ve daha yeni modellerde, “Daha Hızlı Çekime Öncelik Ver’’ ayarı, çekilen görüntülerin nasıl işleneceğini değiştiren bir özelliktir. Bu sayede deklanşör düğmesine hızlı olacak şekilde dokunduğunu zaman daha fazla fotoğraf çekebilirsiniz. “Daha Hızlı Çekime Öncelik Ver’’ ayarı, telefonunuzda varsayılan ayar olarak açıktır. Daha Hızlı Çekime Öncelik Ver ayarını kapatmak istiyorsanız telefonunuzun ‘’Ayarlar’’ bölümünden ‘’Kamera’’ kısmına gelerek ‘’Daha Hızlı Çekime Öncelik Ver’’ özelliğini pasif hale getirebilirsiniz.