Çocuk gelişimini destekleyen en iyi spor dalları

Çocuk gelişimini destekleyen en iyi spor dalları

Spor, çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimini destekleyen en önemli etkinlik. Başta metabolizmanın sağlıklı çalışmasını sağlayan spor, yeme ve ekran bağımlılığı gibi sorunların önüne geçebiliyor. Uzmanlar spor seçimi yaparken çocukların ilgisinin, fiziksel uygunluğunun, takım veya birey sporuna yatkınlığının göz önüne alınması gerektiğini belirtiyor. 

Yüzme

Çocukların genellikle dört yaşından sonra başlaması önerilen yüzme, tüm vücut kaslarını çalıştıran ve sakatlık riski en az olan spor. Tüm kas ve iskelet sisteminin gelişimine katkıda bulunan bu sporun çocuklara sayısız faydası bulunuyor. Metabolizmanın hızlı çalışmasını ve yüksek enerji harcanmasını sağlayan yüzme, obezite veya yeme bozukluğu gibi sağlık sorunlarını engelleyebiliyor. Solunum, dolaşım ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayan, kasları kuvvetlendiren, duruşu geliştiren yüzme; kalp kasını kuvvetlendirerek ileride oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçebiliyor.

Son yıllarda bebeklerin de (altı ay ve üzeri) yüzme sporuyla tanıştığını görüyoruz. Alanında uzman kişiler tarafından verilen bu dersler, havuza veya denizle iç içe olan aileler tarafından, tehlike anında bebeğin suda durabilme becerisi öğrenmesi için tercih ediyor. Uzmanlar, yeni doğan bebeklerin nefesini tutmaya ve yüzmeye yatkınlığı olduğunu belirtiyor.

Jimnastik

Uzmanlar tarafından, çocukların ortalama üç yaşında jimnastiğe başlayabileceği söyleniyor. Fizyolojik ve psikolojik faydalar sağlayan bu spor; kas ve kemik yapısını güçlendiriyor, duruş bozukluklarını düzeltiyor, sinir ve kas koordinasyonunu iyileştiriyor, denge ve esneklik kazandırıyor. Çocukların sosyalleşmesine ve sağlıklı iletişim kurabilmesine katkıda bulunan jimnastiğin dikkat ve algı sorunu yaşayan çocuklara olumlu katkısı oluyor. Jimnastik; çocukların motor becerilerinin geliştirilmesine katkıda bulunuyor, koşma, tırmanma, sıçrama gibi becerileri iyileştiriyor.

Kayak

Çocukların kayağa başlaması için üç yaşında olması öneriliyor.
Çocukların kayağa başlaması için üç yaşında olması öneriliyor.

Kayak eğitmenleri, çocukların üç yaşında bu spora başlayabileceğini belirtiyor. Çocukların yürüme ve koşma becerisinin en üst seviyeye çıkmasından sonra rahatça yapılabileceği söylenen kayak, özellikle kar seven çocukların ilgisini çekiyor. Denge kontrolünü geliştiren, kardiyovasküler sisteme fayda sağlayan, bacak ve kol kaslarını kuvvetlendiren, sosyal ilişkileri iyileştiren kayak; tüm zihinsel ve fiziksel gelişimi destekliyor.

Dans

Çocukların dansa başlaması için uzmanların belirlediği yaşlar; bale için 3-4, modern dans için ise 4-11. En eğlenceli sporlardan biri olan dans, çocuklardaki müzik ve ritim duygusunu geliştiriyor. Dans; beden farkındalığı sağlıyor, duruşu iyileştiriyor, kas ve eklem gelişimini olumlu yönde etkiliyor. Çocukların hareket becerisini artıran, esneklik kazandıran, özgüvenini geliştiren, sosyal bir insan olmasını sağlayan, sorumluluk duygusunu geliştiren dans; takım çalışmasını öğretmek için de çok etkili.

Tenis

5-6 yaş, çocukların tenisle tanışması ve derslere başlaması için en uygun zaman. Çocuklar için birçok faydası bulunan tenis; kemik kuvvetini ve yoğunluğunu arttırıyor, dolaşım ve bağışıklık sistemine katkıda bulunuyor, esneklik sağlıyor ve el göz koordinasyonunu geliştiriyor. İnce motor becerilerine de faydası bulunan; önsezi, çeviklik, stresle başa çıkma, problem çözme gibi beceriler kazandıran tenis; çocukların en sevdiği bireysel sporlarından biri.

Atçılık

Atçılık, çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimi üzerinde oldukça etkili.
Atçılık, çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimi üzerinde oldukça etkili.

Dört yaşından sonra başlaması önerilen atçılık, çocuk gelişiminde çokça faydası olan bir spor. Çocuklara sakinlik kazandıran, stresi azaltan, liderlik etme becerisinde etkili olan atçılık; karın, bacak ve sırt kaslarının kuvvetlenmesini sağlıyor. Odaklanma gerektiren bu spor, çocuklara konsantrasyon ve karar verme becerisi kazandırıyor. Atçılığın solunum ve kan dolaşımı, omurga gelişimi, eklem hareketi, denge ve koordinasyon üzerinde sayısız faydası bulunuyor.

Kaynak:

sportomed.com.tr

denizliyuzmekursu.com

acibademcimnastik.com

istanbulankaspor.com/

kayaksever.com

outdoorturkiye.com.tr

dansakademi.com.tr

larateniskulubu.com