Kış tatilinde kazalara dikkat

Kış tatilinde kazalara dikkat

Kış demek kar; kar ise hem eğlence hem de risk demek. Kayak merkezlerinde ve şehirde karın eğlencesini yaşarken risklerine karşı alınabilecek önlemlere dair bazı önerilerimiz var. 

Kış aylarının vazgeçilmezi kar, romantizm ve eğlence vadettiği kadar yaralanma ve sakatlanma riskini de beraberinde getiriyor. Yarıyıl tatilinin yaklaşmasıyla birlikte kış aylarının en çok tercih edilen spor aktivitelerinden kayak ve snowboard için planlar yapılıyor. Verdiği keyif kadar olası istenmeyen kazalara da açık olan bu spor dalları dikkatli olunmadığı takdirde büyük tehlikelere yol açabiliyor. 

Düşmelere bağlı kafa yaralanmalarından korunmak için kar sporları yaparken mutlaka kişiye uygun kask kullanılmalı.
Düşmelere bağlı kafa yaralanmalarından korunmak için kar sporları yaparken mutlaka kişiye uygun kask kullanılmalı.

Kayak ve Snowboard Yaralanmaları

- Kayak yaparken düşmelere bağlı olarak sıklıkla kafa travmaları yaşanabiliyor. Buna karşı alınabilecek ilk önlem mutlaka kask takmak olmalı.

- Sıklıkla bilek ve bacaklarda burkulma, kırık, çıkık ya da yaralanmalar oluşuyor. Daha ender olarak kollarda, omuzlarda, yüzde de yaralanma meydana gelebiliyor. Bunun başlıca nedenleri arasında, kayak malzemelerinin teknolojisinin değişmesi geliyor. Önceden kayağın ayağa bağlandığı yer, ayak bileğinin çevresinde olduğundan bu bölümde yaralanma daha sık oluyordu. Buradaki teknoloji değiştiği için kırıklar ve yaralanmalar daha yukarıya diz çevresine kaydı. Halihazırda diz çevresinde iç bağ, ön çapraz bağ yaralanmaları da yaşanabiliyor.

- Batonu tutarken baş parmağın açılması sonucu yaralanmalar olabiliyor.

- Snowboard yaralanmalarına gelindiğinde ise en önemli sebeplerden biri snowboard tekniğiyle yeni teknoloji ayakkabılar arasında uyumsuzluk. Bu nedenle, daha çok ayak çevresinde kırıklıklar oluşabiliyor. Uyumsuzluk, düşmeden kaynaklı kol ve bacaklarda da yaralanmaya da sebep olabiliyor. Düşmelere bağlı ayrıca kafa, omurga ve yüz travması görülebiliyor. 

Kar motosikleti de tatillerde sık kullanılan bir araç. Her araç gibi bu da dikkatli ve bilinçli kullanılmalı.
Kar motosikleti de tatillerde sık kullanılan bir araç. Her araç gibi bu da dikkatli ve bilinçli kullanılmalı.

Kayak ya da snowboard bembeyaz kar örtüsünün üzerinde yapılan bir dans gibi. İlk dönemlerde, zaman ve efor ayrılması gereken tecrübe kazandıkça keyifli hale gelen bu sporları yaparken bazı önlemlerin alınması gerekiyor.

Kayak kazalarına karşı hangi önlemler alınmalı

- Kayak ya da gerekli araçların mümkün olduğunca kişiye özel olması, kayak malzeme ve teçhizatlarının bakımlarının yapılmış olması gerekiyor.

- Kayak bağlanması kazalara karşı önlem alma konusunda önemli. Bağlanma dediğimiz kısım, kişinin, yaşına, kilosuna ve en önemlisi acemiliğine göre ayarlanmalı.

- Kayak seçimi diğer bir konu. Kayak daha esnek ve kısa olan türden seçilmeli.

- Yorgunluk, bitkinlik gibi faktörler de kazaların önemli bir sebebi. Yorgun birisi bir süre sonra göstermesi gereken refleksleri gösteremeyebilir. Kayak belli bir teknik uygulamayı gerektirdiğinden yorgunluk yüzünden tekniği uygulamak zor olabilir.

- Pist şartları ise diğer önemli bir faktör. Erimeye başlamış bir kar, kayağın kara saplanmasına ya da takılmasına neden olabilir. Çok dik pistlerde ustalaşmadan kayak yapmak da kazaya davetiye çıkarabilir.

- Güvenli bir biçimde kayak yapabilmek için bacak ve karın kaslarının güçlü olması gerekir. Düzenli spor yapılarak efor kapasitesi yükseltilebilir

 Kar yağışı özellikle İstanbul’un deniziyle bir araya gelince tablo gibi görüntüler ortaya çıkıyor.
Kar yağışı özellikle İstanbul’un deniziyle bir araya gelince tablo gibi görüntüler ortaya çıkıyor.

Şehirde yaşanabilecek riskler

Yoğun kar yağışlarının olduğu dönemlerde özellikle ara sokaklar, kaldırımlar ve üst geçitler zaman zaman buz pistine dönüşebiliyor. İşlerine ve okullarına gitmeye çalışan kişiler için buzlanma büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu nedenle kayarak düşmeler sonucu ciddi yaralanmalar yaşanabiliyor. Özellikle yaşlıların karlı günlerde mecbur olmadıkça dışarı çıkmaması öneriliyor. Dışarı çıkmak zorunda olanlarsa karda ve buzda güvenli bir şekilde yürümek için aşağıdaki tedbirleri alabilir:

- Şehirde hayat hızlı akıyor. Mutlaka bir yerlere yetişiliyor. Bu nedenle özellikle kar yağdıktan sonra kişiler daha yavaş ve dikkatli yürümeyi unutmamalı. Küçük ve yavaş adımlar atılmalı. - Kar yağdığı dönemlerde kaymayan ayakkabılar ve yumuşak giysiler giyilmeli. - Soğuktan dolayı eller cepte yürünüyor ki bu da dengeyi bozup düşmeye sebep olabiliyor. - Buz tutan merdivenlerden inip çıkarken ayakların basamaklara tam olarak temas ettiğinden emin olunmalı ve korkuluklardan destek alınmalı. - Buzlanma olan alanlardan mümkün olduğunca uzak durun. - Kaygan zeminlerde yürürken şemsiye ya da bastonlardan destek alınabilir. - Olası bir düşme durumunda avuç içlerinin yere bakması sağlanmalı. Böylece baş bölgesi daha iyi korunabilir. - Leğen kemiği, sırt, bel ve boyun travmalarında, kazazede hareket ettirilmeden hemen hastaneye götürülmeli.

Quick Kayakçı Sigortası
Quick Kayakçı Sigortası

Quick Kayakçı Sigortası

Kayak riskli ama bir o kadar da zevkli.

Siz kayaktan keyif alırken, biz de sizi aşağıdaki haller için teminat altına alalım.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/Ferdi-Kaza-Sigortasi-ekstrem-kayak