Dijital dünyada neler oluyor?

Dijital dünyada neler oluyor?

Düzenli olarak dijital dünyaya dair raporlar sunan New York merkezli ajans We Are Social, 2022 yılının dördüncü çeyrek raporunu ekim ayında yayımlandı. We Are Social ve Hootsuite ortaklığıyla hazırlanan raporda, dijitalin küresel durumuna dair önemli bilgiler var. 

5,07 milyar internet kullanıcısı

8 milyara yaklaşan dünya nüfusunun 5,48 milyarı, cep telefon kullanıcılardan oluşuyor. Cep telefonu kullanıcılarının beşte dördü ise akıllı telefona sahip. Ekim 2022 itibarıyla internet kullanıcıları 5,07, sosyal medya kullanıcıları ise 4,74 milyar. Bu rakamlardan pazarlama sektörü için önemli bir veri ortaya çıkıyor. 16-64 yaş arasındaki internet kullanıcılarının yüzde 58,4’ü, internette satın almayı düşündükleri ürünleri ve hizmetleri araştırıyor, ilgili sosyal medya platformlarını ziyaret ediyor. Kullanıcıların yüzde 54,2’si ailesi ve arkadaşlarıyla iletişim kurmak için, yüzde 50,8’i haber ve etkinlikleri takip etmek için, yüzde 49,8’i film, dizi ve video izlemek için internet kullanıyor. Raporda bir insanın bir günde internette geçirdiği zaman ise ortalama 6 saat 37 dakika olarak açıklanıyor. Güney Afrika, Brezilya, Filipinler, Kolombiya ve Malezya günlük internet kullanımının en yüksek olduğu ülkeler. 

Dünyada 5,48 milyar insan cep telefonu kullanıyor, bu rakamın beşte dördünü ise akıllı telefonlar oluşturuyor.
Dünyada 5,48 milyar insan cep telefonu kullanıyor, bu rakamın beşte dördünü ise akıllı telefonlar oluşturuyor.

İnternette geçirilen sürede 20 dakika düşüş

Açıklanan veriler ne kadar yüksek olsa da raporda internette geçirilen sürenin 2021 yılına oranla yaklaşık 20 dakika azaldığı görülüyor. Bunun, COVID-19 salgını sırasında yaşanan hızlı yükselişten kaynaklandığı belirtiliyor ve konu hakkında araştırma ve içgörü şirketi GWI’ın Trendler Yöneticisi Tom Morris'in şöyle bir açıklaması bulunuyor: “Dünyanın, interneti kullanarak geçirilen sürede fiilen bir doyma noktasına ulaştığına düşünüyoruz. Son aylarda internette harcanan ortalama günlük sürenin dünya çapındaki tüm nesillerde, hatta Orta Doğu ve Latin Amerika gibi internetin büyüyen pazarlarında azaldığını görüyoruz. Bu düşüşün haberlere karşı artan güvensizliğin ve sosyal medyanın neden olduğu kaygı probleminin artmasının bir sonucu olduğuna inanıyoruz.”

Aynı zamanda Temmuz 2022 rakamlarına oranla, reklam odaklı platformlarda düşüş yaşanması gözlerden kaçmıyor. Facebook’ta 89 milyon, Instagram’da 54 milyon, Facebook Messenger’da ise 24 milyon kullanıcı düşüşü rapor ediliyor. Facebook’un son yıllarda yaşadığı düşüş, “şirketin sonu geliyor” şeklinde nitelendirilse de pazarlama sektörü için böyle bir risk bulunmuyor. Facebook hala dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri.

Günde ortalama 61 dakika podcast

16-64 yaş arası internet kullanıcılarının yüzde 21,3’ü günde ortalama 61 dakika podcast dinliyor.
16-64 yaş arası internet kullanıcılarının yüzde 21,3’ü günde ortalama 61 dakika podcast dinliyor.

Youtube, ayda ortalama 23,4 saat izleme süresiyle dünyada en çok ziyaret edilen platform. Rapora göre ikinci sırada 22,9 saat ile TikTok, üçüncü sırada 19,7 saat ile Facebook, dördüncü sırada 17,3 saat ile WhatsApp, beşinci sırada ise 11,7 saat ile Instagram bulunuyor. Sesli içerik platformlarının gözde aktivitesi yüzde 39,6 ile hala müzik dinlemek olsa da podcast önemli bir yükseliş yaşıyor. 16-64 yaş arası internet kullanıcılarının yüzde 21,3’ü, günde ortalama 61 dakika podcast dinliyor.

Mobilde ayda 15,21 GB veri

İsveçli telekomünikasyon şirketi Ericsson’ın açıklamasına göre klasik bir akıllı telefon kullanıcısı ayda 15,21 GB veri (Wi-Fi kullanımı hariç) harcıyor. Şöyle bir gerçek var ki; dünyada hayata geçen 5G teknolojisi sayesinde, daha yüksek bant genişliğine sahip içeriğe daha iyi erişim sağlanıyor. Bu durum da mobil veri tüketiminin artmasına neden oluyor. Türkiye, mobil internet bağlantı hızında global ortalamanın altında bulunuyor. En yüksek mobil internet hızına sahip ülkeler ise sırasıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Danimarka, Hollanda ve Çin.