Tatil rotanızı çizdiniz mi?

Tatil rotanızı çizdiniz mi?

Yarıyıl tatilini evde geçirmek istemeyenler için sayısız rota var. Kar topu oynamayı, kayak yapmayı sevenler Uludağ'a, uzay meraklıları ise İzmir'e doğru yola çıkabilir. 

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim gören yaklaşık 18 milyon öğrenci için geçtiğimiz cuma günü tatil zili çaldı. İlk dönemin yorgunluğunu atmayı iple çeken çocuklar karnelerini aldı. Tatil ister seyahatte ister evde geçsin, deşarj olmak ve motivasyonu artırmak için büyük fırsat. Diğer yandan yarıyıl tatilini sadece çocuklar değil, iş hayatının stresinden bunalan anne ve babalar da dört gözle bekliyordu. Doğal güzelliklerle dolu ve dört mevsimin yaşandığı Türkiye'de her bütçeye göre tatil rotası çizmek mümkün. Bu dönemde çocuklarınızla birlikte kısa bir tatile çıkmayı düşünüyorsanız listemize mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.

Kar tatili rotaları 

Çocuğunuz yarıyıl tatilinde kayak yapmayı öğrenebilir.
Çocuğunuz yarıyıl tatilinde kayak yapmayı öğrenebilir.

Uludağ

Kış tatilinden söz edildiğinde, elbette ilk akla gelen yerlerden biri Bursa'da bulunan Uludağ. Karın tadını çıkarmak ve kış sporlarıyla ilgilenerek hareketli bir tatil yapmak isteyenlerin tercih ettiği Uludağ'da pek çok otel bulunuyor. Ancak daha ekonomik bir tatil yapmak isteyenler Bursa'da konaklayarak, günübirlik Uludağ turlarına da katılabilir. Çocuklar için karlar üzerinde yuvarlanmak bile yeterince eğlenceli olsa da Uludağ Kayak Merkezi’nde saatlik kayak dersleri almak ve kayak ekipmanları kiralama imkanınız var. Öte yandan Bursa'ya gelmişken şehir merkezinde Osmanlı Dönemi'nden kalan tarihi medrese ve camileri gezerek geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.

Erciyes Dağı

Kayseri'de bulunan ve şehir merkezine 25 km mesafede olan 3 bin 916 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağı da kış turizminin sevilen adresleri arasında gösteriliyor. Gerek konaklama gerekse kayak ekipmanlarının fiyatlarının daha uygun olması nedeniyle kalabalık aileler Erciyes Kayak Merkezi'ni tercih ediyor. Dağda otellerin yanı sıra dört adet kamu tesisi de var. Ayrıca mantısı, pastırması ve sucuğuyla ünlü Kayseri'de özel gurme turları da düzenleniyor.

Palandöken Dağı

Türkiye'de kayak sezonunu en erken açan merkez olan Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi, pistleri ve eksi 40'ları gören soğuğu ile hem yerli hem de yabancı turistlerin gözdesi diyebiliriz. Özel aydınlatma sistemleriyle donatılan ve gece kayağının da yapılabildiği kayak merkezi her sene yarıyıl tatilinde yüzde 100'e yakın doluluğa ulaşıyor. Kayak merkezinde bulunan 24 pist aynı anda 12 bin kişinin kayak yapabileceği kadar büyük.

Tatilde kendini uzayda hissetmek isteyenlere: İzmir Uzay Kampı

Uzay kampına yurt dışından da öğrenciler katılıyor.
Uzay kampına yurt dışından da öğrenciler katılıyor.

Soğuk kış günlerini zirveler yerine daha ılıman bir iklimde geçirmek isteyenler, rotayı İzmir'e çevirebilir. Adnan Menderes Havalimanı’na beş dakika mesafede bulunan İzmir Uzay Kampı çocuklar kadar yetişkinlerin de ilgisini çekiyor. 7-18 yaş aralığındaki çocuklar için oluşturulmuş uygulamalı uzay bilimleri ve teknolojileri eğitimlerinin verildiği Uzay Kampı'nda sömestr tatiline özel yatılı ve günlük programlar yapılıyor. Uluslararası gençlik kamplarına katılan öğrenciler hem simülasyonlarla astronotların yaşama ve çalışma ortamlarını gözlemliyor hem de farklı ülkelerden gelen öğrencilerle buluşuyor, deneyimlerini paylaşıyor. Uzay Kampı bugüne kadar yaklaşık 60 ülkeden 240 bini aşkın katılımcıyı ağırladı.

Öğrenci kentinde turist olmak isteyenlere: Eskişehir 

Avrupa kanallarını andıran Porsuk Çayı Eskişehir’e güzel bir hava katıyor.
Avrupa kanallarını andıran Porsuk Çayı Eskişehir’e güzel bir hava katıyor.

İki üniversiteye ev sahipliği yapan ve öğrenci kenti olarak bilinen Eskişehir, tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Avrupa'daki kanalları andıran Porsuk Çayı'nda gondolla gezebilir,Unesco Tarihi Miraslar Listesinde bulunan Odunpazarı'nda geçmişe bir yolculuk yapabilirsiniz. Şehrin ilk kurulduğu yer olarak bilinen Odunpazarı, aslına uygun restore edilen renkli Osmanlı evleriyle açık hava müzesinden farksız. Eskişehir'deki Bilim Deney Merkezi gezileri de öğrencilerin ilgisini çekiyor. Merkezde; ses, basınç, yeryüzü, optik, denge-mekanik gibi çok sayıda kategoride 77 adet deney aleti bulunuyor.

Tatilde temiz hava ve doğaya doymak isteyenlere: Abant Gölü - Yedigöller

Abant Gölü kışın tamamen donuyor.
Abant Gölü kışın tamamen donuyor.

Doğal güzellikleri ile ünlü Bolu Abant Tabiat Parkı da yarıyıl tatilinde ziyaretçi akınına uğrayan yerlerden. Göl çevresindeki otellerde konaklayabilir ya da günübirlik bir seyahate çıkarak doğayla iç içe bir gün geçirebilirsiniz. Abant'ı tercih eden tatilciler piknik yaparak, kartopu oynayarak, göl çevresinde yürüyüş yaparak,ata binerek, dolu dolu bir gün geçirme şansı buluyor.

Kamp yapmayı seven aileler için Bolu'daki en güzel adreslerden biri ise Yedigöller. İsminden belli olduğu gibi heyelan sonucu oluşmuş yedi göle ev sahipliği yapan ormanlık alanda, çocuklarınız doğayı daha yakından tanıma şansı bulur. Ancak kışın yoğun kar ve çığ tehlikesi nedeniyle belirli bir noktaya kadar araçla gidilebiliyor. Bu nedenle yola çıkmadan önce hava ve yol durumu hakkında yetkililerden bilgi almak gerekiyor.

Masal dünyasına yolculuk: Kocaeli Hobbit Evleri

Hobbit Evleri film setlerini andırıyor.
Hobbit Evleri film setlerini andırıyor.

İstanbul'a yakın olması nedeniyle günübirlik geziler için sıkça tercih edilen adreslerden biri de Kocaeli. Kışın Kocaeli deyince ilk akla gelen yer şüphesiz Kartepe ancak bu kez farklı bir yer görmek isteyenlere Uzuntarla Tabiat Parkı ve Hobbit Evlerini öneriyoruz. Kentte bulunan Uzuntarla Tabiat Parkı son zamanlarda pek çok turiste ev sahipliği yapıyor. Girişi ücretsiz olan parkta piknik ve kamp alanları, yürüyüş parkurları, bisiklet parkuru, hayvanat bahçesi ve Hobbit Evleri bulunuyor. Özellikle Hobbit Evleri öyle popüler olmuş durumdaki ziyaretçiler bu bölgede zaman geçirmek ve fotoğraf çektirmek için sıra bekliyor. Dekor amaçlı inşa edilmiş sevimli taş evlerin içine girilemiyor ancak bahçesinde oturmak bile masal dünyasına kısa bir yolculuk gibi yapıyormuş hissi veriyor.

Her mevsim ziyaretçilerini büyüleyen Kapadokya 

Kapadokya'da sıcak hava balonları gün doğumuyla birlikte havalanıyor.
Kapadokya'da sıcak hava balonları gün doğumuyla birlikte havalanıyor.

Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelen Kapadokya, yarıyıl tatili için en güzel destinasyonlardan biri olabilir. Doğanın ince ince işlediği vadileri, kayalara oyulmuş evleri, yeraltında gizli şehirleriyle ünlü Kapadokya'da keşfedilecek sayısız nokta var. Sabahın erken saatlerinde havalanan sıcak hava balonu turlarına katılarak kenti gökyüzünden izleyebilir, Avanos'a giderek çömlek yapmayı öğrenebilirsiniz. Çocuklarıyla birlikte hem tatil hem de kültür turu yapmak isteyen aileler için Göreme, Ürgüp ve Uçhisar bölgelerinde birçok otel bulunuyor.