2014 itibarıyla hayatımıza giren Mobil Kaza Tutanağı, sürücüleri kaza tespit tutanağı taşıma derdinden kurtarıyor ve çok daha hızlı tutanak tutulmasını sağlıyor. Öyle ki beş dakikada tutanak işini halledip sigorta şirketinden onay alarak, otomobilini o gün servise bırakanlar var.
Otomobil kullanan hemen herkesin en çok sinirini bozan durum, hiçbir suçu olmasa bile bir kazaya karıştığında saatler kaybetmesi ve gününün mahvolmasıdır. Agresif sürücüyle uğraş, polis bekle, trafiği felç etmenin vicdan azabını yaşa… Derken 2008 yılında hayatımıza ilk olarak kaza tespit tutanağı (KTT) girdi ve maddi hasarlı kazalarda sürücüleri polis bekleme derdinden kurtardı. Kaza yapan iki taraf karşılıklı anlaşıp, torpidoda bulundurdukları bu formu doldurarak kendi tutanaklarını kendileri tutuyordu.
Tutanak süreci 10 dakikadan az sürede tamamlanıyor
Henüz pek çok sürücünün haberi olmasa da 2014 yılında ise tutanak tutma işi, teknolojinin nimetlerinden biri olan Mobil Kaza Tutanağı (MKT) uygulamasıyla bambaşka bir kolaylığa kavuştu. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından, dünyada bir ilk olarak geliştirilen bu uygulamayla sürücüler, tutanak doldurma işini cep telefonlarından birkaç dakika içinde yapabiliyor. Ve bu uygulama sayesinde kazaların minimum sonuçlanma süresi 7,38 dakikaya kadar düştü!
Bir tıkla tüm bilgiler ekranda
Mobil Kaza Tutanağı üzerinden doldurulan tutanaklar devlet kurumları ve sigorta şirketleri nezdinde resmiyet ve geçerlilik taşıyor. Mobil Kaza Tutanağı’nın birçok avantajı var. Mobil uygulamayı kullanan sürücülerin araçlarında güncel kaza formu ve kalem taşımasına gerek kalmıyor. Kaza tespit tutanağını düzenlemek için kaza yerinde sadece bir akıllı telefon bulunması yeterli. Araç sahiplerinin poliçe bilgilerine ulaşması da kolay: Plaka ve ruhsat sahibinin kimlik numarası ile sorgulama yaparak, bu bilgileri profiline kaydetmiş ise profilden getirme özelliği ile ya da kare kodlu poliçedeki kare kodu okutarak otomatik olarak ulaşmak mümkün.
Poliçe bilgilerine ulaşıldığı anda ise araç bilgileri otomatik olarak telefonun ekranında görüntüleniyor. Kazadan sonra tutanak, otomatik olarak sigorta şirketine iletiliyor. Dolayısıyla Mobil Kaza Tutanağı’nı kullananlar, sigorta şirketini aramak ve tutanağı şirkete iletmekle uğraşmak zorunda kalmıyor.
Video çekmek, işi kolaylaştırıyor
Uygulamada, kaza ortamının durumunu aktarmak için fotoğraf yükleme özelliğinin yanı sıra video çekimi özelliği de var. Kullanıcılar video çekerek tutanağın daha kolay sonuçlanmasına katkıda bulunabiliyor. Ayrıca Mobil Kaza Tutanağı uygulamasında bulunan harita üzerinden sigortalılar, en yakın sigorta acenteleri, hastaneleri ve tamircileri görüntüleyebiliyor.
Kazanın kusur durumu cebinizde!
“Kazadan sonra hangi taraf kusurlu bulundu?” sorusunun cevabı için de uğraşmaya gerek kalmıyor. Uygulama üzerinden girilen kazanın kusur durumu belirlendiği anda tarafların cep telefonuna SMS ile bilgilendirme yapılıyor ve kusur oranı uygulama üzerinden görülebiliyor. Tüm sigorta şirketleri ve acenteler, SBM sistemini kullanıyor. Tutanak oluşturulduktan sonra da kayıt, bu sistemde kaydediliyor. Ortak bir sistem kullanıldığından, MTK üzerinden doldurulan tutanaklar anında sigorta şirketlerinin sistemine düşüyor. Böylece tutanak sonuçlanma süresi büyük oranda kısalıyor. Normalde ortalama sonuçlanma süresi 14 gün iken uygulama ile oluşturulan tutanağın sonuçlanma süresi ortalama iki gün sürüyor. Ayrıca serviste ehliyet, ruhsat, kimlik fotokopisi gibi ekstra hiçbir evraka ihtiyaç duymadan, sadece Kaza Tespit Tutanağı numarasıyla işlem yaptırılabiliyor.
Tutanak doldurulduktan sonraki aşamada kazanın en hızlı sonuçlanma süresi 38 saniye olarak belirlenmiş. 7,38 dakika içerisinde ise mobil uygulama ile tutanak düzenlenip, aynı gün içinde sigorta şirketleri tarafından sonuçlandırılmış kazalar bulunuyor.
Nasıl uygulanıyor?
Peki Mobil Kaza Tutanağı nasıl uygulanıyor? Kaza yerinde herhangi birinin akıllı telefonunda uygulamanın yüklü olması yeterli. Önce uygulama üzerinden “Kaza Yaptım” butonuna basın. Kazaya karışan araçların fotoğraflarını, hasar yerleri ve plakaları gözükecek şekilde farklı açılardan en az dört kare çekin. Dilerseniz kaza yerinin videosunu da ekleyebilirsiniz. Sonra kazanın gerçekleştiği konumu onaylayın ve aracınızı güvenli bir yere çekin. Ardından uygulamada, kazaya karışan araç sayısını girin. Önceden oluşturduğunuz profiliniz varsa yapacağınız seçimle araç, sürücü ve plaka bilgileriniz otomatik olarak gelecektir. Eğer profiliniz yoksa, araç tescil belgesinin ön yüzü ile sürücü belgesinin ön ve arka yüzlerinin resimlerini çekerek işleme kaldığınız yerden devam edin.
Ardından aracın ilk darbe aldığı bölgeyi belirtin. Kazanın nasıl gerçekleştiğini yazılı olarak anlatın. Dilerseniz kazayı sesli olarak da anlatabilirsiniz. Eğer diğer araç sürücüsünün telefonunda kayıtlı profili varsa araç ve sürücü bilgilerini buradan otomatik olarak alabilirsiniz. Bu işlemde telefonları karşılıklı sallayarak ya da diğer araç sürücüsünün profilini paylaşarak oluşturacağı kare kodu okutarak bilgiler eklenebiliyor. Sonra diğer sürücü için de ilk darbe noktasını ve sürücü yorumlarını girin. Eğer varsa görgü tanıklarının isim ve soy isimlerini girin.
Ardından kazanın geçekleştiği yol tipini, ekrana gelen çizili krokilerden seçin. Kazanın senaryosunu çizin. Trafik işaret levhası varsa ekleyin. Tutanak bilgilerini onaylayın. Son olarak ekran üzerinden imza atın. İşleminiz tamam!
DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR!
Trafik Sigortanız, Quick Sigorta ile Saniyeler İçerisinde Hazır!