Motosiklet tutkunlarının en büyük problemlerinden biri de park yeri bulamamak. Özellikle büyük şehirlerde bu sorun daha da ciddi boyutlara ulaşıyor. Biz de İstanbul’daki motosiklet kullanıcılarıyla ve otoparkçılarla konuşup bu sorunun kaynağını araştırdık.
Kimine göre özgürlük demek, kimine göre tutku, kimine göreyse trafikten sıyrılmanın en güzel yolu... Birçok insan için farklı anlamlar taşıyan motosiklet, çoğu kullanıcı için bir yaşam biçimi. Her ne kadar sevenleri için vazgeçilmez olsa da motosiklet kullanmanın zorlukları, sorunları da yok değil. Onlardan biri de park yeri sorunu. Bazı bölgelerde imdada kapalı otoparklar yetişse de, çoğu yerde yayalara ayrılmış olan kaldırımlar ağırlıyor motosikletleri. Böyle olunca da parkın akabinde güvenlik sorunları doğuyor. Biz de hem motosikletliler için park alanlarının durumunu hem de motosikletlilerin yaşadığı sorunları araştırdık.
3.5 milyon kayıtlı kullanıcı var
Türkiye’nin en başarılı ralli pilotlarından Volkan Işık, bu sorunları yaşayan biri olarak İSPARK ya da özel işletmelerin motosikletleri almak istemediğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Motosikletler otoparktan çalındığı zaman işletme sorumluluk almıyor; kilit, alarm gibi güvenlik önlemlerinin olmamasını bahane ediyor” diyor. Türkiye’ de yaklaşık 3.5 milyon kayıtlı motosiklet kullanıcısı olduğunu belirten Işık, bu kişilerin, motosiklet hırsızlığının oto hırsızlık kapsamına girmemesinden mustarip olduğunu söylüyor. İSPARK Beyoğlu Tepebaşı Katlı Otoparkı’nın hemen önündeki kaldırımda, yan yana park edilmiş çok sayıda motosiklet ise otoparkların doluluğunu ve fiyat tarifelerini sorgulatıyor.
Otomobil sürücüleri dikkatsiz
Motosiklet park etmenin ciddi sorunlar oluşturduğunu söyleyenlerden biri de trafikte motosiklet kullanmayı tercih eden Zuhal Müzik Eğitim Koordinatörü Özge Ece Kılıç. Park sorunlarından bir diğerinin otomobil kullanıcılarından kaynaklandığını söyleyen Kılıç, “Otomobille çıkarken motosikleti düşüren de oluyor, yasak olduğunu ima etmek için aynalarını kapatan da… Hatta çoğu araç kullanıcısı çekici bile çağırabiliyor. Bizim için en iyisi ve en güvenlisi kapalı otopark. Belki eksik olan yerlere de kapalı otoparklar açılabilir veya kamera sistemleri daha iyi olabilir. Çoğu yerde kamera olmadığı için şikayetçi dahi olamıyoruz” diyor.
Beyoğlu Tepebaşı Katlı Otoparkı’nın şefi Rüstem Ünal ise İSPARK’ta yerlerinin mevcut olduğunu fakat motosikletlilerden rağbet olmadığını söylüyor ve ekliyor: “İnsanlar ceza yemeyi göze alıyorlar ama ben pek cezai bir yaptırımla da karşılaşmadım.” Park için günlük 15-20 adet motosikletlinin ancak geldiğini söyleyen Ünal, bunun sebebini ise şöyle açıklıyor: “Bu biraz, bizde o kültürün yerleşmemesiyle de alakalı bir durum. Genelde hep dışarıya zincirleyip bırakıyorlar. Bu hem görüntü kirliliğine sebep oluyor hem de güvenli değil.”
Özel işletmeler sorumluluk almıyor
Cihangir Katlı Otoparkı’nın şefi Hakan Dikkanoğlu da bu kültürün yerleşmediği görüşünde. Kendisinin de bir motosiklet kullanıcısı olduğunu söyleyen Dikkanoğlu, 58 adet motosiklet aboneleri olduğunu ancak birçok kullanıcının ücret vermemek için dışarı park ettiğini söylüyor. Motosiklet kullanıcıları Cihangir Katlı Otoparkı’nda motosikletlerini 24 saat boyunca 7 TL’ye park edebiliyorlar. Şehir içinde kısa süreli park yapmayı teşvik etmek ve uzun süreli park yapmayı ana arterlerden alıp daha az yoğun olan bölgelere aktarmak için çalışan İSPARK’ta tarife, her lokasyona göre değişiyor. Bu nedenle ana arterlerde yüksek, dış bölgelerde düşük otopark fiyatı uygulanıyor. Ancak tüm İSPARK’larda motosikletliler için park ücretleri otomobil park ücretinin yarı fiyatı oluyor. AVM otoparklarında ise motosikletliler istedikleri gibi park edip hiçbir ücret ödemeden çıkabiliyorlar. Ancak özel işletmeler de motosikletlerin güvenliğinden sorumlu olmadıklarını söylüyor.
Dünyada işler daha farklı
Bir yanda işe gidip gelirken motosiklet kullananlar, diğer yanda da işi motosiklet kullanmak olanlar var. Pizzacı kuryesi Burak Cansever de onlardan biri. Cansever parkla ilgili yaşadığı sorunları anlatırken, “Gün içinde çok hızlı pizza dağıtımı yaptığımız için motoru herhangi bir yere bırakmamız gerekiyor. Genelde karşılaştığımız sorun, araçların park halinde girip çıkarlarken motosikletlerimizi devirmesi oluyor” diyor. Motosiklet park yerlerini dünyadaki örnekleriyle kıyaslandığında ise şunları anlatıyor: “Ben dünyanın öbür ucunda, Tayland’da motosiklet kullandım, arada çok fark var. Tayland’da her binanın önünde motosiklet park yerleri var, yolda giderken kesinlikle insanlar sizi taciz etmiyor, sıkıştırmıyor ve saygılılar.”
Engelli park yerlerine aracını park etmenin cezası 109 TL, yasak alana park etmenin cezası ise 95 TL. Ancak bu cezalar da kaldırımlara park yapılmasına engel olamıyor. İsviçre’de öğrenci ve aynı zamanda bir motosiklet kullanıcısı olan Şenol Çelik de insanların motosiklet hakkında bilinçlendirilmesi gerektiği görüşünde: “İsviçre ve Almanya’da, her kapalı park alanında motosiklet parkı da mevcut. Onun dışında şehir merkezlerinin her bölgesinde ücretsiz motosiklet park yerleri var ve oraya motorlardan başka araç koyulursa polis tarafından ceza kesiliyor. Keşke Türkiye’de insanlar motosikleti farklı görebilse... Buradaki insanların o kadar saygısı var ki, trafikte aradan gittiğinde arabayla sana yol açıyorlar. Ayrıca cezalar çok yüksek ve caydırıcı, o yüzden de herkes dikkatli.”