O sadece bir gözlük değil: Apple Vision Pro

O sadece bir gözlük değil: Apple Vision Pro

Apple’ın, geçtiğimiz haziran ayında gerçekleşen WWDC 2023 (Apple Worldwide Developers Conference) etkinliğinde tanıttığı karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro, teknoloji dünyasında büyük ses getirdi.

AR ve VR bir arada

Meta Quest, HTC, Oculus, Samsung gibi markalar, piyasaya sunduğu artırılmış gerçeklik gözlükleriyle teknoloji severleri mutlu ederken gözler hep Apple’ın üzerindeydi. Beklenen an geldi ve Apple, WWDC 2023 etkinliğinde karma gerçeklik gözlüğünü tanıttı.

Apple Vision Pro, AR yani artırılmış gerçeklik ve VR yani sanal gerçeklik özelliklerini bir arada barındırıyor. Gelişmiş göz takip teknolojisi, hassas hareket takibi ve geniş görüş alanına sahip olan Apple Vision Pro benzer gözlüklere göre görüntü gecikmesini minimuma indiriyor. Ayrıca rakip markaların gözlükleri gibi ortamdan kopulmasının önüne geçen gözlük, etrafınızdakilerle bağlantıda kalmanıza olanak tanıyor. Nasıl mı? Vision Pro’daki EyeSight özelliği, kendinizi bu karma gerçeklik dünyasına kaptırdığınız ve çevrenize biri yaklaştığında zaman gözlerinizin dışardan görünmesini sağlıyor. 

Vision Pro, gerektiğinde çevrenizdekilerin gözlerinizi görmesini sağlıyor.
Vision Pro, gerektiğinde çevrenizdekilerin gözlerinizi görmesini sağlıyor.

Özellikleriyle dikkatlerini üzerine topluyor

Oyun odaklı bir VR gözlüğü olmaktan çok iletişime odaklanan, çalışma prensibini de uzamsal işletim sistemi olarak tanımlayan Vision Pro için “yeni nesil cihaz” deniyor. İşte Apple’ın bu devrim yaratan gözlüğünün en önemli özellikleri:

● Sadece Vision Pro için tasarlanan işletim sistemi visionOS ile çalışıyor.

● Vision Pro, bir dizi gelişmiş kamera ve sensöre sahip ve Apple’ın ilk 3D kamerası olarak tanımlanıyor. Üstünde fotoğraf ve kamera çekmeyi kolaylaştıran bir düğme bulunuyor.

● Vision Pro’da diğer gözlükler gibi piksel sorunun olmayacağı, küçük yazıların bile rahatlıkla okunabileceği söyleniyor.

● Vision Pro üzerinden Safari, Fotoğraflar, Müzik, Mesajlar, FaceTime, Notlar gibi en çok kullanılan Apple uygulamalarına ulaşılabiliyor.

Tüm Apple cihazlarla iCloud ile eşleşen Vision Pro, Mac bilgisayarlara      kablosuz olarak bağlanabiliyor.
Tüm Apple cihazlarla iCloud ile eşleşen Vision Pro, Mac bilgisayarlara kablosuz olarak bağlanabiliyor.

● Mac bilgisayarlara, Mac Virtual Display ile kablosuz olarak erişilebiliyor.

● Uygulamaları başkalarıyla kullanabilmeye izin veren ve doğal bir sohbet sağlayan FaceTime’ın görüşmeleri ve toplantıları verimli hale getireceği belirtiliyor.

● Vision Pro’daki içerikler sahip olunan iCloud ile iPhone, iPad ve Mac ile otomatik olarak senkronize oluyor.

● Bir 3B nesne (üç boyutlu), Vision Pro içindeki uygulamadan çekilerek hemen önünüzde duruyormuş gibi incelenebiliyor.

● Vision Pro, taşınabilir bir 4K ekran olarak kullanılabiliyor. Her ortamı, kişisel bir sinema salonuna çevireceğini iddia ediyor. 

4K ekran özelliklerine sahip Vision Pro’da, Disney+ uygulaması yer alıyor.
4K ekran özelliklerine sahip Vision Pro’da, Disney+ uygulaması yer alıyor.

● Bir çift özel mikro OLED ekran içeriyor.

● Ekran kalitesinin altı çizilen Apple Vision Pro’da, Disney+ uygulaması yer alıyor ve tabii ki Apple TV de.

● Vision Pro, Magic Keyboard ve Magic Trackpad gibi Bluetooth aksesuarlarıyla çalışıyor.

● Geliştiriciler için oyun motoru Unity ile uyumlu olacağı söyleniyor.

● Vision Pro’nun tasarımı özellikleri ise şöyle: Üç boyutlu lamine cam, alüminyum alaşımlı çerçeve, yüze uyumlu ve ışığı engelleyen light seal, nefes alabilen esnek kafa bandı, mekansal seslerin duyulmasını sağlayan hoparlörler, iki saate kadar kullanım gücü, prize takılıyken tüm gün kullanım sağlayan harici pil.

Deneyim tarihi çok uzakta, fiyatı çok yüksek

Apple Vision Pro’nun tüm bu özellikleri kadar fiyatı da büyük yankı uyandırdı. 2024 yılında, sadece belirli mağazalarda ve randevuyla Amerika Birleşik Devletleri’nde satışa sunulacak gözlüğün değeri, 3 bin 499 dolar. Bu fiyat sadece Türkiye için yüksek değil. Amerika için de fiyatıyla dudak uçuklatan bir teknoloji ürünü olan Vision Pro, hedeflerin de küçülmesine neden oluyor. Örneğin Apple’ın hedefi bu karma gerçeklik gözlüğünden 3 milyon adet satmaktı, bir süre sonra hedeflerini 9 yüz bine indiren Apple’ın bu gözlüğü sadece 150 bin adet satabileceği söyleniyor. Gözlüğün 2024’ün sonunda İngiltere ve Kanada’da, 2025’te de Avrupa ve Asya’da satışta olacağı yazılıyor.

Kaynak:

apple.com