Apple 2017’den bu yana üzerinde çalıştığı AR/VR headset cihazında sona geldi. Apple’ın ser verip sır vermediği cihazın ne zaman piyasaya sürüleceğine ilişkin henüz net bir tarih belirtilmese de fiyatının bin ile 3 bin dolar arasında değişeceğine ilişkin söylentiler söz konusu. Apple’ın diğer bir projesi AR Gözlük için henüz ortada pek bir bilgi bulunmazken headset’in ocakta tanıtılması bekleniyor. Peki AR/VR headset teknoloji tutkunlarına neler vaat ediyor? Teknoloji uzmanlarının görüşleriyle açıkladık…
Giderek daha çok gündem olan giyilebilir teknolojiler hayatımızın her noktasında farklı bir anlam kazanıyor. Bu teknolojilerle yapılabileceklerin sınırları da giderek genişliyor. Giyilebilir teknolojilerin sınır tanımazlığıyla oturduğumuz yerden dünyanın en uzak noktasına seyahate çıkabiliyor, derin sularda köpekbalıklarıyla dans edebiliyor, zaman makinesine atlayıp kendimizi 2. Dünya Savaşı’nda bir savaş uçağının koltuğunda bulabiliyor, arkadaşlarımızla keyifli bir akşam yemeği yerken aynı anda çocuğumuza masal anlatabiliyoruz. AR (Artırılmış gerçeklik) cihazları da gündelik hayatı yeniden tanımlayan üstün gücüyle ileri teknolojilerin parlayan yıldızları arasında yerini aldı.
Yeni yılın ilk günlerinde piyasaya sunulması bekleniyor
Son yıllarda metaverse girişimlerinin yaygınlaşması VR cihazlara olan ilgiyi artırdı. Dünyaca ünlü teknoloji markası Apple’ın da uzun süredir AR ve VR cihazlar üzerinde çalıştığı biliniyor. Gündem de iki cihaz bulunuyor. AR gözlük ve AR/VR headset. Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da Apple’ın AR/VR headset cihazını, yeni yılın başında tanıtacağı konuşuluyor. Apple’ın 2017’de startını verdiği AR/VR headset, şirketin 2030 yılına kadar piyasaya sunmayı planladığı sanal dünya teknolojilerinden biri olacak.
En karmaşık Apple ürünü
Apple’a yakın kaynaklarıyla bilinen ünlü analist Ming-Chi Kuo, AR/VR headset’in önemli testleri geçtiğini ve seri üretime hazır olduğunu öne sürdü. Apple’ın artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik cihazının şimdiye kadar tasarlanmış en karmaşık Apple ürünü olacağını ve sektörü tamamen değiştireceğini belirten Ming-Chi Kuo, cihazın tanıtılmasının ardından birçok şirketin Apple ile yarışmak için AR ve VR cihazlara odaklanacağını ve bu sayede sektörün hızla gelişeceğini bildirdi. Ming-Chi Kuo’ya göre, Apple’ın AR/VR headset’i iki farklı modelle gelebilir. Bu modellerden biri daha iyi bir donanıma sahip olurken diğeri daha erişilebilir fiyatlarla piyasaya girebilir.
Apple'ın AR gözlükte neler sunacak?
İki adet 4K mikro OLED panel ve bir adet AMOLED panel ile beraber üç farklı ekrana ev sahipliği yapması beklenen Apple AR/VR headset’in oyun, medya ve iletişim özellikleri ile metaverse dünyasına da giriş yapması beklentiler arasında yer alıyor. Giyilebilir teknolojilerde çığır açacağı öne sürülen cihazın bin ile 3 bin dolar arasında bir fiyatlandırmaya sahip olacağı düşünülüyor.
Siri ile ses komutlarını algılayacak
Uzmanlara göre Apple AR/VR headset’i tasarlarken aynı zamanda özellikle bu cihaz için için rOS adlı yeni bir işletim sisteminin de altyapısını hazırladı. Bu plan içerisinde, Apple'ın cihaz için özel bir çip de dahil olmak üzere donanım üretmesi ve AR/VR içeriği için tamamen yeni bir uygulama mağazası sunması da yer alıyor. AR/VR headset’iniçinde, gözlerin hareketini izlemek için sensörler yer alıyor. Apple tedarikçisi Catcher Technology'ye göre çok farklı kontrol yöntemleri ile test edilen cihaz, Microsoft'un HoloLens'ine benzer bir şekilde hareket komutlarını algılayacak. Apple'ın dijital asistanı Siri ve bir akıllı telefon uygulamasının yardımı ile ses komutlarını kabul edecek.
Peki AR gözlük hakkında ne biliyoruz?
Apple’ın bir diğer merak edilen ürünü ise AR Gözlük. Headset’ten farklı olarak görünümü normal bir gözlük gibi olacak cihaz hakkında henüz elde çok bilgi yok. Tutarlı tahminleriyle bilinen teknoloji analisti Jon Prosser, ise bazı tahminleri ve söylentileri paylaştı. Prototipin plastik çerçeveleri olduğunu, ancak final versiyonda bu çerçevelerin metal bir malzemeden üretilebileceğini belirtti. iPad Pro ile iPhone 12 Pro’da kullanılan ve LiDAR tarayıcının Apple AR’da çerçevelerin sağ tarafında olduğunu söyleyen Jon Prosser, prototipte başka herhangi bir kameranın yer almadığını iddia etti. Jon Prosser, gözlüğün numaralı cam seçeneğinin de olacağını ve bunun son tüketiciye açısından maliyeti artırabileceğini de sözlerine ekledi. Jon Prosser’in iddiası gerçekse AR gözlüğün günlük hayattaki yeri daha da sağlamlaşacak.
Dokunarak kontrol edilecek
AR gözlük verileri işlemek için ihtiyacı olan grafik ve işlem gücünü iPhone'lardan alacak. Tüm veri işlemenin iPhone'da yapıldığını, gözlüğün tıpkı birinci nesil Apple Watch'da olduğu gibi kablosuz bağlantı aracılığıyla yalnızca bilgileri kullanıcıya gösteren bir aksesuar olduğunu açıklayan Jon Prosser, gözlüğün kablosuz şarj için plastik bir stant ile birlikte kutudan çıkacağını belirtti. Starboard adı verilen bir kullanıcı arayüzü çalıştıracak olan gözlükler, her iki camında da bilgiler gösterebilecek. Bu arayüzü el hareketleriyle ya da gözlüğün çerçevelerine dokunarak kontrol edebilmek mümkün olacak.
AR mı VR mı?
AR (Artırılmış gerçeklik) gözlük teknolojisi çoğunlukla VR (Sanal gerçeklik) gözlüklerle karıştırılıyor. Oysa VR gözlükler tamamen sanal bir dünyayı şekillendiriyor. Oyun ve çeşitli sanal dünya deneyimlerini odağına alan bu teknoloji, kullanıcıları gerçek dünyadan uzaklaştırıyor. AR gözlükler ise şeffaf lensleriyle kullanıcıların görüş alanı içine dijital dünyanın olağanüstü yeteneğini kullanarak gerçek dünyayı farklı açılardan tanımlıyor. AR gözlüklerin tasarımı da genellikle hafif ve taşınabilir olduğu için normal gözlüklere benziyor. Hantal bir görüntüsü olan VR gözlükler sadece sanal dünyada kullanılırken AR gözlükler günlük hayatta da kullanılıyor.