Geçtiğimiz temmuz ayında Türkiye’de kurulan Robot İstihdam Ajansı, şirketlere ve işletmelere dijital çalışanlar buluyor. Maliyeti düşüren, verimliliği arttıran, gece gündüz işinin başında olan yapay zeka iş arkadaşlarımızla birlikte uyum içinde çalışabilecek miyiz?
Onlara “metal yakalı” deniyor
Teknoloji haberleri, bazılarımız için çok heyecanlı bazılarımız için ise tam bir kabus. “Robotlar dünyayı ele geçirecek”, “Robotlar, iş hayatını insanların elinden alacak” veya “Gelecekte insandan çok robot olacak” gibi teoriler, izlediğimiz bilim kurgu filmleri, okuduğumuz kitaplar bir yanda, tam bir dijital dönüşüm çağında olmamız diğer yanda.
Dünyadaki şirketlerin ve işletmelerin başarısı ise teknolojiyi kullanmaları ile doğru orantılı artıyor; markaların metaverse ve yapay zeka kullanımlarını ise her geçen gün daha sık duyuyoruz. Türkiye’de yeni açılan bir şirketten bahsedeceğiz şimdi… Canan Alkın tarafından ülkemizde kurulan Robot İstihdam Ajansı, metal yakalı olarak tanımlanan robotları istihdam ediyor. Aslında “yapay zeka çalışanlar” demek daha doğru, tabii ki fiziksel bir robot ofisinize gelip işlerinizi yapmıyor. Şimdilik!
İş hayatının geleceği “insan-robot iş birliği”
Teknolojik çözümler yaratma, şirketlerin kuruluş aşamalarında dijital çalışanlar sağlama ve dijital işe alım süreçlerini yönetme, işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerini gerçekleştirme gibi hizmetler veren Robot İstihdam Ajansı; yeni nesil bir danışmanlık şirketi. İş hayatının geleceğini “insan-robot iş birliği” olarak gören ajansın hedefi ise şirketlere iş hedefleriyle uyumlu, maliyet ve zaman tasarrufu sağlayacak dijital adaylar sunmak.
Dijital çalışanı “Herhangi bir çalışan gibi, bir iş sürecini daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yürütmek için eğitilmiş; otomatikleştirilmiş bir ekip üyesi” olarak tanımlayan Robot İstihdam Ajansı, bir yandan da insanların verimli çalışmasını hedefliyor. Dijital çalışanların hız, doğruluk, ölçek ve performans alanlarında çalışırken insan çalışanların yaratıcılığa, ustalığa, empatiye ve öğrenmeye odaklanabileceğini söylüyor.
“Dijital çalışanlar beklemez! İhtiyacınız olanı her zaman yapar.” söylemine sahip Robot İstihdam Ajansı, şu hizmetleri sunuyor: 48 saat içinde dijital çalışan istihdam etme, hedef odaklı strateji planı, görev tanımı ve iş süreçlerinin belirlenmesi, 20’şer dakikalık kısa aday sunumları, yol haritası oluşturma, performans ve verimlilik analizleri. Dijital çalışanlar için günlük, haftalık, aylık veya kullanılan gün kadar ödeme seçenekleri bulunuyor. Çalışabildikleri sektörler ise kargo, turizm, bilişim, banka, medya, sigorta, sağlık, perakende, telekomünikasyon, müşteri hizmetleri ve satış.
Dijital çalışanların şirketlere avantajları
Demirören Haber Ajansı’na verdiği röportajda: “Doldurulması zor ya da ani istifalarla boşalan rollere sadece 48 saat içinde dijital çalışanlar bularak mevcut ekiplere acil destek sağlıyoruz. Boş bir pozisyonu doldurmak için geçen ortalama sürenin The Society of Human Resource Management tarafından raporlanan 42 günlük ortalama süresini düşündüğümüzde, bu inanılmaz bir kazanım. Ayrıca aday arama, görüşme, karar verme gibi kompleks süreçlerin önüne geçerken, yanlış istihdamla kaybedilecek zamanı da engelliyoruz” açıklamalarında bulunan ajans kurucusu Canan Alkın; şirketlerin çoğu sorununun dijital çalışanlar ile çözülebileceğini söylüyor.
Robot İstihdam Ajansı, dijital çalışanların avantajlarını şöyle sıralıyor:
● 7/24 çalışıyor.
● Her dilde iletişim kurabiliyor.
● Tüm iş süreçlerini tek bir uygulamadan yönetebiliyor.
● Çalışan memnuniyeti ve verimliliğini arttırıyor.
● Eğitim maliyetlerini azaltıyor.
● Maliyeti düşürüyor.
● İş ve gelir kayıplarını önlüyor.
● Üretkenliğe ve inovasyona teşvik ediyor.
Evet… Dijital çalışanların konsantrasyonu dağılmıyor, hasta olmuyor, hata yapmıyor, tatile gitmiyor, gün içinde olan olaylardan ve ülke gündeminden etkilenmiyor. Üstelik daha verimli ve daha hızlı. Fakat bir yandan da bu şirketi kuran, dijital çalışanlarıyla para kazanan, ajansın web sitesini hazırlayan ve hatta kurucunun Linkedln hesabını yöneten de bir insan. Şimdilik!