“Gelecekte robotlar mesleklerimizi elimizden alacak” klişesine inat, değişen dünyaya ayak uyduranlara değer katacak meslekleri sizler için araştırdık...
Gelecek tahminlerine göre, 2040 yılı itibarıyla, popüler olacak mesleklerin yüzde 85’i yeni meslekler olacak. Baş döndürücü bir hızla değişen dünyada gelecek 10 yıllık dönemde hangi mesleklerin “gözde” olacağını şimdiden öğrenmeye ne dersiniz?
Özellikle meslek seçimi döneminde olan gençler bu yazıyı mutlaka okumalı!
Veri madenciliği
Bilgisayar teknolojilerinin hayatımıza girdiği günden bu yana bir veri depolama ve veri işleme cihazı olarak görülen bilgisayarlar, yapay zeka sayesinde artık öğrenebilen ve analiz edebilen birer “beyin” haline dönüşüyor. Verilerin çığ gibi büyümesi ise bu veriler arasındaki anlamlı örüntülerin algılanmasını gerektiriyor. Özellikle finans, dijital pazarlama, bilgisayar bilimleri ve güvenlik gibi alanlarda çok fazla verinin ortaya çıkması da veri madenciliğini popülerleştiriyor. Bu meslekte uzmanlaşmak gençlere çok farklı iş imkanları sağlayacak gibi…
Atık işleme mühendisliği
Önümüzdeki 20-30 yılın en önemli konusu olacak “sürdürülebilirlik” temelli bir meslek olan atık işleme mühendisliği de değişen dünyanın değişen ihtiyaçlarından doğan önemli bir meslek. Daha önceleri arıtma, geri dönüşüm vb. konular çevre mühendislerinin görev alanına giriyordu. Fakat günden güne büyüyen ve farklılaşan atık sorunu artık daha verimli ve sürdürülebilir çözümlere ihtiyacı duyuyor. Bu nedenle ayrıca bir mühendislik dalının oluşması kaçınılmaz.
Solar enerji uzmanlığı
Fosil yakıtlar gezegenimizi hızla kirletirken, temiz ve sürdürülebilir enerji alternatiflerinin başını çeken solar enerji de gelecekte büyük önem kazanacak. Şu an yalnızca kamuya ve bazı sivil toplum örgütlerine ait solar enerji istasyonlarında son derece kısıtlı kapasitelerle kullanılan güneş enerjisi, yakın gelecekte bireysel olarak –evlerin çatılarında, balkonlarda ve hatta otomobillerde- üretileceği için solar panel üreten ve bu panellerin teknik takibini yapan şirketlerin hızla artması kaçınılmaz olacağa benziyor. Solar enerji sektörünün büyümesinin doğal bir sonucu olarak da solar enerji panellerinin üretim, kurulum, verimlilik ölçümü ve teknik destek aşamalarında çalışacak pek çok solar enerji uzmanına ihtiyaç olması bekleniyor.
Dijital ortam avukatlığı
Yılda ortalama 5,8 milyon siber suçun işlendiği günümüz dünyasında, bu mesleğin popüler olacağını söylemek aslında çok da şaşırtıcı değil. Hâlihazırda, internet düzenlemeleri konusunda uzmanlaşmış avukatların yürüttüğü siber suçlara karşı danışmanlık işinin, gelecekte genişlemesi beklenen internet yasaları ile sadece dijital ortam avukatlarının tekelinde kalması bekleniyor. İnsanların artık adeta ikinci bir hayat yaşadığı sosyal medya hesapları üzerinden maruz kaldıkları kimlik avı, dolandırıcılık, istismar ve zorbalık gibi fiillerle ilgilenen, kripto para regülasyonları konusunda danışmanlık veren ve internette başımıza gelecek her türlü sorunda hukuki platformda haklarımızı savunacak bu avukatlara gelecekte çok işimiz düşecek!
E-Sporculuk
Bir zamanlar pek çok kişinin hayali ünlü bir basketbolcu, futbolcu ya da yüzücü olmaktı. Ancak artık günümüz gençleri sporcu olma hayallerini de dijital dünya üzerinden yaşıyor. Çünkü StarCraft II, Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: GO, Call of Duty, Hearthstone, Heroes of Storm gibi popüler bilgisayar oyunları üzerinden yapılan e-spor müsabakaları ciddi bir strateji, çabukluk ve pratik gerektiriyor. Doğal olarak da e-sporcu olmaya heves eden herkesin bu işe aylar hatta yıllar harcaması gerekiyor. Özellikle ABD, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerde milyon dolarlar yatırılan dev bir sektöre dönüşen e-spor, son yıllarda Türkiye’de de hızla yükseliyor.
Medikal 3D yazıcı teknisyenliği