“Bu işin esasında gönüllülük var”

“Bu işin esasında gönüllülük var”

Geçtiğimiz mart ayında kurulan Türkiye’nin en yeni motosiklet kulüplerinden Türk Motosiklet Kulübü faaliyetlerine hızla devam ediyor. Kulüp başkanı Çağatay Hepşen ile kulübün kuruluşunu ve amaçlarını konuştuk.

Türk Motosiklet Kulübü ne zaman ve nasıl kuruldu?

2018 yılının mart ayında İstanbul’da sekiz kişilik bir ekiple Türk Motosiklet Kulübü olarak yola çıkma kararı aldık. Aslında kulüp olarak çok yeni bir kuruluş tarihimiz olmasına rağmen, kısa sürede aramıza katılan arkadaşlarla beraber üye sayımız daha da arttı. Her geçen gün de büyümeye ve yeni motosiklet kullanıcısı olarak bu tutkuya gönül veren insanlara ulaşmaya devam ediyoruz. Şu an 50 üye barajını aştık.

Kulübü kurma amacınız neydi?

Kulübün kurulmasında emeği ve desteği olan arkadaşlarla beraber zaten birlikte motosiklet sürüyor, etkinliklere katılıyorduk. Ancak bu durumu kulüp olarak yaparak daha çok motosiklet kullanıcısına ulaşmayı amaçladık. Bunu başardığımıza inanıyorum. Diğer yandan ise hem motosiklet kullanmak isteyip de cesaret edemeyen birçok kişide de bu tutkunun ortaya çıkmasına vesile oluyoruz hem de motosiklet kullanıcılarına karşı diğer insanların daha sempatik ve duyarlı olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Aslında, tüm motosiklet kullanıcılarının gerek bireysel gerekse kulüp olarak bu şekilde çabası olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü ülkemizde motosiklet kullananlara sempati besleyenler olduğu kadar aksini düşünenler olduğunu da yaşayarak görüyoruz. Bunun aksini ispat edip tabuları yıkmak bizim elimizde. Bu sebeple kulübü kurmamızdaki en büyük amaçlardan biri bu tutkuyu, gönül veren arkadaşlarımızla beraber yaşamak.

“Üyelerin sürüşlerde ekipmanlarının tam olması gerekir”

Kulübe üye olma şartlarının başında eksiksiz ekipmana sahip olmak geliyor.
Kulübe üye olma şartlarının başında eksiksiz ekipmana sahip olmak geliyor.

Türk Motosiklet Kulübü’ne üye olmak isteyen biri için süreç nasıl işliyor?

Öncelikle kulübe üye olmak isteyen arkadaşların bir süre toplantılarımıza ve etkinliklerimize katılmasını bekliyoruz. Her hafta cuma günü İstanbul’un Anadolu veya Avrupa yakasında toplantılar düzenliyoruz. Bu toplantılarda aramıza yeni katılacak arkadaşlarımızla hem tanışıyoruz hem de kulübümüzü tanıtıyoruz. Sonuçta bu gönüllülük esasına dayalı bir oluşum ve aramıza katılmak isteyen arkadaşın da isteyerek ve hevesle bizimle birlikte olmasını bekliyoruz.

Türk Motosiklet Kulübü’ne kabul edilmek için aradığınız şartlar var mı?

Elbette var. Aramıza katılmak isteyenlerin öncelikle hem kendi güvenliği hem de üye arkadaşların güvenliği için aradığımız belirli kriterlerimiz var. Bunların başında sahip olduğu motosikleti kullanmaya yeterli ehliyeti olması geliyor. Grup sürüşlerinde ise ekipmanlarının tam olması gerekiyor. Bunlar kask, mont, eldiven, koruyucu pantolon, eldiven ve bot.

Sizce bir kulübe üye olma isteğini tetikleyen şey nedir?

Öncelikle tabii ki, motosiklet kullanıcısı olmak. Aslında motosiklet kullanmanın en güzel yanlarından biri tanıdığınız/tanımadığınız ama sizinle aynı sevdaya gönül vermiş dostlarınızla beraber bir yerlere motosiklet sürmek veya etkinliklere katılmak. Bireysel motosiklet kullanmaktansa, motosiklet kullanıcılarının kulüp veya derneklere üye olmasının motosiklet kullanmaktan daha çok mutluluk ve zevk alacağını düşünüyoruz. Hayal edin; cuma günü o yoğun ve sıkıcı iş hayatından sonra akşam eve geldiniz. İş kıyafetlerinizi çıkarıp heyecan içinde kaskınızı takıp, montunuzu ve yeleğinizi giyip kulüp toplantısına ya da bir yerlere motosiklet sürmeye gidiyorsunuz. Emin olun bunu bir kulüp dahilinde yapmak, birçok arkadaşınızla beraber olmak size daha çok mutluluk verecek. Kaldı ki, yine bir kulübe üye olmak birçok yeni insanla tanışmak anlamına da geliyor. Bunun da kulüp hayatının dışında kalan hayatınıza da katkısı olacağını düşünüyoruz.

“Kulüpte tüm üyelerin görevi var”

Türk Motosiklet Kulübü, mart ayında kurulmasına rağmen üye sayısı kısa sürede arttı.
Türk Motosiklet Kulübü, mart ayında kurulmasına rağmen üye sayısı kısa sürede arttı.

Kulüp üyelerinin her birinin görevi var mı? Bir motosiklet kulübü nasıl çalışır?

Türk Motosiklet Kulübü’nde tüm üyelerin görevi vardır. Bu da birlikteliğimizin devamı için sevgi ve saygı ortamını bozmamak, korumak ve daha ileriye taşımak. Onun dışında, kulübün kuruluş aşamasında arkadaşlarımın ortak kararıyla başkan olarak ben, Çağatay Hepşen seçildim. Başkan yardımcılığı görevini Burak Etkar üstlendi. Sosyal medya hesaplarımızdan sorumlu üyemiz Tayfun Kervangül aynı zamanda düzenlenecek gezi ve etkinliklerle ilgili çalışmaları da yapmaktadır. Daha önce de belirttiğim gibi bu işin esasında gönüllülük var. Bu sebeple tüm üyeler de herhangi bir işle ilgili elini taşın altına koymaktan geri durmayacak.

Kulüp üyesi olmanın zor olan tarafları da var mıdır? Bir kulüpte ne gibi sıkıntılar yaşanabilir?

Buraya kadar kulüp üyesi olmanın avantajlarından bahsettik. Tabii ki, bir kulüp üyesi olmanın da zaman zaman zor tarafları olabilir. Nihayetinde kalabalık bir grup halinde, karar alırken veyahut da bir organizasyon düzenlerken sizle karşıt görüşte kişiler olacaktır. Aksi görüşte olan üyenin siz olduğunuzu düşünürseniz çoğunluğa uygun hareket etmeniz gerekecektir. Bundan kulüp üyesi olmanın zor tarafları diye bahsetmek yerine kalabalık olmanın getirdiği doğal bir sonuç demeyi tercih ediyoruz.

“Sosyal sorumluluk projelerine aktif olarak katılıyoruz”

Türk Motosiklet Kulübü üyeleri her cuma akşamı toplantılar düzenliyor.
Türk Motosiklet Kulübü üyeleri her cuma akşamı toplantılar düzenliyor.

Kulüp üyeleriyle ne gibi etkinlikler yapıyorsunuz?

Üyelerimizle beraber her cuma akşamı toplantı yapıyoruz. Bunun haricinde sosyal sorumluluk projelerine aktif olarak katılıyoruz, İstanbul içinde ve İstanbul dışında birçok festival ve etkinliklere katılıyoruz. Tabii ki, kulüp olarak kendi düzenlendiğimiz etkinlikler de takvimimizde yer kaplıyor. Kuruluşumuzdan bu zamana kadar açıkçası birçok etkinlikte bulunduk ve önümüzdeki süreçte de hız kesmeden etkinliklere katılmayı hedefliyoruz.

Genelde motosiklet kulüpleri bir araya gelip sosyal sorumluluk projelerinde birbirini destekliyor. Sizin başka kulüplerle ilişkiniz var mı?

Şu anda Türkiye’de birçok kulüple iletişim halindeyiz. Bu kulüplerin etkinliklerine katılıyoruz, aynı şekilde bizim de misafirlerimiz oluyor. Bu gerçekten çok iyi hissetmemizi sağlıyor ve doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Bu sene katılmaktan en çok mutluluk duyduğumuz etkinliklerden birisi İstanbul’da TC Riders & MAKUD tarafından düzenlenen “5. Çocuk Şenliği” projesiydi. Üsküdar’da bir çocuk esirgeme kurumunda kalan minik kardeşlerimizle Riva’da piknik yaptık ve gerçekten bu etkinliği düzenleyen ve katılan tüm dostlarımızla gurur duyduk. Onun dışında down sendromlu kardeşlerimizin de çalıştığı bir kafeye sıklıkla gidip onları ziyaret edip mutluluklarını paylaşıyoruz.

Sizi takip etmek isteyenler için sosyal medya hesaplarınız nedir?

Facebook ve Instagram üzerinden Türk Motosiklet Kulübü olarak hesaplarımızdan bizleri takip edebilir, sorularınızı ve üye olma taleplerinizi iletebilirsiniz.