Robot arılar Mars yolunda!

Robot arılar Mars yolunda!

Dünya’yı tüketmeye devam ederken bir yandan yaşanabilecek gezegen var mı diye merak ediyoruz. Araştırmalar gelecek nesillerin Mars’ta alternatif bir yaşam kurabileceğine işaret ediyor. NASA bunu araştırmak için robot arılara güveniyor. 

NASA’nın planı şu: Robot arılar görüntü alacak ve dünyaya iletecek. Projedeki resmi isimleri ile Mars Arıları. Yaban arısı boyutunda olacak ancak kalkışlarını kolaylaştırmak üzere ağustos böceğine benzer büyük kanatlara sahip olacaklar. Bu dizayn aerodinamik açıdan Mars’ın düşük yerçekimli atmosfer ortamında iniş-kalkış için çok ideal. Mars arılarının bir diğer cazip yönü de az enerjiyle çalışabilmeleri. Ayrıca küçük olmaları sayesinde görev öncesi test ortamı ayarlamak ve kontrolleri yapmak diğer cihazlara göre çok daha kolay oluyor.

Araca dönüp şarj olacaklar

NASA tarafından yayınlanan bu görsel projenin detaylarını ortaya koyuyor.
NASA tarafından yayınlanan bu görsel projenin detaylarını ortaya koyuyor.

NASA’nın Curiosity adlı arazi aracı daha önce Mars’ta yaşamı mümkün kılacak bir emare olarak düşük seviyede de olsa metan gazı tespit etmişti ancak bu gazın biyolojik olarak üretilip üretilmediği tespit edilemedi. Büyük ihtimal mevsimsel sebeplerden olabileceği belirtildi.

NASA bu proje için Alabama Üniversitesi Huntsville’den ve Japonya’dan mühendislerle birlikte çalışıyor. Robot arıların Mars’ın özellikle daha önce keşfedilmekte zorlanmış kuytu köşelerine, daha ufak yerlere girerek keşif yapması bekleniyor. Robotların gövdesine yerleştirilen sensörler ve kablosuz iletişim araçları sayesinde haritalandırma yapılabilecek, örnek cisim toplanacak ve metan gazı emisyonu gibi Mars’ta yaşam izlerine dair araştırmalar yapılabilecek. Mars arıları kendilerini yerde bekleyen bir araca gidip dönerek şarj olacak, NASA’yla iletişim sağlayacak ve işlerine devam edebilecek.

Proje büyük umut yarattı

2012’de Mars’a giden Curiosity NASA’ya 2.5 milyar dolara mâl oldu.
2012’de Mars’a giden Curiosity NASA’ya 2.5 milyar dolara mâl oldu.

Mars arılarının daha önceki araştırma cihazlarına göre avantajlarından biri de çok daha hızlı yol kat edebilmeleri. Bundan önce Mars’a yollanan Curiosity, 2012 yılından beri sadece 17 km ilerleyebildi. 3 bin 893 kilo ağırlığındaki araç Mars arılarına göre çok büyük, yüksek enerji tüketimine sahip ve çok pahalı. Curiosity ile çalışmak şimdiye dek NASA’ya 2.5 milyar dolara mâl oldu. Arılar küçük olduğu için bol miktarda üretilebilecekler. Görev başında bozulurlarsa da grubun diğer üyeleri onun yerini doldurabilecek. Hem tek başlarına hem de takım halinde çalışabilen robot arıların topladıkları bilgiler biraraya getirilerek daha kesin bilgiye erişmek mümkün olacak.

Proje NASA’nın yenilikçi araştırmalar çatısı altında kendisine sunulan 230 teklif arasından seçildi. 30 Mart’ta halka duyurulan proje henüz oldukça erken aşamalarda olsa da uzay araştırmaları dünyasında büyük heyecan ve umut yarattı.