Son birkaç ayda birçok eve giren robot süpürgeler sizce “dünya varmış” dedirten bir ihtiyaç mı? Yoksa bu yeni moda ürünler tüketim çılgınlığının son numarası mı?
Son altı aydır nereye baksak onları görüyoruz. “Katya” ve “Sebastian” gibi mizahi göndermeli isimlerle evlerde salınıyor; özellikle yoğun çalışanların, tembellerin ve evcil hayvan sahiplerinin hayatlarını kolaylaştırıyor ve yetenekleri ile adeta gönülleri feth ediyorlar! Peki 2020’nin en popülerleri arasında yerini çoktan alan emektar robot süpürgeler ne oldu da bu kadar çok sevildi dersiniz? Cevapları robot süpürge dosyamızda!
Ütopyadan piyasaya
Düşünsenize bundan yüzyıllar öncesinde yaşıyorsunuz ve ev temizlemekten pek de hoşlanmıyorsunuz. Hayalinizde siz oturup kahvenizi yudumlarken evi silip süpürecek teknolojik bir alet canlanmaz mıydı? İşte bundan 121 yıl önce bahsettiğimiz bu hayal 2000 yılı dünyasını kurgu çizimlerle resimleyen Jean-Marc Cote’un zihninde de canlanmış olacak ki Cote çizimlerine uzaktan kontrol edilebilen bir yer temizleme sistemi de eklemişti.
İlk robot süpürge konsepti ise bu hayali çizimlerden çok sonra, 1955 yılında ABD’de yayınlanan bir bilimkurgu dizisinde ortaya çıktı. Zaman Sadece Bir Yerdir isimli dizide “Sonik süpürge” olarak anılan bu cihaz, aynı zamanda İsveçli beyaz eşya üreticisi Electrolux’un 2000 yılında ürettiği ve piyasaya sürülen ilk ticari temizlik robotu olan Trilobite’ın da başlıca ilham kaynağı oldu.
Nasıl çalışıyorlar?
Günümüzde piyasada yaygın olan temizlik robotları süpürme görevlerini yerine getirirken genelde ultrason dalgalarından faydalanıyorlar. Trilobite modeli ile bu teknolojinin öncüsü olan Electrolux’ün patentli sonar sensörleri vasıtasıyla temizlenecek alanı tüm detayları ile haritalandıran ve kendisine optimal bir rota belirleyen robot süpürgeler, entegre lityum bataryaları sayesinde bir saate kadar durmadan çalışabiliyorlar. Yine haritalama özellikleriyle çarpışma ve yüksekten düşme gibi tehlikelere karşı korunan bu cihazlar, aynı zamanda şarj üssüne geri dönmelerini sağlayan bir sensöre de sahipler.
Amerika’nın en çok satan robot süpürge markası Roomba’nın ilk modelleri ise Trilobite’ın aksine sonar sensörler yerine sadece çarpışma sensörlerine ve infrared navigasyon sensörlerine sahipti. Yani bu model tüm mekanı eksiksiz dolaşmaya yarayan bir algoritmaya sahipti.
2020 yılında akıllı teknolojiler ve makina öğrenmesi gibi yeni sistemlerin de entegre edildiği yeni modeller artık akıllı cihazlara indirilen uygulamalarla uzaktan da kontrol edilebilirken, akıllı ev sistemlerine de entegre edilebiliyorlar. Yine son çıkan modellerde yer alan mop (paspaslama) özelliğiyle süpürdükten sonra silme görevini de yerine getiren yeni nesil robot süpürgeler, içinde bulunan küçük bir su haznesi ve mikro spreyleme başlığıyla evi yarım saat içinde pırıl pırıl yapabiliyor.
Hangi süpürgeyi neden almalı?
Özellikle emekleme çağında küçük bir çocuğunuz, bir ya da birden fazla evcil hayvanınız, toz / tüy alerjiniz ya da yoğun bir iş temponuz varsa iyi bir robot süpürge edinmek iyi bir olabilir. İşte en çok ilgi gören dört robot süpürge modeli ve artısı - eksisi ile değerlendirmeleri...
Xiaomi Roborock S6 MaxV Robot Vacuum Cleaner Islak ve Kuru
Avantajları
● Mesafe ve derinlik ölçmeye yarayan lidar sensörlü kamerası
● 2500 pa emiş gücü
● Quad core işlemcisi sayesinde hızlı olması
Dezavantajları
● Piyasadaki pek çok robota göre daha yüksek olan fiyatı
● Su ve toz haznesinin çok büyük olmaması
Kimler almalı?
● Evde güvenlik kamerası bulundurmak isteyenler
● Ebeveynler
● Hızlı tempoda yaşayanlar
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop
Avantajları
● Uygun fiyatı ile fiyat performans ürünü olması
● HEPA filtresi
Dezavantajları
● Saçaklı ve yüksek halılara takılması
● Şarj ömrünün ortalama olması
Kimler almalı?
● 2+1 ve daha küçük evlerde oturanlar
● Temizlik robotuna çok para harcamak istemeyenler
Anker Eufy RoboVac G10 Akıllı Robot Süpürge
Avantajları
● Mobilyaların altına kolayca girmeyi sağlayan ince tasarımı
● Sessiz çalışması
● Alexa ve Google Home’a doğrudan entegre olabilmesi
Dezavantajları
● Yedek parça ve filtre tedariğinin çok kolay olmaması
Kimler almalı?
● Akıllı ev teknolojilerine aşina olanlar
● Yere sıfır olmayan ayaklı mobilyalar tercih edenler
● Evcil hayvan sahipleri
iRobot Roomba 604
Avantajları
● Uygun fiyatı
● Kolay kullanımı
● 61 desibellik gürültüsü ile oldukça sessiz çalışması
Dezavantajları
● HEPA filtresinin olmaması
● Şarj ömrünün kısalığı
Kimler almalı?
● Akıllı teknolojilere ve karmaşık elektroniklere aşina olmayanlar
● Evinde ikinci bir elektrik süpürgesi olanlar