Robotların gündelik hayatımızdaki yeri artarken artık filmlerde de boy göstermeye başlıyorlar! Yapay zekalı robot Erica’nın başrolünü oynayacağı film “b”, 2021’de seyircilerle buluşacak. Yapay zekanın sinemadaki geleceği bir hayli uzun soluklu olabilir.
Yakın takipçileri bilir ki bilim kurgu filmleri yalnızca ileri teknolojiyi bizlere göstermekle kalmıyor, aynı zamanda günümüz teknolojisini de yönlendiriyor. Biz de bu durumu hayretle izlemeye devam ediyor- duk! Ancak artık, tarih olarak çok ileride sandığımız filmler gerçekleşmeye başlıyor. İnsan, zekası ile kendinden üstün varlıklar yaratma çabasına başlayalı uzun zaman oluyor. Gün geçtikte hayatımız “Detroit Become Human” oyunundaki gibi yapay zekalarla iç içe geçmeye başlıyor.
Dünyanın ilk yapay zekalı insansı robotu Sophia, üretildiği 2016'dan beri ilgi odağı olmaya devam ediyor. Antik Mısır Kraliçesi Nefertiti, Audrey Hepburn ve mucidinin eşi temel alınarak modellenen robota Suudi Arabistan tarafından vatandaşlık bile verildi. Sophia, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın ilk İnovasyon Şampiyonu da oldu. Sophia, sosyal davranışı taklit edebilen ve insanlarda sevgi duygularını tetikleyebilen bir "sosyal robot" olarak pazarlanıyor. Televizyon programlarına katılıp espriler yapan, şarkı söyleyebilen, kurduğu her iletişim ile kendini daha da geliştirmeye programlanmış olan bu robottan sonra bilim kurgu filmlerindeki ileri teknolojilerin giderek ulaşılabilir hale geldiğine dair bir görüş oluşmaya başladı.
Beyaz perdede bir yapay zeka
İlk olarak sizlere Erica’dan bahsetmek istiyoruz. “Dünya'nın en güzel robotu” olarak adlandırılan bu yapay zekalı robot, Japonya'nın eski başkenti olan Nara’da bulunuyor. Robotun yaratıcısı Profesör Hiroshi Ishiguro, Erica’yı kendi estetik algısına göre seçilen 30 kadının harmanlanması sonucunda oluşturdu. Kendi kendisine hareket edebilen, akıcı bir şekilde konuşan, yaratıcı sorular soran Erica, her konuşmanın sonunda kendisini geliştirmeye devam ediyor.
Bu gelişmeyi fark eden Bondit Capital Media, Happy Moon Productions, Ten Ten Global Media gibi şirketler, 70 milyon dolar bütçeli bir bilim kurgu filminin başrolünde yapay zekalı robot Erica’nın oynamasını istiyor. Erica, bu film için metot oyunculuğu ve rol yapmayı öğreniyor. Şu an için ismi “b” olarak açıklanan bu film, insan DNA’sını mükemmelleştirmek için oluşturduğu bir programdaki tehlikeyi keşfeden ve tasarladığı yapay zekalı robot Erica’nın kaçmasına yardım eden bir bilim insanının hikayesini temel alacak.
Yönetmen koltuğunda bir yapay zeka
Peki bir filmin başrolünü oynamak dışında yapay zekalar sinemada başka neler yapmaya başlıyorlar? Sizi Benjamin ile tanıştıralım. Belki de izlediğiniz bir kısa film ona ait olabilir ve siz fark etmemiş olabilirsiniz. Benjamin adındaki bir yapay zeka, çoktan ikinci kısa film senaryosunu yayınladı bile!
Benjamin, ilk filmi “Sunspring” ile Sci-Fi London yarışmasında ilk 10’a girmeyi başardı. Filmde kullanılan “Home On The Land” şarkısının sözlerini de Benjamin yazdı. İkinci film için programlanan Benjamin, bu sefer David Hasselhoff’un rol aldığı “It’s No Game” adlı kısa filmin senaryosu ile tekrar karşımıza çıktı. Benjamin daha çok bilim kurgu senaryoları üzerinde çalışabiliyor. Şu anda sıfırdan bir senaryo ya da kurgu hazırlama becerisi bulunmayan Benjamin, içerisine yüklenen birçok filmden kendi algoritmasında bir derleme yapıyor ve biraz farklı şeyler katarak karşınıza ilginç bir senaryo ile çıkabiliyor.
Şimdi dünyanın ilk yapay zeka spikeri ile haberler!
Ex Machina, Ben Robot, Ölümcül Deney, Terminatör gibi yapımlar yapay zeka denince ilk akla gelen filmlerdir. Hepsinin de ortak noktası yapay zekaların bir hayli tehlikeli olması fikridir. Ancak günümüzde yapay zekalar tehlikeli olmaktan ziyade bilgilendiricidir ve yardımcıdır. Dünyanın ilk yapay zeka spikeri, 2018 yılında, Zhejiang eyaletindeki Wuzhen'de gerçekleştirilen Dünya İnternet Konferansı'nda tanıtıldı ve büyük ilgi uyandırdı.
Xinhua Haber Medya Merkezi, dünyanın ilk yapay zeka haber sunucusu Xin Xiaomeng'i resmi olarak kadrolu çalışanı haline getiriyor. Tamamen bilgisayar tarafından üretilmiş yapay zekalı kadın haber sunucusu şu anda sadece Çince konuşuyor. Yapay zeka, gerçek sunucuların seslerini, dudak hareketlerini ve yüz hareketlerini kullanılırken akıcılığı sayesinde gerçek insanlara oldukça benziyor.
Robot otel ile fantastik bir deneyim
Ünlü Alman yönetmen Werner Herzog'un yeni filmi "Family Romance, LLC"de bir robot oteli bulunuyor. Akvaryumdaki balıkların bile robot olduğu bu otel aslında tamamen hayal ürünü değil.
Nagasaki’de yapılan tema park Huis Ten Bosch’ta çok özel bir otel yer alıyor. Çevirisi “Tuhaf Otel” olan Nenn-na Hotel’de hizmet tamamen robotlar tarafından sağlanıyor. Otele gelenleri karşılayan resepsiyondaki dinazor robottan misafirlerin çantalarını odaya taşıyan robota kadar bu oteldeki her hizmetli bir robot. Odada ışıkları açmak için lale şeklindeki robot Tuly’ye komut vermeniz yetiyor. Odaların içerisinde bulunan algılayıcılar vücut sıcaklığına göre odanın ısısını ayarlıyor. Akşam bir şeyler içmek istediğinizde ise yine robot olan barmenler siparişlerinizi alıyor. Üstelik çalışan ekibin tamamı robotlardan oluştuğu için konaklama ücretleri de bir hayli ekonomik.