Apple’ın yapay zeka teknolojisi Apple Intelligence tanıtıldı

Apple’ın yapay zeka teknolojisi Apple Intelligence tanıtıldı

Apple’ın her yıl düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda tanıtılan Apple Intelligence; Priority Messages, Summarize, Smart Reply, Image Playground, Clean Up gibi yepyeni özellikler sunuyor. En önemli gelişme ise Apple’ın, Open AI’nin ChatGPT’si ile yaptığı iş birliği.

Yazıyı, konuşmayı, görseli anlıyor

Günümüz dünyasında, hemen hemen her gün yapay zeka konusunda bir yenilikle karşılaşıyoruz. Open AI’nin yeni ürünleri ve yeni sürüm ChatGPT’si, Google’ın yapay zeka altyapılı yeni teknolojisinden sonra Apple da yeni yapay zeka gelişmelerini duyurdu. 10 Haziran’da, Apple'ın her yıl yeni teknolojilerini ve ürünlerini anlattığı Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC-Worldwide Developers Conference), markanın yapay zeka çalışmalarını kapsayan Apple Intelligence tanıtıldı. Apple’ın genel merkezi olan, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Apple Park’ta, online olarak düzenlenen WWDC 2024’ta Apple Keynote ve iOS 18 da geliştiricilere sunuldu.

Apple bu teknolojiyi yazıyı, konuşmayı, görselleri anlamak ve yaratmak, etkili şekilde iletişim kurmak, mobil uygulamalarda işlem yapabilmek ve günlük işlerde yardımcı olmak amacıyla ürettiğini söylüyor. Apple CEO’su Tim Cook Apple Intelligence’ı şöyle anlatıyor: “Benzersiz yaklaşımımız, tam anlamıyla yardımcı akıllı teknolojiler sunmak için üretken yapay zeka ile kullanıcının kişisel bağlamını bir araya getiriyor. Üstelik bu bilgilere tamamen gizli ve güvenli bir yolla erişerek kullanıcıların en çok önem verdikleri şeyleri yapmalarına yardımcı oluyor. Bu yalnızca Apple’ın sunabileceği bir yapay zeka. Kullanıcılarımızın bu teknolojinin yapabildiklerini görmeleri için sabırsızlanıyoruz.”

Dil ve metin konusunda önemli yenilikler

Gelen kutusunun üstüne eklenen Priority Messages özelliği, gün içinde gerçekleşecek toplantı, yemek veya uçak biletleri gibi en önemli e-postaları gösteriyor.
Gelen kutusunun üstüne eklenen Priority Messages özelliği, gün içinde gerçekleşecek toplantı, yemek veya uçak biletleri gibi en önemli e-postaları gösteriyor.

OS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’yla entegre olan Apple Intelligence; yeni Writing Tools ile Mail, Notlar, Pages ve üçüncü taraf uygulamalarda metinlerini yeniden yazabiliyor ve özetleyebiliyor (Summarize özelliği), ders notlarını düzenleyebiliyor, daha iyi bir e-posta metni hazırlıyor, proofread (Tashih) özelliği ile metinlerdeki dil bilgisi hatalarını, kelime kullanımlarını ve cümle yapılarını kontrol ediyor.

E-posta kontrolü sağlayan, gelen kutusunun üstüne eklenen Priority Messages özelliği, gün içinde gerçekleşecek toplantı, yemek veya uçak biletleri gibi en önemli e-postaları gösteriyor. Gelen kutusunda bir-iki satır olarak görünen e-posta metinleri, artık e-posta özeti olarak görülüyor. Gelen kutusundaki tüm soruları algılayan ve kullanıcının gözden kaçırmamasına yardım eden Smart Reply özelliği ise hızlı yanıt önerileri de sunuyor. Ayrıca Notlar gibi bazı Apple içi uygulamalarda ses kaydetmek, sesi metne çevirmek ve sesin özetini almak mümkün.

Apple Intelligence, tüketicinin en sık kullandığı bildirimler için de yeni özellikler sunuyor. Priority Notifications özelliği ile en önemli bildirimler üst görünüyor, uzun grup sohbetlerindeki konuşmaları özetleyerek kilitli ekranda gösteriyor. Teknolojinin yeni odak özelliği olan Reduce Interruptions ile de hemen ilgilenilmesi gereken bildirimleri kullanıcıya ulaştırıyor.

Görsel oluşturma ve düzenleme yenilikleri

Görsel dünya yaratan Image Playground özelliği, Apple uygulamalarında yer alırken ayrı olarak da indirilebiliyor.
Görsel dünya yaratan Image Playground özelliği, Apple uygulamalarında yer alırken ayrı olarak da indirilebiliyor.

Apple Intelligence bulunan Image Playground adlı özellik, kullanıcıya görsel dünya yaratma şansı sunuyor. Özellikteki animasyon, illüstrasyon veya eskiz stilleri; tema, kostüm, aksesuar ve mekan gibi konsept kategorileri arasından seçim yapılıyor ve metin yazarak saniyeler içinde kolayca istenen görsele ulaşılıyor. Farklı Apple uygularının içinde sunulan Image Playground’a, ayrı bir uygulama olarak da ulaşılabiliyor.

Kişisel fotoğraf arşivinden birini seçip onun görüntüsünü de eklemeye izin veren özellik, Mesajlar uygulamasında da yer alıyor. Mesaj gönderilecek kişiye özel veya sohbet içeriğine göre görseller hazırlayabilmeyi sağlayan Image Playground; Keynote, Freeform, Pages uygulamalarında ve ilişkili üçüncü taraf uygulamalarında da bulunuyor.

Fotoğraflar uygulamasındaki kullanışlı yenilikler

Görüntü ve dili algılayabilen Apple Intelligence, fotoğraf ve video aramalarında daha güçlü ve daha kolay bir kullanım sağlıyor. Bir tanımla, fotoğraf galerisindeki uygun fotoğraf ve videoları seçip bir hikaye ve bir film oluşturan, Apple Music’ten ise bu görüntülere uygun şarkı önerileri sunan Apple Intelligence, her zamanki gibi gizliliğe önem veriyor. Ayrıca Clean Up özelliğiyle, çekilen fotoğrafta bulunan ama istenmeyen (Fotoğrafın bir köşesinde çıkan insan gibi) detaylar fotoğraf kalitesini bozmadan silinebiliyor.

Daha iyi anlayan Siri’deki yenilikler

Dil anlama kapasitesi büyüyen, bağlamdan kopmayan, daha doğal ve kişiye özel olan Siri, artık yazarak da iletişim kuruyor. iPhone, iPad ve Mac’te bir işlemin nasıl yapılacağına dair olan soruları yanıtlayan Siri; Apple uygulamaları ve üçüncü taraf uygulamalarında işlem yapabiliyor. Siri, arkadaşınızın önerdiği bir şarkıyı çalmak veya geçen dün çektiğiniz bir fotoğrafı arkadaşınıza göndermek gibi detaylı talepleri de gerçekleştiriyor.

En önemli yenilik, Siri ile ChatGPT’nin iş birliği

Open AI ile yaptığı iş birliği sayesinde ChatGPT'nin özellikleri; iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia ile entegre olarak çalışabiliyor. Siri, gerektiği zaman ChatGPT'ye başvuruyor ve bu işlemi kullanıcıdan izin almadan yapmıyor. Apple’daki Writing Tools özelliğiyle birlikte çalışan ChatGPT, yazı ve görsel yaratmada kolaylık sağlıyor.

Kaynaklar:

https://www.apple.com/