2018 Dijital Pazarlama Trendleri

2018 Dijital Pazarlama Trendleri

Dijital devrim, tüm dünyada hemen her sektörün işleyişini değiştirdi. Pazarlama da bu anlamda ön sıralarda geliyor. Peki 2018’in dijital pazarlama trendleri neler?

Teknoloji, ulaşılması imkansız bir hızla ilerliyor. Buna bağlı olarak markalar da bu hıza yetişme gayretiyle, kendilerine dijital devrimde yer açmaya çalışıyorlar. Pazarlamanın temel prensipleri aynı olsa bile uygulama olarak artık dijitalin ön plana geçtiği bir dönem yaşıyoruz. Geçtiğimiz 10 yılda hepimiz anladık ki daha varlıklı, daha kültürlü, daha zeki olan değil teknoloji ile uyum içerisinde olan markalar kazanıyor.

Bu dönemde geleneksel medya araçları arka planda kalırken, teknolojiyle aynı hız ve frekansta ilerleyebilen online siteler ve sosyal medya kanalları tüketici için daha öncelikli hale geldi. Onlarca yılda oluşturulan marka itibarlarına kıyasla, sosyal itibar denilen konu çok daha önemli. Bu nedenle markalar artık klasik pazarlama unsurlarının yanında, günümüz teknolojisini içine alan, tüketici dostu uygulamalarıyla hem olan müşterilerinin sadakatini korumaya hem de yeni takipçi sayıları kazanmaya çalışıyor.

Hızla değişen bu dijital çağda markaların 2018’de yakın takip etmesi önerilen pazarlama trendlerini, BAF&ZB Pazarlama ve İletişim Ajansı ortaklarından Ahu Dayıoğlu’ndan öğrendik.

Ahu Dayıoğlu, BAF&ZB Pazarlama ve İletişim Ajansı ortaklarından.
Ahu Dayıoğlu, BAF&ZB Pazarlama ve İletişim Ajansı ortaklarından.

Yapay zeka

Son yıllarda hayatımızda bu tanıma dahil olduğunu bilmeden kullandığımız yapay zeka yazılımları kullanım alanları arasında; akıllı otomobiller, sohbet balonları, sanal asistanlar, akıllı evler, güvenlik sistemleri gibi birçok konu yer alıyor. 2018’de dijital pazarlama yaklaşımlarını dönüştürmeye devam edecek bu yazılımlarla markalar, tüketicilerini çok daha iyi tanıyacak ve onlar için maksimum kişiselleştirme sağlayarak hayatlarımızı kolaylaştıracak.

Yapay zeka yazılımları artık hayatımızın her noktasında yer almaya başlıyor.
Yapay zeka yazılımları artık hayatımızın her noktasında yer almaya başlıyor.

Data kullanımlı yeni nesil perakendecilik

Deloitte tarafından yapılan araştırmaya göre Amerika’da bu yıl 8 binden fazla mağaza kapanacak. Bunun yanı sıra benzer ürünlerin satıldığı online alışveriş sitelerinin varlığı ve büyüme oranları ise her geçen gün artıyor. Sanal perakendenin gücüne karşı markalar deneyim yaratan mağaza konsepti üzerinde çalışmaya başladı bile.

Çok yakın bir zamanda, gittiğiniz restoranda size adınızla hitap eden bir garsonun, yeme alışkanlıklarınızı içeren elindeki data ile “Sizin için bugün bu spesiyalimizi öneriyoruz” demesi ya da bir giyim mağazasında aynı şekilde giyim alışkanlıklarınıza uygun ürünlere yönlendiren bir çalışanın olması ve hatta aldığınız tüm bu ürünleri direkt evinize kargolayan bir sistemle çalışması mümkün gözüküyor. Kısaca dijital pazarlamanın hakim olduğu online dünya ve deneyim pazarlamasının bir parçası olan offline dünyanın iç içe geçtiği yeni nesil mağaza anlayışı çok yakında bizlerle olacak.

VR (Sanal Gerçeklik)

Deneyim pazarlamasının bir diğer ön plana çıkan teknoloji ürünü ise Sanal Gerçeklik (VR) uygulamaları. Hedef kitlenize o ürünü satın almadan deneyimleme şansı sunmanın yanında, ürünün hem üretim hem de pazarlama aşamasında müşteri içgörüsü yakalama konusunda da avantaj sağlayan bu teknolojiyi 2018 yılında birçok sektörde daha sık göreceğiz. 

VR uygulamaları, hedef kitleye ürünü almadan deneyimletme şansı yaratıyor.
VR uygulamaları, hedef kitleye ürünü almadan deneyimletme şansı yaratıyor.

Video içerik

Pazarlama alanında video yeni değil; ancak özellikle sosyal medya, video tüketimi konusunda diğer içerik türlerine göre 2017 yılında açık ara öndeydi. Geçtiğimiz yılda, araştırmalar bize gösteriyor ki, paylaşılan içeriklerin önemli bir bölümü videolardan oluşuyor. 2018’de de durum farklı olmayacak. Özellikle sosyal medya kanallarının canlı yayınları ve 24 saat sonra kaybolan video hikayelerine yer vermeleri, bu alana ilgiyi artırdı. Bunun yanında yüksek bütçeli prodüksiyonlar ve medya satın alma harcamaları yapamayan küçük ölçekli firmalar için de alternatif bir tanıtım mecrası haline geldi.

Makro değil mikro influencer

Sosyal mecralarda her şeyin görünür olması, ünlü yüz kullanma konusunda markaları tedirgin etmeye başladı. Gelir grubu olarak C segmentini hedefleyen bir markanın, milyonlarca takipçisi olan ve lüks hayatın parçası olan ünlü ile çalışması tüketiciler tarafından samimiyetsiz ve inandırıcılıktan uzak bir algıya sebep oldu. Bu nedenle markalar kendi hedef kitlelerine hitap edebilecek, sıradan ama başarılı içerikleriyle takipçi edinen kişileri mercek altına almaya başladı. Bu şekilde doğru hedef kitleye, daha uygun bir bütçeyle ulaşma şansı artan markalar ve mikro influencer’lar arasındaki iş birliktelikleri giderek artacak.

AR (Artırılmış Gerçeklik)

Pazarlama ve reklam sektöründe dikkatleri üzerinde toplayan Artırılmış Gerçeklik uygulaması, 2018 yılında birçok markanın daha hayatına gireceğe benziyor. Sanal nesnelerin gerçek görüntüler üzerine konulabilmesi temeline dayanan bu teknoloji ile gerçek dünyadan ayrılmadan, yeni bir ürünü deneyimlemek mümkün. Bugüne kadar başta Pokemon Go ve İkea mobil uygulaması ile hayatımıza giren teknoloji, bizler için hayatı kolaylaştırmaya ve daha eğlenceli bir hale getirmeye devam edeceğe benziyor.