Rusya, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'ye rakip GigaChat adlı platformu geliştirdiğini duyurdu. Jasper AI, Google Bard AI gibi alternatiflerle birlikte Apple da kendi AI platformu için çalışıyor. Sektörler ise sanal dünyada yapay zeka kullanımını adeta kucaklıyor.
Yapay zeka alanındaki gelişmeler hız kesmediği gibi hem şaşırtmaya hem de her alana yayılmaya devam ediyor. SEO kurallarına uygun ürün açıklaması yazmaktan etkileyici fotoğraf tasarımına kadar e-ticaretin de her aşamasında etkili olmaya başlayan yapay zeka araçları, sektörün yeni gözdesi. Bu yeni akımın neferi ise rakipleri gün geçtikçe artan Microsoft’un yapay zeka tabanlı ChatGPT’si.
Son olarak konuyla ilgili bir rakip haberi de Moskova’dan geldi. Bankacılık hizmetlerinin ötesinde teknolojiye yaptığı yatırımlarla öne çıkan Sberbank, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, şirketin yapay zeka alanındaki küresel rekabete katıldığı son derece açık ve net olarak bir ürün adıyla duyuruldu. Ürünün adı ise: GigaChat. Yapay zeka sohbet robotu GigaChat, başlangıçta sadece özel davetiye aracılığıyla kullanılabilecek. Platform; sohbet edebiliyor, kod yazabiliyor ve resimler yaratabiliyor. GigaChat’in uluslararası rakiplerinden en temel farkının ise Rusça olarak daha "akıllıca" iletişim kurabilmesi olduğu vurgulanıyor.
Jasper AI ve Google Bard AI kullanımda, Apple GPT yolda
ChatGPT’nin Rusya’nın GigaChat’i öncesinde de önemli rakipleri vardı. Bunlar Jasper AI ve Google Bard AI. Kısaca bu iki platforma bir bakalım.
Jasper AI: OpenAI çerçevesi temelli GPT-3 teknolojisini kullanan, işletmelerin markaları ve içerikleri için özel olarak uyarlanmış içerikler oluşturmak amaçlı yararlanılan bir yapay zeka platformu. Jasper AI'nın gelişmiş AI algoritmaları sayesinde son derece doğru sonuçlar ürettiği bilinmektedir. Bu nedenle işletmelerde olduğu kadar bireyler için de güvenilir bir araç haline gelmiştir. Ancak Jasper, bilgilerin düzenlenmesi ve iyileştirilmesi için insan elinin bir dokunuşuna ihtiyaç duyar.
Google Bard AI: Google tarafından üretilen bir NLP modeli olan Google Bard AI, farklı form ve stillerde orijinal içerikler oluşturuyor. Sorgulara ve isteklere doğal olarak yanıt vermek için güçlendirilmiş bir chatbot yazılımı sunuyor. Amacı yüksek kaliteli içerikler ve yeni yanıtlar üretmek. Bard AI, son derece doğru bilgiler için tasarlanmış bir makine öğrenme algoritmasıdır. Tahminler sağlamak için müşterilerin verilerini analiz eder. Bununla birlikte, doğruluğu, verilerin miktarı ve kalitesi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Apple GPT ne zaman gelecek
Yapay zekâ yarışında geride ve geç kalmamak, teknoloji devlerinin büyük önem verdiği bir mesele. Büyük teknoloji şirketlerinden biri olsa da Apple bu konuda temkinli ilerliyor. Apple bu davranışıyla dünyaya üretken yapay zeka teknolojisinin son kullanıcıyla nasıl buluşacağı konusunda bilgisiz ya da kararsız bir profil de çiziyor. Öte yandan Apple’ın yapay zeka konusundaki çalışmalarının da perde arkasında yoğun bir biçimde sürdüğü biliniyor.
Bloomberg'te yer alan bir habere göre Apple çalışanları hali hazırda “gelecekteki özelliklerin prototipini oluşturmak, metin özetlemek, sorulan soruları yanıtlamak” için ChatGPT benzeri bir yapay zekâ sohbet robotu kullanıyor. Apple aynı zamanda geniş dil modelini (LLM) diğer operasyon alanlarına entegre etmenin yollarını da araştırıyor. Bir iddiaya göre Apple, müşterilerine yardımcı oldukları Apple Care'i yapay zeka ile güçlendirme yoluna gidebilir. Apple'ın silikon vadisinde “başına buyruk” davrandığı da bilinen bir gerçek. Bu nedenle şirketin üretici yapay zekâyı kendi Apple evrenine nasıl entegre ederse etsin, özgün bir yapay zeka kullanımına sahip olacağına da kesin gözüyle bakılıyor.
e-ticaret sektörü yapay zekayı kucakladı
ChatGPT başta olmak üzere yapay zeka araçlarının e-ticaret sektöründeki yükselişi de sürüyor. Yapay zeka entegrasyonu ile e-ticaret sitelerinin birkaç hafta içinde büyüdüğünü ifade eden TOBB E-ticaret Meclis Üyesi ve Ticimax Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, “Yapay zeka tıpkı zamanında internetin yarattığı gibi yeni bir küresel büyüme dalgasına yol açacak” diyor.
e-ticaret sektöründeki büyüme hızının çarpan etkisiyle artacağını söyleyen Ticimax Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, konuSyla ilgili şunların altını çiziyor: “Şimdiden birkaç yapay zeka entegrasyonuyla, altyapı hizmeti verdiğimiz e-ticaret sitelerinde birkaç haftada geri dönüşüm oranında yüzde 20 civarı büyüme olduğunu görüyoruz. ChatGPT gibi yapay zeka araçları e-ticarette fırsat eşitliği yaratacak. Hatta e-ticareti daha demokrat bir hale getirecek.”
Doğal dil işleme yeteneği bakımından yapay zekanın kültürler, diller ve sınırlar arasındaki bariyerleri kaldırarak e-ihracatı da çarpan etkisiyle büyüteceğini vurgulayan Çiğdemli’nin “Doğal dil anlama yeteneği yapay zeka sayesinde tüm dünya insanlarının iletişimini kolaylaştıracak. Ayrıca müşterilere daha kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi sunmak da mümkün hale geldi. Örneğin biz Ticimax olarak ChatGPT’yi altyapımıza entegre ettik. Bu entegrasyon sayesinde altyapısını sağladığımız e-ticaret siteleri, web sitelerini kişiye özel hale getirebiliyor” açıklaması dikkat çekiyor.
TOBB E-ticaret Meclis Üyesi ve Ticimax Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli’ye göre e-ticarette yapay zeka ile şunlar yapılabiliyor:
- Yapay zeka araçlarıyla ürün açıklamalarını SEO uyumlu yazdırmak mümkün.
- Ürünün amatörce çekilmiş bir fotoğrafı, profesyonel bir moda çekimi içine yerleştirilebilir.
- Pazarlama stratejisini daha doğru kurmak, uygun reklam metinleri, hatta kod yazdırmak söz konusu.
- Üstteki alanlarda ve benzeri sektörlerde eğitim, bilgi ve profesyonel ekiplere ulaşma imkanı olmayan özellikle yerel satıcılar, ciddi bir avantaj sağlayabilir.
- Müşterinin tercihleri ve ilgi alanlarına göre kategori ve ürün sıralamaları değiştirilebiliyor. Böylece aynı siteye giren farklı müşteriler farklı bir arayüzle karşılaşıyor. Bu da bir avantaj.
- Müşteri deneyimini zenginleştiren düzenlemeler, satın alma davranışını olumlu yönde etkiliyor.
EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Şirket Ortağı Gökhan Gümüşlü
Farklı sektörlerde yapay zeka etkisi artıyor
Uluslararası danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young), vergi ve hukuk alanlarında en gelişmiş Azure OpenAI teknolojilerini kullanmaya yönelik olan Microsoft ile stratejik iş birliğine gittiğini duyurdu. EY bu kapsamda, Next Gen Bordro platformunun bir parçası olarak akıllı bordro sohbet “EY Intelligent Payroll Chatbot”u geliştirecek. Amaç müşterilerin, maaş bordro sistemlerini modernize etmek ve böylece çalışan memnuniyetini artırmak. Ayrıca müşteriler, bu sayede bordro yönetimine ilişkin kontrol, denetim ve iş akışı süreçlerini otomatik hale getirebilecek; geleceğin iş gücünü geliştirmek için stratejik içgörülerden yararlanabilecek. Tüm bu çalışmalarla, detaylı soruları yanıtlamak ve çalışanlar için en üst seviyede kişiselleştirilmiş açıklamalar üretilmesi amaçlanıyor. EY Akıllı Bordro Sohbet Botu, 159'dan fazla ülkede ve 49 farklı dilde yerelleştirilmiş olarak çalışanlara uyumlu maaş bordroları, vergi dokümanları ve içgörüler sunacak.
EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Şirket Ortağı Gökhan Gümüşlü iş birliğiyle ilgili olarak şunları kaydediyor: “EY, bordro verilerinin ve uluslararası düzenlemelerin artan karmaşıklığıyla başa çıkılabilmesine yardımcı olmak ve buna çözümler geliştirmek adına Microsoft ile birlikte çalışmaya devam edecek.”
Yemeksepeti'nden ChatGPT Destekli Menü
Teknoloji ve inovasyonla kullanıcı deneyiminde pozitif etkiler yaratacak adımlar atan Yemeksepeti de ChatGPT kullanarak iş ortaklığı yaptığı esnaf ve restoranların menülerindeki ürün ve yemek açıklamalarını genişletiyor. ChatGPT’den yararlanılarak Yemeksepeti Mahalle segmentinde yer alan 17 binin üzerinde ürüne, kullanıcıların daha kolay ve anlaşılır bir sipariş deneyimi yaşamaları için ürün içeriklerine uygun, yönlendirici açıklamalar eklendi.
2023 Mart ayında başlanılan bu proje ile Yemeksepeti, yıl sonuna kadar açıklaması olan ürün oranını; kullanıcıların anlık yemek ihtiyaçlarını karşılayan yemek platformu için yüzde 91’in üzerine, market ihtiyaçlarını yerel dükkanlardan karşılamalarına olanak sağlayan Yemeksepeti Mahalle tarafı ise yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyor.
Görüldüğü üzere yapay zeka her alanda ağırlığını günden güne artırıyor. Şu an için yapılan tüm tartışmalara karşın doğru kullanıldığında dünyanın gerisinde kalmamak ve fayda garantili bir araç gibi görünüyor.