Google DeepMind, yapay zeka yaşam koçunu test ediyor

Google DeepMind, yapay zeka yaşam koçunu test ediyor

Geçtiğimiz ağustos ayında Google Deepmind, kişisel tavsiyeler sunma işlevi görebilecek bir yapay zeka destekli yaşam koçu üzerinde çalıştığını duyurdu. “Peki bu yapay zeka ne yapacak?” derseniz; yaşam tavsiyesi verecek, spor ve beslenme planları sunacak, kişisel önerilerde bulunacak.

Yaşam koçumuz da mı yapay zeka olacak?

Yazarlar, çizerler, tasarımcılar derken şimdi de yaşam koçlarının mesleği yapay zeka egemenliğine geçecek diyebilir miyiz? Yakın zamanda Google'dan hayat tavsiyesi de alabileceğiz desek! Google’ın yapay zeka konusunda çalışmalar yapan yan kuruluşu DeepMind, kişisel yaşam koçu olarak kullanılabilecek yeni bir sistemi test ettiğini duyurdu. Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen gazetesi The New York Times’ta yer alan haber, teknoloji ve yapay zeka sektörünü hareketlendirdi.

DeepMind’in yapay zeka yazılımlarını eğitmeye, doğrulamaya odaklanan Scale AI ile çalışmaya başlayacağı söylenirken; Scale AI şirketinin yaşam koçu aracının yeteneklerini test etmek için 100’den fazla uzmanla sözleşme imzalandığı belirtiliyor. Tüm bu açıklamalar ve çalışmalar gösteriyor ki Google, yapay zeka alanında lider olmayı hedefliyor.

Testler devam ederken kaygılar da büyüyor

Yaşam koçu yapay zeka sisteminin tüm yetenekleri, ilişki tavsiyeleri verip veremeyeceği, insanların hayatlarıyla ilgili özel soruları ne kadar başarılı yanıtlanabildiği test ediliyor.
Yaşam koçu yapay zeka sisteminin tüm yetenekleri, ilişki tavsiyeleri verip veremeyeceği, insanların hayatlarıyla ilgili özel soruları ne kadar başarılı yanıtlanabildiği test ediliyor.

Açıklanan yapay zeka projesi; hayat tavsiyeleri ve fikirler, hobi önerileri, planlamalar ve ipuçları dahil en az 21 farklı kişisel ve profesyonel yaşam becerisine destek sağlayacak. Teknoloji dünyasındaki söylentilere göre bu yapay zeka; insanlara farklı durumlara yönelik kişisel öneriler sunabilecek, fikir verebilecek; yemek ve egzersiz planları oluşturabilecek. Ayrıca yapay zekanın ilişki tavsiyeleri verip veremeyeceği araştırılıyor.

Yapay zeka tarafından üretilen içerikler doğrultusunda gerçekleştirilecek görevlere hazırlanan sohbet robotunun şu an; insanların hayatlarıyla ilgili özel soruları ne kadar başarılı yanıtlayabildiği test edilirken yapay zeka uzmanları, insanların bu tür sohbet robotlarıyla geliştirebileceği ilişkilerle ilgili etik ve psikolojik kaygılar taşıyor. Çünkü uzmanlar, yapay zekanın insanlarla iletişimde kaldıkça hatalı veya önyargılı bilgiler verebildiğini, yapay zekaya aşırı güvenmenin özel hayatın korunması ve güvenlik için bir tehlike oluşturabileceğini söylüyor. Diğer bir kaygı konusu ise insanların sohbet robotlarına karşı duygusal bağlanma yaşaması. Evet sizin de tam şu an aklınıza bir film geldi değil mi? 2013 yapımı Her, Türkçe adıyla Aşk adlı filmde bir adam, ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış, dünya ve hayat hakkında konuşmalar yapabilen bir yapay zekayla duygusal bir yakınlık yaşıyordu. Aslında bilim kurgu filmlerine bakarak teknolojinin gelişimi hakkındaki endişeleri anlamak mümkün.

Google DeepMind hakkında

Yapay zeka üzerinde çalışmalar yapan DeepMind, zekanın derinliklerini keşfetme hedefiyle çalışıyor.
Yapay zeka üzerinde çalışmalar yapan DeepMind, zekanın derinliklerini keşfetme hedefiyle çalışıyor.

2010 yılında kurulan ve 2014’te Google tarafından satın alınan DeepMind, yapay zeka üzerinde çalışan şirketlerden sadece biri. Google’ın yapay zeka kolu DeepMind, bilim insanlarından, mühendislerden, etik uzmanlarından oluşan bir ekibe sahip. Zekayı çözmek, bilimi ilerletmek ve insanlığa fayda sağlamak gibi misyonları olan şirketin uzun vadeli hedefi ise yetenekli problem çözme sistemleri geliştirerek zekanın derinliklerine inmek. DeepMind; güvenlik ve etik kuralları göz ardı etmeden çalışarak dünyanın en acil ve temel bilimsel zorluklarından bazılarına yanıt bulunabileceğini düşünüyor.

Google ve Google’ın çatı şirketi Alphabet’in CEO'su Sundar Pichai, Nisan 2023’te Google DeepMind’ın duyurulduğu etkinlikte, yapay zeka yaşam koçu sistemiyle ilgili şu açıklamayı yapmıştı: “Yapay zekanın cesur ve sorumlu bir şekilde gelişmesini sağlamak için daha işlevsel sistemleri daha güvenli şekilde oluşturmamıza yardımcı olacak bir birim oluşturuyoruz."