Karşınızda, şekerleme kapsülü Giraffenap

Karşınızda, şekerleme kapsülü Giraffenap

Geçtiğimiz ay Japonya’da tanıtılan Giraffenap; kafe, restoran, mağaza veya açık alanlarda “dikey” pozisyonda beyni tazeleyen bir şekerleme yapılmasını sağlıyor. Uzun saatler çalışan ve kısa süreler uyuyan Japonlar, bu ürüne bayılacak gibi görünüyor.

İlk mekan Nescafé Suimin Café

Artık uzmanlar, gece uykusu kadar gün içindeki kısa kestirmelerin de önemli olduğunu belirtiyor. Tazelenmemizi sağlayan, stresi ve dikkat dağınıklığını azaltan, düşünme yeteneğimizi ve üretkenliği artıran, problem çözmemize destek olan “şekerleme” için uzun çalışma saatleriyle ve az uyumasıyla bilinen Japonya’nın yeni bir ürünü var: Hafif ve kısa süreli bir uyku sağlayan Giraffenap! Ürünün adı, genellikle kısa sürelerle ayakta uyuyan zürafa (Giraffe) ve şekerleme anlamına gelen “nap” kelimesinin birleşiminden oluşuyor.

Hardwood Plywood markasının 1 Ağustos 2023 tarihinde tanıttığı Giraffenap’in bu yılın sonunda veya 2024 yılının ocak ayında satışa sunulması planlanırken, ofisler haricinde kafe ve mağazalarda da kullanılabileceği açıklanan kapsülü denemek isteyen Japonlar için bir mekan mevcut bile. Japonya’nın Harajuku bölgesindeki Nescafé Suimin Café, 22 Ağustos-17 Eylül tarihleri arasında bu kapsülü 825 Japon yeni (150,85 Türk lirası) karşılığında kullanıcılara deneme şansı sunuyor.

Verimli bir şekerleme sağlayan özellikler

Giraffenap’te, dik pozisyonda uyuyabilmek için kol, diz, kalça ve ayakları destekleyen noktalar bulunuyor.
Giraffenap’te, dik pozisyonda uyuyabilmek için kol, diz, kalça ve ayakları destekleyen noktalar bulunuyor.

2,5 m yüksekliği ve 1,55 m genişliğiyle az yer kaplaması sayesinde Japonya’nın farklı yerlerindeki kafelere kurulabilecek olan dikey uyku kapsüllerinde uyurken dik pozisyonunun korunması için vücut ağırlığını destekleyen noktalar bulunuyor. Giraffenap’in kol, diz, kalça ve ayaklar için sunduğu destek noktaları ve oturma yüksekliği kişiye özel ayarlanabiliyor. Bu sayede kaslara herhangi bir yük bindirmeden rahat bir uyku duruşu sağlanıyor. Desteklerin kaplandığı kumaş ise su ve yağ lekesini tutmayan özellikteyken, farklı lekeler de bir bez yardımıyla kolayca temizlenebiliyor.

Kapsül, etkili bir ses yalıtımına ve havalandırma sistemine sahip.
Kapsül, etkili bir ses yalıtımına ve havalandırma sistemine sahip.

Ses yalıtımı, havalandırma sistemi, yangın ve duman sensörü, sarı ve beyaz renkte aydınlatma seçeneği, rahat uyumak ve uyanmak için yedi farklı seviyede ışık ayarı, telefon ve tablet şarjı için elektrik prizi ve USB bağlantısı özellikleri bulunan Giraffenap; kaliteli bir şekerleme için her olanağı sağlıyor. Ayrıca Giraffenap’in tekerlekleri sayesinde kapsülün yeri kolayca değiştirilebiliyor. Beyaz görünümüyle Spacia (Uzay), bambu tasarımıyla da Forest (Orman) adında iki modeli bulunan maksimum 100 kilogramdan ağır ve 1,98 metreden uzun olmayan herkes kullanabilir.

Uzay ve Orman kapsüllerinde uyumanın farklılıkları

Ofis ortamlarına uyumlu sade tasarımı olan Giraffenap’in Spacia kapsülü, ses yalıtımı konusunda üstün bir teknolojiyle donatılmış. Yangına karşı yanmaz melamin kaplamalara ve temperli cama sahip kapsülde, yangın dedektörü ve otomatik yangın söndürme sistemi de bulunuyor.

Japon bahçesini anımsatan sofistike bir tasarımı bulunan Forest ise yangın detektörüyle birlikte tavan açma özelliğine sahip. Yani eğer kapsül açık havada bulunan bir ortama kuruluysa, tavanı açarak temiz havada şekerleme yapmayı mümkün kılıyor. Forest’ta bulunan CUSP-GEM havalandırma sistemi, havada bulunan partikülleri ve karbondioksiti azaltıyor.

Şirket, çalışma tarzını yeniden düzenlemeyi hedefliyor

Kapsül, REM uykusu değil non-REM uykusu için tasarlanmış.
Kapsül, REM uykusu değil non-REM uykusu için tasarlanmış.

Uzun çalışma saatlerine sahip Japonya’da çalışanlarına “şekerleme” şansı sunan şirketlerin ayrı bir odaları bulunuyor. Böyle bir alanı olmayan veya böyle bir alan yaratmak için bütçesi bulunmayan ofislerin imdadına ise yaklaşık bir telefon kulübesi boyutunda olan, maliyet ve yer tasarrufu sağlayan Giraffenap yetişiyor. Japonya'daki çalışanların mesai saatleri arasındaki dinlenme alışkanlıklarını değiştirmeyi hedefleyen Hardwood Plywood; çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlığının korunması için dinlenmenin öneminin altını çiziyor.

Giraffenap’i 20 dakikalık kısa uykular için öneren şirket, yatarak değil de ayakta uyumanın faydalarını, araştırmalara dayanarak şu şekilde açıklıyor:

  • 20 dakikalık ayakta uyku yani şekerleme; beyni ve bedeni yeniliyor, performansı artırıyor, yorgunluğu ve stresi azaltıyor, odaklanmayı ve iş verimliliğini artırıyor, hafızayı ve konsantrasyonu güçlendiriyor ve yaratıcılığı geliştiriyor.
  • Yatarak uyumak, derin uykuya (REM uykusu) geçmeyi kolaylaştırıyor. Şekerlemenin faydalarından yararlanabilmek için derin uykuya geçmemek gerekiyor. Zira derin bir uykudan uyandıktan sonra hissedilen sersemlik hissi, yeniden çalışmaya dönmeyi engelleyebiliyor.
  • Ayakta uyumak, non-REM denilen ikinci uyku aşamasını destekliyor. İşte bu hafif uykuda beynimiz yenileniyor.