Kışa fit zinde girmenizi sağlayacak ipuçları

Kışa fit zinde girmenizi sağlayacak ipuçları

Soğuklar henüz başlamamış olsa da kışa sayılı günler kaldı. İyi beslenmeye ve egzersiz yapmaya kendinizi motive etmek için yılın en zor zamanlarından birinde olabiliriz ama sağlıklı bir şekilde kış aylarını geçirmek istiyorsak şimdiden önlemimizi almakta fayda var. Bu süreçte nasıl formda ve sağlıklı kalacağınız konusunda size yardımcı olmak için buradayız. Gelin bu süreçte hangi ipuçlarını izleyebileceğinize birlikte bakalım.

İyi beslenin

Her şey sırayla. Beslenmeye ihtiyacınız var! Vücudumuz havalar soğumaya başlarken ısınmak için doğal olarak daha fazla kalori yakar, ancak vücudunuzu beslemek için doğru şeyleri yediğinizden emin olmanız önemli.

Sebzeleri unutmayın

Yeşil bir yaz salatasından bahsetmiyoruz, bunun yerine kavrulmuş, buharda pişirilmiş veya karıştırılarak kızartılmış mevsim sebzeleri ile tahıllar ve sebzelerle dolu sıcak salataları düşünün. Farklı renklerde taze mevsimlik ürünler (brokoli, pancar, balkabağı gibi) seçmek, sağlıklı kış diyetiniz iyi bir besin yelpazesinden oluşur.

Metabolizmanızı hızlandırın

Tarçın, zencefil, kakule ve zerdeçal gibi sonbahar baharatlarını daha sağlıklı tariflere dahil edin. Araştırmalar, bazı baharatların metabolizmayı hızlandırabileceğini ve yemekten sonra daha fazla tatmin hissetmenize yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Mevsim sebzelerinden hazırlayacağınız sağlıklı, dengeli ve renkli bir tabak bedeninizi doyurduğu kadar ruhunuzu da doyurabilir.
Mevsim sebzelerinden hazırlayacağınız sağlıklı, dengeli ve renkli bir tabak bedeninizi doyurduğu kadar ruhunuzu da doyurabilir.

Tahıllar, protein ve lezzet

Uzun süreli enerji depolamak için sebzelerinizi tam tahıllar ve proteinle birleştirin, biraz etin sebzelerinizle uzun bir yol kat edebileceğini unutmayın. Sebzelerinize lezzet katmak için baharat, pul biber ve taze doğranmış otlar eklemeyi deneyin ve yağa ihtiyacınız varsa sızma zeytinyağını tercih edin. Sığır eti ve sosis gibi daha yağlı etler soğuk aylarda popüler ana mümkün olduğunca yağsız protein tüketin. Bunları sadece arada bir yemeye çalışın ve bunun yerine kızarmış tavuk veya hindi göğsünün tadını çıkarın.

Ekmek, pirinç güveçleri ve doyurucu makarna yemekleri sofranın yıldızları haline gelirken, rafine beyaz un ve beyaz pirinçten uzak durun. Esmer pirinç, tam buğday unu, bulgur ve arpa lezzetli ve doyurucu alternatifler olabilir.

Önceden plan yapın

Son dakika yağlı atıştırmalıklarından ve paket servis seçeneklerinden kaçınmak için hafta sonu öğünlerinizi planlamanızı öneririz, böylece önünüzdeki haftaya hazır olursunuz. Menüde ne olduğunu biliyorsanız ve alışverişinizi yaptıysanız, plana sadık kalma olasılığınız daha yüksek olabilir. Planlama yaparken sağlıklı ve besleyici yemekler seçin. Kahverengi pirinç, taze domates, kişniş, yapraklı yeşillikler ve avokado veya buharda pişirilmiş brokoli gibi yemekleri düşünebilirsiniz.

Aktif olun

Bu çok önemli bir konu ancak soğuk havalarda bunu söylemek yapmaktan daha kolay. Kış aylarına girerken aktif olmak önemli. İşe sizi motive edecek bir egzersiz arkadaşı edinmekle başlayabilirsiniz ve hava durumuna bağlı olmayan bir dizi aktivite seçerek etkinlikleri daha heyecanlı hale getirebilirsiniz.

Canınızın egzersiz yapmak istemediği ama tam da bu yüzden yapmanız gerektiğini bildiğiniz günler için bir egzersiz programınız olsun.

Susuz kalmayın

Susuz kalmamak, mevsim ne olursa olsun sahip olunması gereken harika bir alışkanlık. Genellikle sıcak havalarda neden önemli olduğuna odaklanıyoruz ancak soğuk havalarda da aynı derecede önemli. Hücrelerinizin düzgün çalışması, vücudunuzun sıcaklığı düzenlemesi, daha uzun süre tok hissetmeniz (dehidrasyon aç hissetmenize neden olabilir) ve şiddetli rüzgarlar ve kurutucu klima karşısında sağlıklı bir cilde sahip olmanız için susuz kalmamak önemli.

Sade sudan sıkıldıysanız bir dilim limon ve biraz bal ile sıcak veya ılık su veya yeşil çay deneyin. Bunlar iyi birer antioksidan kaynağı olabilir.

Süt bazlı olmayan siyah çay ve kahve de hidrasyon çetelenize dahil edilebilir, ancak sinirlilik, anksiyete ve huzursuzluk gibi diğer yan etkilerle birlikte gelebileceğinden, tek sıvı kaynağınız olarak bundan kaçındığınızdan emin olun.

Biraz dinlenin

Evet, aktif kalmanız, iyi beslenmeniz ve sıvı tüketmeniz gerekir ancak dinlenmeyi de unutmayın. Yeterince uyumak vücudunuzun düzgün çalışması için kritik öneme sahip. Kendinizi daha uyanık, daha mutlu ve egzersiz yapmak için daha istekli hissedeceksiniz.

Yerel beslenmeye devam edin

Mevsim sebzelerini ve meyvelerini tüketmeye özen gösterin. Elma atıştırın ve tatlı patates, havuç ve kabak gibi kök sebzelerin kullanıldığı tarifleri araştırın. Mevsim sebzelerini biraz soslayıp fırınlamak kadar kolay ve lezzetli bir formül daha yok!

C vitamini deposu narenciyelere beslenme rutininizde yer vermeniz metabolizmanızı güçlendirebilir.
C vitamini deposu narenciyelere beslenme rutininizde yer vermeniz metabolizmanızı güçlendirebilir.

Narenciye sezonunu kucaklayın

Sayısız narenciye sıcak yaz aylarından sonra yavaş yavaş manav tezgahlarında yerlerini almaya başladı. Taze sıkılmış portakal suyu ile güne başlamak hem size motive edebilir hem de vücut direncinizi gelecek soğuk günlere hazırlayabilir. Turunçgillerin yanı sıra muz, ananas ve avokado, soğuk mevsimin olmazsa olmazı C vitamini içeriyor.

Daha fazla çorba tüketin

Sağlıklı, iç ısıtan çorbalar yapmak için tavuk veya sebze suyu kullanın. Yeni tarifler arayın ya da kilerinizde olan malzemelerle denemeler yapın.