Yapay zeka tabanlı görsel uygulamaların ortaya koyduğu “eserler” hem şaşırtıyor hem de hayranlık uyandırıyor. Sizin için hayran bırakan uygulamalardan 10’unu derledik.
Yapay Zeka (Artificial Intelligence) konusunda birçok alanda tartışmalar sürüyor. Yapay zekayla üretilen dijital tasarım ürünlerinin sanat değeri taşıyıp taşımadığı gibi… Kimi duygudan yoksun yapay zekanın ürettiğinin sanat olamayacağını savunuyor kimi de tam tersini. Tarafların uzun bir süre bunu tartışmaya devam edeceğine şüphe yok.
“Sanat mı, değil mi?”, “Faydalı mı; zararlı mı?”, “Güvenilir mi; tehlikeli mi?” gibi birçok sorunun etrafında dönüledursun, yapay zeka gerçek hayatta yoluna devam ediyor. Özellikle görüntü üretimi ya da dijital tasarım konusunda öne çıkan her bir uygulama bir öncekinden çok daha ileri gidiyor ve kullanıcısını en basit tabirle şaşırtıyor. Yapay zeka tabanlı görüntü oluşturan uygulamaları mercek altına alıyoruz:
Midjourney: Gerçek bir sanat yarışmasında insanlara karşı yarışıp kazanan Midjourney, anlık ileti uygulaması olan Discord’un içinde çalışıyor. Discord, yazılı, sesli ve görüntülü sohbet imkânı sağlayan bir iletişim uygulaması. Uygulamaya görselleştirmek istediğiniz şeyleri basit bir dille anlatmanız yetiyor. Ücretsiz deneme seçeneğiyle görselleri incelemenize olanak sağlayan Midjourney, benzersiz yağlı boya çalışmalar ortaya koyuyor. Midjourney, detaylarda yakaladığı başarıyla ortaya koyduğu yaratıcı görsellerle beğeni topluyor.
DALL-E 2: OpenAI tarafından geliştirilen DALL-E 2, insan zihninden çıkmışçasına metinler üretmek için makine öğreniminden faydalanan dil modeli GPT’yi kullanıyor. Uygulama, yalnızca birkaç dakika içerisinde son derece gerçekçi görüntüler, çizimler oluşturmaya imkân veriyor. Arayüzü de son derece anlaşılır. DALL-E 2’nin sunduğu araçlardan boya fırçası, uygulamanın öne çıkan özelliklerinden. Bu şekilde, çalışmaya gölgeler ve/veya vurgular eklenebiliyor ve birden çok katmanla karmaşık görüntüler oluşturulabiliyor.
NightCafe: Diğerlerine göre daha fazla algoritmaya ve seçeneğe sahip olan NightCafe ile üretilen içeriklerin telif hakkı da alınabiliyor. NightCafe’nin bir diğer özelliği ise taranmış ya da gerçek hayatta çekilmiş fotoğraflar ile eserler üretebilen güçlü bir görüntü tanıma aracına sahip olması. NightCafe’nin deneme sürümü ve gelişmiş seçenekleri mevcut.
Deep Dream Generator: Gerçekçi görüntüler oluşturmaya imkân sağlayan ancak diğer uygulamalardan farklı olarak başlangıçta bir görüntü yüklenmesi gerekiyor. Görüntü yüklemesi sonrasında üç stilden biri seçilip görselin ön izlemesi yapılıp farklı boyama tekniklerinden faydalanarak resim oluşturulabiliyor. Ücretsiz sürümüyle kullanıcılarını karşılayan Deep Dream, gelişmiş seçenekleriyle de kullanıcısına farklı imkanlar sunuyor.
WOMBO Dream: Daha çok NFT üreticileri düşünülerek yaratılmış WOMBO Dream ile gerçeküstü, rüya gibi tasarımlara imza atabilirsiniz. Algoritması sayesinde sözcükleri de benzersiz birer sanat eserine dönüştürebiliyor. WOMBO Dream, mevcut fotoğrafları da çizgi film ya da tablo gibi tasarlayabiliyor. Ücretsiz olarak kullanıma sunulan uygulama, çeşitli sanat stilleri içerisinden seçim yapmanızı da mümkün kılıyor.
Photosonic: İsteklerinizi söyleyin Photosonic piksellerle boyasın! Photosonic, girdiğiniz komutlarak göre resim, anime, 3D, çizgi film, fotoğraf gibi farklı stiller arasından seçim yapmanıza imkan sağlıyor. Hizmet şartları çerçevesinde Photosonic’in sizin için oluşturduğu tüm görselleri kişisel veya ticari amaçlarla kullanabiliyorsunuz. Uygulamayı kullanmak için ücretsiz olarak hesap açmanız yeterli.
Starryai: Akıllı telefon kullanılarak bir AI destekli görüntü oluşturulmak isteniyorsa Starryai hem Android hem de iOS kullanıcıları için çok uygun. Starryai uygulamasıyla dilediğiniz metni yazabilir, uygulamaya komut verebilir ve ardından AI görüntülerinin oluşmasını bekleyebilirsiniz. Starryai resminizi oluşturmak için fikrinizi metin olarak girip ardından çeşitli modeller, sanat stilleri seçebiliyorsunuz. Uygulama size uygun kişiselleştirilmiş çizimler oluşturmak amacıyla en son yapay zeka yöntemlerini kullanıyor.
Stable Diffusion: Stable Diffusion, pratik olarak herhangi bir metin girişinden foto-gerçekçi görüntüler oluşturuyor. Uygulama bunu gerçekleştirmek için metinden görüntüye uzanan difüzyon modelini kullanıyor. Saniyeler içinde Stable Diffusion, tek bir cümleden yüksek kaliteli görüntüler üretebiliyor. Uygulamayı web tarayıcısında kullanmak tamamen ücretsiz. Kişisel veriler, metinler ve yapay zeka tarafından oluşturulan resimler, depolanamıyor ya da kişisel kazanç için kullanılamıyor.
Lensa: Daha çok yapay zeka tabanlı avatar oluşturmak amacıyla kullanılan Lensa’daki yapay zeka teknolojisi, tek bir fotoğrafı ele alıp en iyi özellikleri vurgulayan çok sayıda çarpıcı avatar oluşturabiliyor. Birçok filtresi bulunan Lensa, fotoğrafınızı bir çizgi film veya başka bir animasyon karakterine de benzetebiliyor. Uygulamada, ön planın veya arka planın ne kadar öne çıkacağı ayarlanabiliyor. Arka plan tamamen yok edilebiliyor ya da değiştirilebiliyor. Her şeyi uygulamaya bırakmak da bir yöntem. Hızlı sonuçlar için Lensa’nın fotoğraflarınızı otomatik olarak geliştirmesine de izin verebiliyorsunuz.
NVIDIA Canvas: NVIDIA Canvas, yapay zekanın gücüyle şekillenmiş bir boyama ve çizim uygulaması. Uygulama, dijital sanat eserleri oluşturmanın sezgisel ve doğal bir yolunu sunmak amacıyla, kullanıcılara parmaklarını veya bir kalemi kullanarak boyayabilecekleri veya çizebilecekleri sanal bir tuval sunuyor. Çizim tamamlandığında otomatik ve çevrimiçi olarak paylaşılabilen yüksek çözünürlüklü bir görüntü olarak kaydediliyor. NVIDIA Canvas öylesine iyi bir uygulama ki sayesinde, yetenek düzeyinden bağımsız olarak uygulamayı kullanan herkes kendisini dijital bir sanatçı gibi hissedebilir.