Monotonluğu kırmak isteyenlere 6 öneri

Monotonluğu kırmak isteyenlere 6 öneri

Bugün, 15 Ağustos Monotonluğu Kırma Günü! Yani, küçük veya büyük değişiklikler yapmaya başlamak için mükemmel bir gün. Hayatındaki monotonluktan rahatsız olanlara öneriler de bizden.

Uzun süren monotonluk, kişinin duygularını, düşünme biçimini etkileyebiliyor; umutsuzluk, değersizlik, depresyon, yorgunluk, bir şey yapamamaktan dolayı suçluluk, konsantrasyon güçlüğü, yaratıcı olamama ve zevk alamama gibi durumlara yol açabiliyor. Monotonluğu kırmak isteyenlere aşağıda verdiğimiz önerilerin çoğunun, stresi azalttığını ve mutluluk verdiğini de unutmayın.

Günlük rutinde ufak değişiklikler yapın

Gün içindeki rutini biraz değiştirmeye var mısınız? Her zaman yaptığınızdan farklı bir şey yapmanın, farklı bir yol denemenin, farklı bir şey giymenin, saçınıza farklı bir model vermenin, farklı bir şey yemenin, farklı bir müzik dinlemenin veya film izlemenin verdiği minik rahatlamayı yaşayalım.

Sabah uyandınız ve eğer evden çalışıyorsanız kahve veya çayınızı alıp muhtemelen aynı masaya veya aynı odaya çekiliyorsunuz. Ofise gitmeniz gerekiyorsa da aynı yollardan geçiyor, aynı toplu taşıma araçlarına biniyorsunuz. Bugün bir değişiklik yapın; dışarı çıkın ve bir kafede çalışın, yolun biraz uzamasını sorun etmeden vapura binin veya farklı bir yoldan yürüyün. Mesela bu öğle arasında, hep merak ettiğiniz ama bir türlü fırsat bulamadığınız yemeği tadın. Özlediğiniz bir arkadaşınızı görün. Hiç elbise giymiyorsanız, o gün dışarıya belki dolabınızda tek olan elbisenizi giyip çıkın ve mutlaka farklı bir parfüm sürün. Kulaklarınızın ve gözlerinizin tanıdık olduğu müzik ve filmleri kenara bırakın, bugün farklı bir şey deneyin.

Yemediğiniz bir yemeği veya içmediğiniz bir içeceği tatmanın monotonluğunuzu kıracağını ve bundan çok zevk alacağınızı unutmayın.
Yemediğiniz bir yemeği veya içmediğiniz bir içeceği tatmanın monotonluğunuzu kıracağını ve bundan çok zevk alacağınızı unutmayın.

Yeni bir yeteneğinizi keşfedin, hobi edinin

Günlük rutinin parçası uyan, çalış, yemek ye, uyu eylemlerini bozan en değerli şeylerden biri hobi. Uzun zamandır ilginizi çeken bir şey bulamadıysanız da deneyin. Bugün, potansiyel hobiniz için ücretli veya ücretsiz bir kursa, eğitime veya workshop’a kaydolun. “Zaman yok” derseniz, günümüz dünyasında online izleyerek de yeni bir şey öğrenmenin mümkün olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Deneyin, sevmediyseniz de yenisini arayın!

Kurgusal ve yaratıcı kitaplar okuyun

Her zaman okuduğunuz kitaplardan bahsetmiyoruz. Farklı bir dili olan, hayal gücünüzü tetikleyebilecek ve sizi farklı dünyalara götürebilecek bir kitap seçin; ister sandalyenizi alıp sahile inin, ister metroda veya uyumadan önce 20 sayfa kadar okuyun. Eğer her zaman bilimkurgu benzeri kitapları tercih ediyorsanız, yine kalıpların dışına çıkmaya çalışın ve içine dalmak için farklı bir hikaye bulun.

Telefon ve televizyondan uzak durun

Çoğu kişinin mesleği ve gelişen teknoloji gereği bilgisayardan uzak durun demek zor. Fakat telefon ve televizyondan uzak bir gün geçirmeyi deneyebilirsiniz. Beynimizin ekranların karşısında geçen günü, “aynı gün” olarak tanımladığı söyleniyor. O zaman bugünü değiştirelim; güzel bir tiyatro oyunu izleyebilir, uzun zamandır görmediğiniz arkadaşınızla sohbet edebilir veya farklı bir güzergahta sakin bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Yaşadığınız şehirde turist olun

Monotonluktan kaçmak için yaşadığınız şehirde hiç görmediğiniz semtleri veya tarihi yapıları görmek için plan yapın, farklı ulaşım araçlarını mesela vapuru kullanın.
Monotonluktan kaçmak için yaşadığınız şehirde hiç görmediğiniz semtleri veya tarihi yapıları görmek için plan yapın, farklı ulaşım araçlarını mesela vapuru kullanın.

Sabah çıkıp ofise gidiyorsunuz, akşamları hatta hafta sonlarını aynı semtlerde dolanarak ve aynı mekanlarda oturarak geçiriyorsunuz. Bazen kalabalıktan bazen de üşengeçlikten yeni bir yere gitme isteği hiç gelmiyor. Sonra bir bakıyorsunuz ki koskoca bir hafta sonu daha aynı şeyleri yaparak ve hiç anlamadan geçmiş. İşte öneri! Mesela İstanbul’da yaşıyorsunuz ve Kanlıca’yı hiç görmediniz. Bu eski ve sakin İstanbul semtinin sokaklarında yürümek, sıcakkanlı mahalle esnafından alışveriş yapmak, Kanlıca yoğurdu yemek, deniz manzaralı bir bankta oturmak için daha fazla beklemeyin.

Yeni yerlere seyahat edin

Farklı farklı ülkeler görmek istesek de artık yurt dışı seyahatlerinin bütçesi çok yüksek. Ama biliyoruz ki “yeni bir yer” illa “yeni bir ülke” demek değil. Türkiye’nin görülmesi gereken listesi de upuzun. İsteğinizi ve gidebileceğiniz mesafeyi belirleyin; tarihi yerler mi gezmek istiyorsunuz, yeni lezzetler tatmak mı, yoksa daha önce hiç gitmediğiniz koylarda denize girmek mi? Ufak bir araştırma yapın ve yola çıkın, yeni bir yer keşfetmenin mutluluğunu uzun bir süre yaşayacaksınız.

Kaynak:

https://onedelightfullife.com/

https://yourstory.com

https://chroniclesofcristin.medium.com/

https://stress-freeteens.wixsite.com/