Karaköy’ün 20 yıllık esnaf lokantası

Karaköy’ün 20 yıllık esnaf lokantası

Yeni bir yazı dizisiyle karşınızdayız: Sokak Arası Tatlar. Mahalle aralarında kalmış, lezzetli yemekleri ya da ürünleriyle iddialı mekanları, dükkanları tanıyacağımız bu serinin ilkinde, Karaköy’deki Mutfak Dili adlı 20 yıllık esnaf lokantasına konuk olduk. 

Ev mutfağı gibi

Hayguhi Dallaryan.
Hayguhi Dallaryan.

Karaköy’de bir ara sokakta, kapısının önüne geldiğinizde kendinizi bir Yunan Adası’nda gibi hissettiğiniz, mavi kapılı, şirin bir esnaf lokantası Mutfak Dili. Burası 600 yıllık bir Ceneviz Hanı. Restore edilmiş. 20 yıldır burada olan Mutfak Dili, üç katlı bir mekan. Levon ve Hayguhi Dallaryan çifti işletiyor. Levon Bey kasada, Hayguhi Hanım mutfağın başında. Mutfak ise hiç de bir restoran mutfağı gibi değil, bildiğiniz ev mutfağı. Yemekler de bildiğiniz ev yemekleri genelde. Hem de en iyi malzemelerin kullanıldığı…

Malzemeleri özenle seçiyor

Mutfak Dili’nin tas kebabı dillere destan.
Mutfak Dili’nin tas kebabı dillere destan.

Örneğin Hayguhi Hanım püre yaparken patatesleri sütle haşlıyor. “Ancak sadece süt olmaz, altına biraz da su eklemek gerekir” diyerek küçük bir lezzet sırrını paylaşıyor bizimle. Her gün farklı bir menüsü oluyor mekanın. Biz gittiğimiz gün tavuk suyuna şehriye çorbası, tas kebabı, İzmir köfte, püre, pilav, fırın makarna gibi yemekler vardı. Bunların dışında isterseniz kömürde pişirilen ızgara çeşitlerinden de tercih edebilirsiniz.

Mutfak Dili’nin köfte tabağı da denemeye değer. Ispanaklı ve kaşarlı köfte, ızgara köfte, içinde ceviz parçacıkları ve çok az tarçın olan küçük top köfteler ve üzerine susam serpilmiş yufkaya sarılı köfte oluyor. Bu tabağın olduğu günü mekanın sitesinden öğrenebilirsiniz. Her günün menüsü burada bulunuyor: www.mutfakdili.biz. Tatlı olarak ise çikolata soslu muhallebiyi mutlaka denemenizi öneririz. 

Levon Dallaryan, kasanın başında.
Levon Dallaryan, kasanın başında.

Hayguhi Hanım malzemeleri, kendi evine alır gibi özenle seçiyor. Ve yine kendi çocuklarına pişirir gibi özenle pişiriyor. Örneğin beşamel soslu tavuk yaparken, bütün parçalı tavukla değil, didilmiş tavuk etiyle yapıyor. Böylece sosuyla daha iyi harmanlanmış, daha lezzetli bir yemek oluyor. Bu sayede de mekanın yemek kalitesi ve dolayısıyla müdavimleri hiç değişmiyor… İçeride takım elbiseli beyefendilere, hoş giyimli hanımefendilere sık sık rastlayabiliyorsunuz. 

En üst kattaki şöminenin başında yemek yemek keyifli.
En üst kattaki şöminenin başında yemek yemek keyifli.

Bu arada, 70-80 kişilik mekanda grup yemekleri de düzenleniyor. Hatta turist gruplarını getiren rehberler bile oluyor. En üst kattaki şöminenin başında yemek yemenin keyfi ise bir başka…

Adres: Tersane Caddesi, Ziyalı Sokak, No: 8, Karaköy.

Telefon: 0212 254 11 54