Sokak Arası Tatlar: Gevrek lahmacunun bir numarası

Sokak Arası Tatlar: Gevrek lahmacunun bir numarası

Kadıköy Çarşısı’ndaki Halil Lahmacun, yıllardır lahmacununun lezzetini ve gevrekliğini hiç bozmayan bir mekan. Peynirli pidesi ve ayranı da en az lahmacunu kadar efsane…

Sunduğu üründe uzmanlaşmış olan mekan candır! “Dünya mutfağı yapıyoruz” diyerek menüsüne dönerden pizzaya, fajitadan işkembeye kadar her çeşit yemeği koyan mekanlara artık biraz tereddütlü yaklaşıyoruz haliyle. Temel bir ürün üzerine odaklanmış, yanında da birkaç farklı çeşit yemekle bir çeşit tatlı sunan mekanlar genellikle “lezzet”te çok daha iddialı oluyor.
Halil Lahmacun’da lahmacun ve pideler mekanın girişindeki taş fırında pişiyor.
Halil Lahmacun’da lahmacun ve pideler mekanın girişindeki taş fırında pişiyor.

Bu yazıda bahsedeceğimiz Halil Lahmacun da böyle bir mekan ve yıllardır lezzetten ödün vermemiş bir yer. Kime bahsetseniz, “Aaaa biz oraya lisedeyken giderdik, çok iyi lahmacunu vardı. İyi hatırlattın, bir ara gideyim yine” gibi bir cevap veriyor.

1981’de, Kadıköy Çarşı’da, Urfalı Halil Usta tarafından açılmış burası. Şimdilerde rahmetli Halil Usta’nın oğlu Fuat Bey işletiyor mekanı. Meşhur Çiya Sofrası’na çok yakın, Balık Pazarı’nın az ilerisinde, iki katlı küçücük bir mekan. Ama ne zaman gitseniz dolu. Lahmacunlar giriş katındaki taş fırında, gözünüzün önünde yapılıyor. Burada günde ortalama bin adet lahmacun pişiyor. Sirkülasyonu siz düşünün artık.

Mekanın peynirli pidesi, et yemeyenler için çok lezzetli bir alternatif.
Mekanın peynirli pidesi, et yemeyenler için çok lezzetli bir alternatif.

Halil Lahmacun’un en önemli özelliği, lahmacununun çıtırlığı ve malzeme kalitesi. Kullandıkları et belli ki çok kaliteli. Yedikten sonra midenizin kaynamamasından anlıyorsunuz zaten. Ayrıca bazı mekanlarda yapıldığı gibi kıymadan kısmak için içine domates veya yeşillik basılmamış! Isırdığınız zaman hamuru ağızınızda çıtırdıyor gerçekten. Servis de çok hızlı olduğu için sıcacık çıtır çıtır lahmacun yeme imkanı buluyorsunuz.

Halil Lahmacun’un lahmacun dışında bir de peynirli pidesi var. Bu pidede kullandıkları peyniri, maydanoz olduğunu tahmin ettiğimiz bir otla karıştırdıkları için pide yeşil renkli ve gerçekten çok lezzetli. Vejetaryen arkadaşlarınızla da gidebilirsiniz yani.

Lahmacunları sipariş ederken künefeye midenizde yer ayırmayı unutmayın!
Lahmacunları sipariş ederken künefeye midenizde yer ayırmayı unutmayın!

İçecek olarak açık ayranını mutlaka denemenizi öneririz. “Gerçek” yoğurttan yapılmış, yayık ayranı lezzetindeki bu ayran lahmacuna çok yakışıyor. Ayran tercih etmezseniz, ev yapımı limonatasını öneririz. Bir de dondurmalı künefesine mutlaka yer bırakın. Son derece hafif ve İstanbul’da yiyip yiyebileceğiniz en başarılı künefelerden biri…

Kadıköy’de denenecek mekan çoktur ama lahmacun sevenler için Halil, mutlaka denenmesi gereken mekanlardan biri. Şimdiden afiyet olsun. Tel: (0216) 337 01 23