Geçmişten günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir’in zengin bir kültürü bulunuyor. Bu kültüre onlarca sebze, bitki ve meyveyle geniş mutfağı da dahil. İşte İzmir’in lezzetlerinden bazıları…
Zeytin ağaçlarından beslenen bir mutfak
Ege bölgesinin en belirgin özelliklerinden biri şüphesiz ki zeytin ağaçları. Doğal olarak da İzmir mutfağında da zeytinyağı başlıca lezzetler arasında. Türk mutfağının Anadolu’ya yapılan göçten sonra keşfettiği zeytinyağı günümüzde sağlıklı ve hafif olması açısından çokça tercih ediliyor.
Makedon, Boşnak ve Afrika kökenli Araplara kadar birçok milletten farklı lezzetlerin harmanlandığı İzmir mutfağının en bilinen yemekleri genellikle zeytinyağıyla yapılan ot ve sebze yemekleri. Ayrıca denize kıyısı olması bakımından deniz mahsullerini içeren birçok farklı yemeği de bulunuyor. Bunun dışında Türkiye’nin büyük çoğunluğu gibi kırsal alanlarda hayvancılıkla uğraşan kısımlarında ise daha farklı lezzetlere rastlamak mümkün. Seferihisar’da bulabileceğiniz kuzu veya oğlak sarması gibi.
İzmir’den tüm Türkiye’ye yayılan lezzet: Lokma
Görsel Kaynak: izmir.gov.tr/
Kelime kökeni Arapçadaki “lukma” kelimesine dayanan lokma, "bir parça" anlamına geliyor. Aynı adı gibi bir lokmada yiyebileceğiniz bu şerbetli lezzetin Arap kültüründe de bir benzeri bulunuyor: kadı lokması. Kadı lokmasının ilk tarifini ise 13. yüzyılda El-Bağdadi tarafından verildiği biliniyor. Günümüzde ise sokak aralarında bulmak mümkün. Un, maya ve tuzdan oluşan hamurun yağda kızartılıp üzerine şerbet döktürülmesi ile elde edilen bu lezzet, İzmir’den tüm Türkiye’ye yayılmış durumda. Osmanlı mutfağında da çok tercih edilen ve birçok farklı çeşidi bulunan lokmanı birçok yerde insanların düğün, cenaze veya doğum gibi önemli olaydan sonra “lokma döktürdüğünü” görebilirsiniz.
Festivallere konu olan sebze: Urla sakız enginarı
Görsel Kaynak: izmir.gov.tr/
Çoğunlukla Ege ve Marmara bölgesinde yaygın olan enginar İzmir’in Urla ve Karaburun bölgelerinde de yoğun olarak yetiştirilen bir sebze. Potasyum bakımından oldukça zengin olan enginarın sağlığa yararları saymakla bitmiyor. Özellikle karaciğer yağlanmasına iyi gelmesiyle bilinen enginardan İzmir’de çokça tercih edildiği gibi enginar dolması yapabilirsiniz. Urla’da adına her yıl festival düzenlenen enginarın ayrıca mitolojide de yeri bulunuyor. İnanışa göre Zeus Cynara adında genç bir kıza aşık oluyor ve onu yanına alıyor. Zamanla kız ailesini özlediği için Zeus’tan gizli ailesini görmeye gidiyor. Buna çok sinirlenen Zeus onu bir bitkiye dönüştürerek yeryüzüne atıyor. Latince adı “Cynara scolymus L.” olan enginarın hikayesi de böyle başlıyor.
Coğrafi işaret alan lezzet: Boyoz
Görsel Kaynak: blog.biletbayi.com
Sefarad Yahudilerinin İzmir mutfağına bir hediyesi diyebileceğimiz boyoz çok yağlı olmasından ötürü kalorisi yüksek ama lezzeti de vazgeçilmez. Genellikle yanında yumurta ve çayla tüketilen bu nefis hamur işi mayasız hamurdan yapılıyor. Boyoz İspanyolcada “küçük somun” anlamına gelen “bollo” kelimesinden geliyor. Birçok kişi için İzmir’i ziyaret etme sebebi olan boyoz, çoğunlukla kahvaltılarda tercih ediliyor. İzmir dışında bulunması zor olan boyozun dondurulmuş halini tedarik etmek mümkün. Bunun yanında kilosuna dikkat edenler için yağsız boyoz da yapılıyor.
Hem lezzetli hem vitaminli: Deniz börülcesi
Görsel Kaynak: izmir.gov.tr/
Deniz mahsulleriyle hazırlanan sofraların vazgeçilmezi olan deniz börülcesi genellikle salatası yapılarak tüketiliyor. Deniz kıyılarındaki gelgitlerden sonra toplanan bu bitkiyi ilkbaharda tüketmek en doğrusu çünkü sonbahara kadar tüm tuzu içine çekiyor. Tuzlu ve ekşi olmasına rağmen lezzetiyle mest eden deniz börülcesinin guatr olmak üzere belli başlı hastalıklara iyi geldiği biliniyor. Çoğunlukla haşlandıktan sonra sarımsak, limon veya sirkeyle tatlandırılan deniz börülcesini yoğurtla servis edebilir ya da daha farklı tarifler deneyebilirsiniz.
Lezzetli bir protein kaynağı: Tire şiş köfte
Görsel Kaynak: izmir.gov.tr
İzmir’in coğrafi işaret alan bir diğer lezzeti de Tire şiş köfte. Tire yöresine özel olan bu tarif, 1900’lü yıllara dayanıyor. Tarifinde tuzdan başka baharat bulunmayan Tire şiş köfteye şişe dizilerek şekil veriliyor. Odun ateşinde pişirildikten sonra sade ya da domates sosuyla servis ediliyor. Dileyen yoğurt da kullanabilir.
İzmir’in sokak lezzeti: Şambali
Görsel Kaynak: izmirdergisi.com
İzmir olmak üzere Türkiye’nin batısında oldukça yaygın olan şambali, İzmir şambalisi olarak coğrafi işaret alan bir başka tatlı. Ana malzemeleri yoğurt, un ve irmik olan bu tatlı Şam tatlısı olarak da biliniyor. Ramazan aylarında daha çok tercih edilen şambali, bolca yer fıstığı ile soğuk servis ediliyor. İzmir’de sokak tatlısı olarak turistlerin çokça tercih ettiği bu tatlı görüntü itibariyle revaniye benzese de arasındaki kaymak ve üstündeki şerbetiyle kendini diğer tatlılardan ayırt ediyor.
Görüntüsü ve tadıyla dikkat çeken kabak çiçeği dolması
Görsel Kaynak: blog.biletbayi.com
Türk mutfağı dolma tarifleriyle dolu ama kabak çiçeği dolması bir başka. Çoğu yerde döküldükten sonra kuruyarak boşa harcanan kabak çiçekleri İzmir mutfağında bambaşka bir lezzete dönüşüyor. İzmir’e uğrayan herkesin en az bir kere denemesi gereken bir lezzet bu. İzmir acentelerimizden Egeiz Sigorta’nın sahibi Cumali Kaan Şahin kabak çiçeği dolması için Sakız Restoran’ı öneriyor ve buradaki girit ot tabağının da denenmesini tavsiye ediyor. Ayıca pullu levrek gibi deniz ürünlerini denemek isteyenlere de Hisar Balık Restoranını öneriyor.
Quick Yurt İçi Seyahat Sigortası
Yurt İçi Seyahat Sigortası, Türkiye içinde ister tatil ister iş amaçlı tüm seyahatlerinizde beklenmedik durumlara karşı yanınızdadır.
Yurt içi seyahatlerinde beklenmeyen olaylar canını sıkmasın.
Detaylı bilgi için: