COVID-19 aşısı sonrası merak edilenler

COVID-19 aşısı sonrası merak edilenler

Ülkemizde Mart 2020’de görülen ilk COVID-19 vakalarından sonra aşı arayışlarına odaklanıldı. İlk aşılama Ocak 2021’de başladı ve halen devam ediyor. Aşılanma sonrası son durum ve olası kısıtlamaları bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Aşılamada son durum ne?

COVID-19 Bilgilendirme Platformunun verilerine göre 13 Ağustos Cuma günü vaka sayısı 21 bin 372, test sayısı 285 bin 242 ve iyileşen sayısı 16 bin 492. Ölüm sayısı ise ağustos ayının en yüksek sayısı: 157. Bununla birlikte vaka sayısı ağustos ayının diğer günlerine kıyasla oldukça düşük. 22 Temmuz’a kadar on binin altında olan vaka sayılarının bu tarihten itibaren gittikçe arttığı gözleniyor. Aynı sitede yer alan bilgiye göre 24-30 Temmuz 2021 haftasında toplam 5 milyon 704 bin 713 vaka kaydedilirken toplam ölüm sayısı 51 bin 253.

Aşılama oranları da bir o kadar dikkat çekici. Birinci doz aşı oranı ülke genelinde yüzde 69,19 olarak belirtilirken ikinci doz aşı oranı yüzde 50,24 olarak açıklandı. Birinci doz uygulanan kişi sayısı 42 milyon 944 bin 623 iken ikinci doz uygulanan kişi sayısı 31 milyon 186 bin 864 olarak ilan edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşılamayla ilgili yaptığı paylaşımlarda 9 Ağustos tarihini bir milyon 582 bin 232 doz ile en çok aşı yapılan üçüncü gün olarak belirtti.

Yeni varyantlar korkutuyor

Yeni varyantların üremesinde virüsün yayılmasının etkili olduğu iddia ediliyor.
Yeni varyantların üremesinde virüsün yayılmasının etkili olduğu iddia ediliyor.

Aşılamada konusunda tüm ülkede çalışmalar devam ederken neredeyse her gün yeni çıkan virüs varyantları ise insanları korkutuyor. Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, virüsün bulaşması ve artmasıyla yeni varyantların ortaya çıktığını belirterek “Virüs evrim geçiriyor. Yaklaşık 1,5 aydır Çin'de Güney Amerika kökenli yeni bir varyantın varlığından bahsediliyor. Ancak bu yeni varyantın bulaştırıcılığının ne kadar olduğu ya da ağır hastalık tablosunun ne kadar olduğuna yönelik henüz bilimsel bir veri yok” dedi. Bununla birlikte aşılarını yapmayanlar yüzünden gelecek kış virüsün daha çok yayılması ve değişim geçirmesiyle daha zor günler geçirileceğini iddia etti.

Amerika’da Kaiser Family Foundation tarafından ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi verileri baz alınarak yapılan araştırmaya göre aşılarını tam yapanların yüzde birinden azında virüse rastlanıyor. Bu verilere göre aşı olan yaklaşık 163 milyon kişiden sadece altı bin 600 kişi civarında COVID-19’a rastlandığı söyleniyor.

Afrika’da aşılama oranı yüzde üç

Her ülkenin aşı ihtiyacı karşılanamıyor.
Her ülkenin aşı ihtiyacı karşılanamıyor.

Dünya çapında aşı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Çin, Rusya, Almanya, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde üretilen aşılar tüm dünyaya yayılırken her ülkeye ne yazık ki aşı yeterli miktarda ulaşmıyor. Son verilere göre aşılama oranı Afrika’da henüz yüzde üçü geçemezken nüfus oranı oldukça düşük olan Cebelitarık, Batun ve Falkland Adaları gibi nüfusun düşük yerlerde neredeyse herkesin aşı olduğu belirtiliyor. Nüfusu daha kalabalık ve ekonomik refahı göreceli daha iyi olan ülkelerdeki aşılama oranının yüksekliği ön plana çıkıyor. İzlanda, İsrail, Kanada ve Uruguay gibi ülkelerde nüfusun yüzde altmışı en az bir doz aşı olmuşken bu oran Fransa, Polonya ve Almanya gibi ülkelerde yüzde elliyi buluyor. Küresel çapta ise ikinci doz aşıyla birlikte aşılama sayısının dört milyarı geçtiği biliniyor.

Aşı olmayanları ne gibi kısıtlamalar bekliyor?

Dünya çapında aşı olmayanlara belli kısıtlamalar getiren ülkeler haberlere konu oluyor. Örneğin İsrail ve Rusya gibi ülkelerde işletmeler aşı kartı sorarken COVID-19 virüsünün korkunç şekilde patlak verdiği İtalya’da kapalı alanlara girerken aşı kartı göstermek zorunlu kılındı. Bu şekilde ülkeler vatandaşlarını aşılarını düzenli şekilde olmaya teşvik etmeye çalışıyor. Türkiye’de ise durum daha farklı işleyebilir. Yaptığı son konuşmasında halkın bilinçli şekilde hareket etmesiyle bu virüsle savaşmanın daha kolay olacağını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu tarz kısıtlamalardan yana olmadığını belirtti. Buna rağmen aşı olmaya teşvik edecek bazı uygulamaların gelmesi muhtemel. Önümüzdeki güz döneminde eğitimin yüz yüze gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durumda aşı olmayı tercih etmeyen öğretmenler, öğrenciler ve velilerin düzenli olarak PCR testi vermesi bekleniyor. En az iki doz aşı olmanın gerekliliğini vurgulayan Bakan Koca vatandaşları toplumsal görevlerini yerine getirmeye davet etti.

Aşı kısıtlamaları bazı ülkelerde tepkiyle karşılanıyor

İtalya’daki gösterilere yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.
İtalya’daki gösterilere yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Görsel Kaynak: bbc.com

Aşı olmayanlara getirilen zorunluluk ve kısıtlamalar ise her ülkede hoş karşılanmıyor. Yunanistan’ın başkenti Atina’da on gün boyunca üç farklı protestoda insanların elindeki “Özgürlük” yazılı pankartlar dikkat çekti. Yunanistan’da aşı, sağlık çalışanları için zorunlu hale getirilmişti. Yine özgürlüklerinin ihlal edildiğini düşünen yaklaşık 160 bin kişi Fransa’nın başkenti Paris’te Şanzelize caddesinde toplanarak aşı olmayanlara getirilen kısıtlamaları ve sokağa çıkma yasağını protesto etti. Benzer protestolara İngiltere ve İtalya gibi ülkelerde de rastlandı. 


Quick Ferdi Kaza Sigortası

Sürpriz kazalara hazırlıklı ol, kendini ve aileni küçük bir bütçeyle, saniyeler içinde güvenceye al.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/ferdi-kaza-sigortasi