Banyo rutininizi değiştirecek öneriler

Banyo rutininizi değiştirecek öneriler

Kişisel temizlik alışkanlıklarımızda en önemli yere sahip olan duş almak, sadece bedensel hijyene değil vücut sağlığımıza da son derece iyi geliyor. Sizin için derlediğimiz banyo rutinlerini takip ederek var olan banyo alışkanlıklarınızı daha keyifli hale getirebilirsiniz.

İhtiyacıma göre duş alıyor muyum?

Duş almanın kişisel temizlik için ne kadar önemli olduğunu söylemiştik. Peki vücudumuzun ihtiyacına göre duş alıyor muyuz? Örneğin bilim insanlarına göre sabah alınan duş ile akşam alınan duşun vücutta yarattığı etkiler farklı.

Güne enerjik başlamak istiyorsak sabah duş almak çok önemli. Fiziksel olarak verdiği enerjini yanı sıra sabah duş almak psikolojik olarak da bizi olumlu yönde etkiliyor. Akan su ile birlikte meditasyon yapılabilir hatta günümüzü planlayabiliriz. Buna ek olarak sabah alınan duşun kortizon seviyesini dengede tutup ciltteki yanma hissini de azalttığını biliyoruz. Gece yatmadan önce alınan duş ayrıca gün boyunca vücudumuzda biriken kir ve yağdan da arınmamıza yardımcı oluyor. Çünkü derinin yağ üretimi gece 01:00 ve sonrasında en üst seviyeye çıkıyor ki bu sayede cilt kendini yeniliyor. Ayrıca akşam alınan duş günün yorgunluğunu atmamızı da sağlıyor.

Sıcak mı yoksa soğuk mu duş almalıyım?

Duş alırken aslında suyun derecesini ihtiyacımıza göre belirlememiz gerekiyor. Hem sıcak hem de soğuk duş almanın kendine göre faydaları bulunuyor. Sıcak su özelliklikle kasların gevşemesini ve sinüslerin temizlenmesine yardımcı olurken soğuk su kan dolaşımını hızlandırıyor ve aynı zamanda bağışıklık seviyemizi güçlendirip gözenekleri sıkılaştırıyor.

Sıcak veya soğuk suyla duş alma konusunda dikkatli olmamız gereken bazı durumlar bulunuyor. Eğer uykusuzluk sorunu yaşıyorsak gece aldığımız duş kesinlikle çok sıcak ya da soğuk olmamalı. Ilık suyla duş almak bu konu da en mantıklı çözüm olabilir. Çünkü sıcak su cildimizi çok fazla uyarırken soğuk su ile duş sonrası yatağa girdiğimizde vücudumuzda fazla ısınma olacaktır. Bu durum uyku için gerekli olan düşük vücut ısısının engellenmesine neden oluyor. 

Sıcak su ile duş almak kasları gevşeterek krampları önleyebiliyor.
Sıcak su ile duş almak kasları gevşeterek krampları önleyebiliyor.

Eğer akne probleminiz varsa bu durumda sıcak suyla duş almaktan kaçınmak gerekli. Sıcak su, bir yandan gözeneklerde sivilceye neden olan sebum isimli yağı temizlerken diğer yandan daha fazla sebum üretimine neden oluyor.

Duş alırken nelere dikkat edeyim?

Duş alırken dikkat etmemiz gereken bazı durumlar var. Örneğin keselenmek ölü derilerinden kurtulmak için ideal. Fakat haftada iki veya üç keseden fazlası cildimizi tahrip edebilir hatta ve hatta kıl köklerimize bile zarar verebilir. Kese kullanırken de dikkat etmemiz gereken durum, her ay keseyi değiştirmek. Çünkü uzun süre kullanılan kese de bakteri üremesine neden olabiliyor. Havlunuzu da sık sık değiştirmek doğru bir duş için gerekli.

Spor sonrası duş almak çok ama çok önemli. Çok fazla terlediğiniz bir spordan sonra duş almamanız ciltte bakterilerin üremesine ve sivilcelenmeye neden olabilir. Ayrıca duş sonrası nemlendirici kullanmanız da cildin hem kurumasını hem de yağ oluşmasını engelliyor. 

Kokulu sabunların içerisindeki bazı maddeler cildiniz için zararlı olabilir.
Kokulu sabunların içerisindeki bazı maddeler cildiniz için zararlı olabilir.

Süt banyosu yararlı mı?

Sıcak bir suya süt eklemek cildiniz için yararlı olabilir. Süt banyosuna esanslı yağlar veya bal eklemek yapacağınız banyonun daha da etkili hale gelmesini sağlayabilir. Süt banyosu yapmaya karar verdiyseniz iki su bardağı süt ve yarım su bardağı balı karıştırıp banyo suyunuza ekleyebilirsiniz. Dilerseniz rahatlatıcı yağlar da koyabilirsiniz.

Sütteki yağ ve protein sayesinde cildiniz daha yumuşak ve esnek bir hale gelebilir. Süt aynı zamanda cilde peeling uygulayarak ölü hücreleri gideriyor. Ayrıca sütteki laktik asit de cildi temizliyor. 

Zeytinyağlı sabunlar cildi nemlendirir ancak bazı durumlarda tahrişe sebep olabilir.
Zeytinyağlı sabunlar cildi nemlendirir ancak bazı durumlarda tahrişe sebep olabilir.

Duş jeli mi yoksa sabun mu?

Duş jellerinin hayatımıza girmesi çok yeni olmasa da duş alırken hâlâ sabun kullananlarımız da var. Kokularının cezbedici olmasının yanı sıra daha pratik bir kullanımı olduğundan birçoğumuz duş jeli kullanıyoruz. Fakat alerjik bir cilde sahipsek duş jelleri içerdiği güzel koku esanslarının yapısı nedeniyle ciltte tahriş ya da kızarıklığa sebebiyet verebilir. Bu durumda kokusuz sabunları ya da az esanslı olan sabunları tercih etmek daha mantıklı.

Duş jelleri ve sabunlar cildin pH derecesini bozabilen kimyasallar içerebiliyor. pH derecesi bozulan ciltte de egzama, mantar gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bu durumda kullandığımız sabun ya da duş jelinin pH değerinin 7’nin altında olmamasına özen gösterebilirsiniz.

Sabun ya da duş jelini nasıl seçmeliyim?

● Yağlı/kremli sabunlar genelde vücut için kullanılıyor. İçinde kakao yağı, petrolatum veya lanolin bulunan bu sabunları yüz için kullanmak pek uygun olmayabilir.

● Şeffaf sabunlarda gliserin bulunuyor. Bu tip sabunlar köpürmemesiyle beraber diğer sabunlara göre daha hafiftir. Alerjik ve hassas ciltlerde tercih edilebilir.

● Deodorantlı/parfümlü sabunlar, koku oluşturan bakterileri yok ettikleri için temizlik ve tazelik duygusu veriyorlar. Ancak bu sabunların sadece vücut temizliğinde kullanılması yüz için akla bile getirilmemesi gerekiyor. Parfümlü sabunların alerji yapma riski fazla.

● Sivilceli ciltler için imal edilen özel sabunların kurutucu özellikleri ön planda gelir. Bu sabunların çoğunluğu cilt yüzeyindeki tüm sebumu yok ederken ek olarak cildi soyan maddeler de içeriyor. Cildi soyarak zamanla sivilce ve sivilce izlerini azaltması amaçlanıyor. 

Quick Konut Sigortası

Huzurlu bir ev için, hem hesaplı hem kapsamlı konut sigortan 2 dakikada hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/konut-sigortasi