UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na ilk başvurusunda kabul edilen ve mutfağıyla bir gastronomi şehri olan Afyonkarahisar’ın lezzetlerini yakından inceledik. Evde kolayca hazırlanabilecek lezzetleri okurken ağzınız sulanacak.
Zürbiye
Bazı yörelerde etli soğan yemeği olarak bilinen ve Afyon’un en ünlü yemeklerinden biri olan Zürbiye, görüntüsüyle iştah açıyor. Evde oldukça kolay yapılan bu yemek için arpacık soğanı ve kuzu etine ihtiyacınız var. Kuşbaşı şeklinde kestiğiniz kuzu etlerini geniş bir tencerede haşladıktan sonra arpacık soğanlarını bütün olarak ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan soğan ve etlerin üzerine salçayı ilave ettikten sonra yemeği tuz ve baharatlarla tatlandırın ve sıcak bir şekilde servis yapın.
Sakala Çarpan Çorbası
Dul Avrat Çorbası, Kesme Çorbası, Bacaklı Çorba gibi isimlerle de anılan Sakala Çarpan Çorbası, Afyon başta olmak üzere Anadolu’nun birçok bölgesinde sevilerek tüketiliyor. Bol vitamin içeren bu çorbanın adının hikâyesi ise bir rivayete göre şu şekilde: Yalnız yaşayan bir dedeye komşusu bu çorbayı götürür ve çorbayı kaşıkla değil de tasla içen dedenin sakalına erişteler yapışır. Bunu gören bölge insanı da çorbaya bu ismi takar.
Düğülü Haşhaş Tatlısı
Yazımıza bir tatlıyla devam edelim. Afyonkarahisar’a ait olan Düğülü Haşhaş Tatlısı, bölgede oldukça seviliyor. Haşhaş ve ince bulgurla hazırlanan bu tatlı, şeker ve tereyağı ile tatlandırılıyor. Bu tatlıyı yapmak ise çok kolay. Tencere içerisinde ince bulgur, şeker ve haşhaş kavruluyor. Tereyağ eklendikten sonra yavaş yavaş süt ekleniyor ve karıştırılıyor. Muhallebi kıvamına geldikten sonra da servis tabağına dökülerek soğutuluyor ve soğuduktan sonra dilimlenerek servis ediliyor.
Ağzı Açık
Açılan hamurun defalarca katlanıp kat kat hamur elde edildikten sonra iç harcı konularak hazırlanan Ağzı Açık, Afyonkarahisar’ın en sevilen hamur işlerinden. Ortasına yumurtalı ve peynirli bir harç konan ve bu harcın üzeri kapanmadan yanları kıvrılan Ağzı Açık, pişerken de kat kat oluyor. Mayasız hamurla hazırlanan Ağzı Açık, hamuruna konan sirkeyle kıyır kıyır bir kıvam alıyor. İç harcını dilerseniz damak zevkinize göre farklı malzemelerle zenginleştirmek mümkün.
Paçık
Paça ya da Afyon’daki ismiyle Paçık, paça etinin düdüklü tencerede su ve tuz ile pişirilmesiyle yapılıyor. Ortalama iki saat pişen etlerin kemikleri temizleniyor ve küp şeker büyüklüğünde kesilen Afyon ekmeği ile servis ediliyor. Ekmekler istenirse fırında kızartılabilir. Ekmeklerin üzerine paçanın suyu ve eti gezdiriliyor. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüyor. Arzuya göre üzerine kızarmış tereyağı eklenerek de servis edilebiliyor.
Afyon Keşkeği
Anadolu’nun vazgeçilmez lezzetlerinden keşkek için ayıklanıp temizlenen buğday ve nohut bir gün önceden ıslatılıyor. Ertesi gün parça et ve ıslatılan malzeme çömleğe konup tuz ilave edilerek akşamdan mahalle fırınına konuluyor. Etin kemikleri ayrılır ve etler lif lif olup taneler ezilinceye kadar büyük bir tahta kaşıkla dövülüyor. Dövülürken de Afyon kaymağı ilave ediliyor. Diğer tarafta kızdırılan tereyağına kırmızı biber ve karabiber eklenerek sos hazırlanıyor. Servis tabağına alınan keşkeğin üzerine yağını alması için limon sıkıldıktan sonra hazırlanan sos üzerine dökülerek keşkek servis ediliyor.
Çullama Köfte
Afyonkarahisar mutfağının meşhur lezzetleri arasında yer alan Çullama Köfte, yöresel düğünlerin vazgeçilmezi. Kıyma, ince bulgur ve yumurtayla yapılan bir köfte olan Çullama’nın zahmetli bir yapılışı olsa da değiyor.
Bükme
Bükme veya Mercimekli Bükme, Afyonkarahisar ile özdeşleşen bir diğer lezzet. Hazırlanan bükme hamurunu incecik açarak hazırlanan Bükme, hamurun üst üste katlanmasıyla hazırlanıyor. Tüm üstünü kaplayacak şekilde yağı sürülüyor ve yanları kapatılıyor. Hamur, istenilen büyüklüğe göre eşit parçalara bölünüyor. Açılan karenin ortadan üçte birine mercimekli harç konuluyor. Kenarlarına hafifçe bastırılıp, ters çevirerek yağlı kâğıt serilen tepsiye diziliyor ve sonra da fırında pişiriliyor.