Türkiye’deki yapay zeka girişimlerinde yeni soluk

Türkiye’deki yapay zeka girişimlerinde yeni soluk

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin 2017 yılından beri düzenli olarak yayınladığı TRAI Girişimler Haritası’nın yenisi geçtiğimiz ay yayınlandı. Bu haritada 11 farklı kategoride toplamda 226 yapay zeka girişimi yer aldı.  

2017’den beridir yayınlanıyor

Görüntü işleme ve veri analitiği, arama asistanı ve arama motoru, doğal dil işleme, chatbot-diyalogsal yapay zeka, makine öğrenmesi, optimizasyon, otonom araçlar, robotik süreç otomasyonu (RPA) ve akıllı platformlar ile nesnelerin interneti kategorilerinde çalışmalar yapan yapay zeka girişimleri ile TRAI ekosistemi bu sene de önemli ölçüde büyüme kaydetti. Kurulduğu 2017 yılını 24 girişimle tamamlaya Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin Girişimler Haritası’nda bu sayı 2018’de 64’e ulaştı. 2019 yılına gelindiğinde ise yeni yapay zeka girişimleri eklenerek sayı 75’e yükseldi.

2020’de büyük sıçrama

2020 Mart ayına gelindiğinde ise özel sektörün yapay zekaya olan ilgisi, artan yatırım ve destek imkanlarıyla birlikte yapay zeka girişimleri 112’ye ulaştı. 2020’nin Temmuz ayında TRAI Girişimler Haritası’ndaki sayı 134 iken, Kasım 2020’de 145’e, Şubat 2021’de164’e, Haziran 2021’de 184’e, Ekim 2021’de ise 206’ya ulaştı. 2021’in son aylarında ise “öngörü ve veri analitiği” kategorisiyle haritadaki girişimlerin sayısı 226’ya çıktı. 

Türkiye’deki yapay zeka girişimlerinin sayısı son senelerde ivme kazandı
Türkiye’deki yapay zeka girişimlerinin sayısı son senelerde ivme kazandı

Yeni girişimler hangileri?

Haritadaki son girişimlerden bazıları şu şekilde:

Ingosa

Chatbot ve diyalogsal yapay zeka alanında hizmet veren Ignosa, Dürin Artuk ve Gökçe Duman tarafından kuruldu. Arya Women Investment Platform, Work Up by Türkiye İş Bankası, Wise Guys, Cherie Blair Foundation for Women ve Ünlü & Co tarafından desteklenen Ingosa, internet sitelerine akıllı asistan hizmeti sağlıyor.

Ortus

2016 yılında kurulan Ortus, Chatbot ve diyalogsal yapay zeka alanında tüm birey ve kurumların BT ve alt yapı ihtiyaçlarına doğru, kaliteli, ekonomik ve güvenilir çözümler sunuyor. Ortusun iş ortakları arasında, Dell, Energizer, Sony ve Panasonic bulunuyor.

Distant Tech

Görüntü işleme alanında çalışmalar yapan Distant, teknoloji ile sanatı birleştiren mühendis ve sanatçılarla çalışıyor. Ankara ve İstanbul’da merkezi bulunan Distant, 2018 yılında kuruldu. 

Ülkemizde son dört yılda yapay zeka girişimleri sekiz kat arttı.
Ülkemizde son dört yılda yapay zeka girişimleri sekiz kat arttı.

IWRobotx

Makine öğrenmesi alanında çalışmalar yapan IWRobotx’in en bilinen ürünlerinden biri Doris. Doris, kamera ve sensörleri kullanarak deniz yüzeyindeki nesneleri tanıyor, sınıflandırıyor atıkları topluyor, toplanan verileri internete aktarıyor ve raporlar hazırlıyor. Deniz yüzeyindeki atıkları belirlemek için AI tabanlı IP teknolojisini kullanıyor. Su yüzeyinden toplanan atıkların cinsine göre de atık haritası yapabiliyor.

AiTERNA Technologies

İzmir merkezli AiTERNA Technologies, yeni dünyanın eski sorunlarını çözme misyonuyla kurulmuş yeni bir girişim. Kanada’da da hizmet veren AiTERNA Technologies, makine öğrenmesi alanında çalışıyor. AiTERNA Technologies, ağır sanayi, sürdürülebilir enerji, sağlık, otomotiv ve e-ticaret alanlarında çözümler üretiyor.

Insumo

Makine öğrenmesi alanındaki Insumo, telefondaki mevcut araçlarla çalışan kişiselleştirilmiş bir asistan hizmeti. 2021 yılında Büşra Özgümüş ve Ceri Cukran tarafından New York’ta kurulan Insumo, Amerika Birleşik Devletleri’nde popüler bir uygulama.

Türkiye yapay zeka çalışmalarında dünyada 46’ıncı sırada yer alıyor.
Türkiye yapay zeka çalışmalarında dünyada 46’ıncı sırada yer alıyor.

Coredinat

Coredinat, pazarlama faaliyetlerinde zaman yönetimi üzerine odaklanarak, zamanın etkin yönetilmesini sağlar ve pazarlama sürecini dijital olarak izlenebilir hale getiriyor. Makine öğrenmesi alanında çalışan Coredinat, yapay zeka yardımıyla şirketler için otomatik rut planı oluşturuyor ve yapay zeka yardımıyla ziyaret sayısı - zaman - ciro – kâr ekseninde müşteri verimliliği kıyası yapıyor.

Publins

Öngörü ve veri analitiği alanında çalışan Publins, markaların rekabet pazarını analiz ederek stratejik kararlar almasına yardım ediyor. Publins ayrıca pazar zekası, fiyat takibi ve ürün analizi hizmetleri de sunuyor.