Kahramanmaraş, Anadolu’nun en eski şehirlerinden biri. Hem tarihi yapısı hem de kültürel dokusuyla oldukça zengin olan Kahramanmaraş’ın mutfağı da bir başka. İşte Kahramanmaraş’ın tadı damağınızda kalacak lezzetleri…
Maraş biberi, Maraş dondurması ve Maraş tarhanası, Kahramanmaraş’ın coğrafi işaret tescili bulunan lezzetlerinden sadece bazıları. Bu tescilli lezzetlerin yanında Andırın kirazı, Maraş keçi peyniri ve Maraş fıstık ezmesi gibi ürünler için de tescillenme süreçleri devam ediyor.
Kahramanmaraş’taki acentelerimizden Elbistan Sigorta Aracılık Hiz. Ltd. Şti. yetkilisi Kutay Bozdoğan, bu zengin mutfaktan sevdiği yemekleri şöyle sıraladı: İçli köfte, Maraş paçası, zeytinyağlı sarma, eli böğründe, Maraş tava. Ayrıca yolu Kahramanmaraş’a düşenlerin bu yemekleri tatması için Turaç Et Lokantası ve Küçükev Paça Salonu’nu tercih etmesini önerdi.
Acem pilavı
İlk bakışta karışık görünümüyle biraz şaşırtıcı dursa da Acem pilavı hem Kahramanmaraş’ta hem de çevresinde sevilerek tüketilen bir yemek. Pirinç pilavının bir versiyonu olan Acem pilavında kuşbaşı, bakliyat, sebze, kuş üzümü ve fıstık bulunuyor. İçine sebze olarak genellikle havuç ve soğan konuluyor. Bazı bölgelerde tercih edilen sebze farklı olabiliyor. Acem pilavını asıl özel kılan ise Kahramanmaraş’ta üretilen doğal tereyağı.
Eli böğründe
Eli böğründe kebabı, Kahramanmaraş’ın kapalı çarşı esnaflarından çıkmış bir yemek. Günümüzde farklı versiyonları mevcut olsa da aslında kuzu eti, kuyruk yağı, domates, biber ve sarımsak ile pişiriliyor. Kapalı çarşıda “yanyana” olarak da bilinen eli böğründe, esnafların çok eskiden birlikte yemek yerken keşfettikleri bir yemek. Henüz tepsilerin bile yaygın olmadığı bu zamanlarda esnaflar, ortaklaşa hazırladıkları bu yemeği tenekeden bozma tepsilerde pişiriyormuş.
Yoğurtlu dövme çorbası
Hem yaz aylarında hem de kış aylarında tüketilmeye uygun olan yoğurtlu dövme çorbasının yapımı diğer çorbalara kıyasla biraz daha uğraş gerektiriyor. Görünüş olarak yayla çorbası ya da ayran aşına benzeyen yoğurtlu dövme çorbasında buğday, nohut, tereyağı ve et suyu kullanılıyor. Çorbayı pişirmeden önce buğdayların bir gece boyunca suda beklemesi gerekiyor.
Patlıcanlı ekşili çorba
Kahramanmaraş’ta bölge halkı tarafından sıklıkla tüketilen patlıcanlı ekşili çorba, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin. Çorbanın yapımında patlıcan, nohut, dövme (yarma), mercimek ve sumak ekşisi kullanılıyor. Kahramanmaraş’ta genellikle sabahları tüketilen bu çorba günün diğer saatleri için de oldukça uygun.
Maraş tava
Maraş tava, kendine has tarifiyle yörenin öne çıkan yemekleri arasında. Patlıcan, biber, domates, soğan, et ve baharatların kullanıldığı bu tarifte et olarak kuzu tercih edilmesi çok önemli. Güveç kaplarında pişirilen bu lezzeti ustasının elinden yeme şansınız varsa ne mutlu size! Eğer evde kendiniz denemek isterseniz mutlaka kuyruk yağı ve yöresel baharatları tercih edin.
Sömelek köfte
Yapımı çok kolay, lezzeti bir başka. Sömelek köfte, Kahramanmaraş’ta hemen hemen her restoranda bulabileceğiniz vazgeçilmez bir lezzet. Küçük küçük hazırlanan köfteler haşlandıktan sonra sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor. Üzerine yöresel biberlerin serpilmesi de tavsiye edilir. İster çayın yanında ister ara sıcak olarak her vakitte tüketilebilen bu lezzet, Kahramanmaraş’a giden herkesin denemesi gereken yemekler arasında.
Kalili köfte
Yörenin en ilginç yemeklerinden biri de kalili köfte. Kalili, sincap anlamına geliyor. Ceviz büyüklüğünde olan bu köftenin içinde bulgur ve ceviz içi bulunuyor. Sık sık tüketilen bu lezzet, genellikle yörenin en meşhur yemeklerinden kıymalı tarhananın yanında servis ediliyor. Kendisi de sulu olan bu köftenin tadı yiyenleri mest ediyor.
Maraş çöreği
Genellikle bayramlarda yapılan Maraş çöreği, yörenin sevilen hamur işleri arasında. Yapımı oldukça basit olan bu lezzetin tarifinde irmik, yoğurt, un ve susam kullanılıyor. Yöre halkı tarafından sıklıkla bayramlarda tüketilse de yapımı çok kolay olduğu için gün içinde de yenebilir.
Maraş mantısı
Mantı denildiğinde aklınıza başka şehirler gelebilir ama Maraş mantısının kendine has bir tadı var. Çöş börek olarak da bilinen Maraş mantısını diğer mantılardan ayıran ise iç harcında kullanılan Kahramanmaraş’a özel baharatlar. Çöş böreğini yapmak biraz uğraş gerektirebilir ama bu uğraşa değen bir lezzeti var.
Maraş dondurması
Kahramanmaraş denildiğinde birçok kişinin aklına gelen ilk lezzet genelde Maraş dondurması oluyor. Keçi sütünden yapılan Maraş dondurması kıvamı ve tadı bakımından çok özel bir tat. Artık ülkenin hemen hemen her yerinde bulunabilen Maraş dondurması birçok tatlının yanında servis edilebiliyor.
Kaynak:
Quick Zorunlu Trafik Sigortası
7/24 Quick Yardım Asistans hizmetlerini kapsayan zorunlu trafik sigortan ekonomik fiyatlarla ve anında hazır.
Detaylı bilgi için: