Yardımlara nasıl devam edilmeli

Yardımlara nasıl devam edilmeli

Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası sıcağı sıcağına seferber olduk. Bugün gelinen noktada yardımlara tutarlı biçimde devam etmek ve yardımları doğru şekilde bölgeye ulaştırmak önemli. İşte yapılması gerekenler.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılan Türkiye, depremden etkilenen 11 ildeki depremzedelere yardım ulaştırmak için ilk günden itibaren seferber oldu. Ancak ilk zamanlar organizasyon sorunları nedeniyle yardımların bir kısmı ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamadı. Yardımların sağlıklı ve organize bir şekilde devam etmesi önem arz ediyor. Uzmanlar bu yardımların bilinçli bir şekilde yapılması gerektiği konusunda uyarıda ve bazı önerilerde bulunuyor. Bu önerilere başlıklar halinde bakalım.

Bireysel hareket etmekten kaçının

Uzmanlar, deprem bölgesine özellikle ihtiyaç malzemeleri gibi ayni yardım göndermek için bireysel hareket edilmemesi gerektiği konusunda hemfikir. İyi niyetle ancak bilinçsizce yapılacak yardımların, ulaşım yollarını kapatarak ve böylelikle arama kurtarma faaliyetlerini sekteye uğratarak faydadan çok zarar verebileceği üzerinde duruluyor. Ayrıca herhangi bir yetkili kuruluşla ya da dernekle iletişime geçmeden bölgeye gidilmemesi gerektiği de ifade ediliyor. Böyle bir durumda sahada görev alanların işleri zorlaşabiliyor. Ortaya kaos çıkabiliyor. Yaşadığınız belediyelerin internet siteleri ve sosyal medya hesaplarını takip ederek belediyelerin belirlediği yardım noktalarına erzak ve kıyafet yardımı yapabilir veya ihtiyaç halinde bölgenizdeki taşıma, paketleme gibi işlerde yardımda bulunabilirsiniz.

Yardım kolilerine ihtiyaç listesi dışında malzemeler eklenmemeli. İhtiyaç duyurularını takip edin
Yardım kolilerine ihtiyaç listesi dışında malzemeler eklenmemeli. İhtiyaç duyurularını takip edin

Ayni yardımlar için güncel ihtiyaçları, resmi kurumların, yetkililerle iş birliği içerisindeki sivil toplum kuruluşlarının, vakıf ve derneklerin, belediyelerin, valiliklerin internet sitelerinden, sosyal medyalarından yaptıkları duyurular aracılığıyla takip etmek önemli. Böylelikle özellikle ihtiyaç duyulanları temin edip yine mutlaka bir kurum ya da kuruluş aracılığıyla bölgeye göndermek daha faydalı oluyor. Destek verilecek kampanyanın ihtiyaç listesi dışına çıkılmamaya özen gösterilmeli. Yardım kolilerine ihtiyaç listesi dışında malzemeler eklemek, yardım çalışanlarının işini zorlaştırıyor ve zaman kaybına neden oluyor.

Duygusal yoğunluğun yüksek olduğu böyle zamanlarda hızlı davranmak isteniyor. Bu da dikkatsizliği artırıyor.
Duygusal yoğunluğun yüksek olduğu böyle zamanlarda hızlı davranmak isteniyor. Bu da dikkatsizliği artırıyor.

Nakdi yardım konusunda dikkatli olun

Depremzedelere yardım etmenin bir diğer yolu da deprem bölgesinde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara nakdi bağışta bulunmak. Örneğin e-devlet’e yeni eklenen bir özellikle nakdi bağış yapmak isteyenler kredi kartlarıyla AFAD ve Türk Kızılay'ın kampanyalarına katılabiliyor. Çoğu illerde belediyeler de nakdi bağış kampanyaları düzenliyor. İlgili belediyeyle iletişime geçerek nasıl bağış yapılacağına dair bilgi alınabilir. Yine kurumlar tarafından açıklanan numaralara SMS yoluyla da nakdi destek verilebilir.

Yapılacak nakdi bağışların adresi de dikkatli belirlenmeli. Bağış yapılırken güvenilir, şeffaf kuruluşlar tercih edilmeli. Bilinen ve güvenilen kuruluşların resmi internet sitesi ya da resmi sosyal medya hesapları üzerinden destek verilmeli. Bu dönemde siber saldırılar, dolandırıcılık ve sanal hırsızlıklar arttığından özellikle resmi kanallar üzerinden bağış yapılmalı. Deprem gibi her anlamda yıkıcı afetler, dolandırıcılar veya hacker’lar için bulunmaz fırsat oluyor. Duygusal yoğunluğun yüksek olduğu böyle zamanlarda hızlı davranmak isteniyor. Bu da dikkatsizliği artırıyor. Bu nedenle bağış yapılacak web sitesinin gerçek bir web sitesi olup olmadığına dikkat edilmeli. Çünkü dolandırıcılar veya kötü niyetli hackerlar, amaçlarına ulaşmak için resmi kurumların ya da yardım kuruluşlarının web sitelerini taklit edebilir.

Bu gibi durumlardan sakınmak amacıyla bağış ya da farklı konulardaki duyuruların gerçekliğinden emin olmak için teyit.org web sitesi ziyaret edilebilir.

Kızılay için kan her zaman bir ihtiyaç

İlk zamanlar çok daha fazla kana ihtiyaç vardı kuşkusuz. Fakat kan her zaman bir ihtiyaç. Bu nedenle sağlığınız açısından bir sakınca yoksa, kan bağışı yapabilirsiniz. Kan bağışında bulunmak isteyenler, en yakın kan bağış merkezinin adresini, telefonunu, çalışma saati bilgilerini ve konum haritasını artık e-Devlet Kapısı üzerinden öğrenebiliyor. Ayrıca haritadan seçilen kan bağış noktasına yol tarifi de alınabiliyor.

Deprem bölgesindeki ihtiyaç sahipleri için birçok kurum ve kuruluşa SMS ile nakdi yardımda bulunabilirsiniz.
Deprem bölgesindeki ihtiyaç sahipleri için birçok kurum ve kuruluşa SMS ile nakdi yardımda bulunabilirsiniz.

Yardım kurumlarına SMS ile destek verin

AFAD: Bölgede çeşitli alanlarda ihtiyaç duyulan çalışmaları sürdüren AFAD’a internet sitesi üzerinden ulaşılıp ihtiyaç duyulan konularda bilgi alınabilir. Depremden etkilenen vatandaşlara yardım için AFAD’ın açıkladığı numaralara SMS gönderilebilir.

AKUT: Türkiye’nin önemli arama kurtarma ekiplerinden AKUT, gün geçtikçe daha da büyüyen gönüllü ağıyla deprem bölgelerine yardım için sıkı biçimde çalışıyor. AKUT'a SMS ile yardım yapılabilirken aynı zamanda web sitesi üzerinden de bağışta bulunabiliyor. Eğer daha uzun vadeli bir destek verilmek isteniyorsa, AKUT eğitimlerine katılarak gönüllü olunulabilir.

AHBAP: Haluk Levent'in önderliğinde kurulan AHBAP, ilk günden bu yana güvenilirliğiyle öne çıkıyor. Ülkemizde birçok insana yardımda bulunan ve tamamen gönüllülerden oluşan grup, deprem zamanında da son derece iyi işlere imza atıyor. AHBAP'a da web sitesi üzerinden ulaşıp dilediğiniz şekilde yardımda bulunabiliyorsunuz.

Kızılay: Yine Kızılay’a da SMS ile destek verilebiliyor. Kızılay’ın internet sitesinde bulunan bağış kategorilerinden sizin için uygun olanları seçip yönlendirmeleri takip ederek de bağış yapabilirsiniz.

Deprem Dijital Destek Kartları

Ahbap Deprem Bölgelerine Destek Kartı: 50 TL destekle deprem bölgelerindeki vatandaşlarımıza yardımcı olabilirsiniz.

Türk Kızılay Derneği Deprem Dijital Destek Kartı: Kızılay'a bağış yaparak destek olmak istiyorsanız 50 TL'ye dijital destek kartı satın alabilirsiniz.

Hepsiburada, Trendyol gibi alışveriş sitelerinin ve zincir marketlerin deprem yardım seferberliği: Alışveriş sitelerinin bakanlık onayıyla sürdürdüğü deprem yardım seferberliği kampanyalarına katılabilirsiniz. Genellikle bu kampanyalarda 'Deprem Yardımlaşma Seferberliği' kapsamında bölgeye gönderilen ürünlerden kargo ücreti alınmıyor. Hatta bazı siteler satın alınan ürünlerin ödemelerini öteliyor.

Hatay, Gaziantep, Adıyaman ve bölgede depremden etkilenen diğer iller birçok yerel firmanın ürün pazarladığı yerler. Sosyal medya duyurularından bu firmalara ulaşıp alışveriş yapılabilir.
Hatay, Gaziantep, Adıyaman ve bölgede depremden etkilenen diğer iller birçok yerel firmanın ürün pazarladığı yerler. Sosyal medya duyurularından bu firmalara ulaşıp alışveriş yapılabilir.

Yerel firmalardan alışveriş yapın

İki büyük depremin yıkıcı etkisinin ardından çok sayıda kişi sosyal medyada ya da yerel platformlarda örgütleniyor. Bu örgütlenmeler arasında yerel firmalardan hala hizmet verebilecek durumda olanların liste paylaşımları ve alışveriş çağrısı da bulunuyor. Ayakta kalan yerel firmalardan alışveriş yaparak ya da depreme yakın bölgelerdeki alışveriş hacmine destek vererek bölge ekonomisine ve kişilerin psikolojilerine destek verebilirsiniz. Bu nedenle nakdi yardımlar da önemli. Bölgeye verilen nakdi destek sayesinde yıkılan bölge ve etrafındaki yerlerden alışveriş yapılması mümkün olur. Yerel ekonomi ayakta kalırsa iç göçler de tetiklenmez.

Bir STK’de gönüllü olup hiç istenmese de böyle bir felakette ihtiyaç olduğunda alınan eğitimler dahilinde yardımın bir parçası olunabilir.
Bir STK’de gönüllü olup hiç istenmese de böyle bir felakette ihtiyaç olduğunda alınan eğitimler dahilinde yardımın bir parçası olunabilir.

STK’lar ile iş birliği yapın, gönüllü olun

Sahada çalışan kurumlar ve STK’ler ile iş birliği yapılması hem işleri kolaylaştırıyor hem de karışıklığı önlüyor. İnsani yardım organizasyonları afet bölgesinde çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Muhtemelen ayni yardımlar uzun dönem devam edecek. Bu çalışmalara katılmak isteyen gönüllülerin kendi yetkinlikleri dahilinde yapabileceklerine yönelmeleri öneriliyor. Bunu, ihtiyaçları öğrendikten sonra bölgeye giderek ya da bilgisayar başında dahi yapmak mümkün. Çalışılan yerde kurumla görüşüp uzun dönemde yapılabilecekler üzerine konuşulabilir. Bir STK’de gönüllü olup hiç istenmese de böyle bir felakette ihtiyaç olduğunda alınan eğitimler dahilinde yardımın bir parçası olunabilir. Uzun dönemde nasıl bir yardımda bulunulacağına STK’lerle iletişim halinde kalarak karar verilebilir.

KAYNAKLAR

sivilalan

bbc