Motosiklet satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği özellikle ilk kez motosiklet alacaklar için bir merak konusudur. Eğer ikinci el motosiklet almayı düşünüyorsanız sizler için hazırladığımız bu rehbere bir göz atmalısınız.
İlk önce bakılması gerekenler
İkinci el motosiklet alma sürecinizde öncelikle ruhsat kontrolünü yaptırmalısınız. İlk olarak geçmişe yönelik muayene kayıtları takip edilebilir ve belgelenebilir olmalı. Muayenenin nasıl yapıldığı, yapılması gereken bakımların yapılıp yapılmadığı sorgulanmalı. Çünkü ikinci el motosikletiniz yüksek kalitede dahi olsa bakımları zamanında ve doğru bir şekilde yaptırılmazsa ömrü kısalabiliyor. Özellikle elektronik aksam açısından zengin bazı markalar için kontrollerin zamanında yapılması önem arz ediyor.
Daha sonra Tramer kaydına bakmak gerekiyor. Almayı düşündüğünüz motosikletin Tramer kaydı için 5664’e plakayı SMS olarak gönderebiliyorsunuz. Gelen cevap mesajında, aracın son muayene tarihi, kilometresi ve hasar kaydını görebiliyoruz. Eğer kilometre aracın üzerinde yazan kilometreden büyükse ortada bir kilometre sayacı dolandırıcılığı olabileceğinden aracı satın alma konusunda bir kez daha düşünmeniz gerekiyor.
Hasar durumu
Satın alacağınız ikinci el motosiklette elbette hasar olmaması güzel bir durum ancak bazı hasarlar da tolere edilebilir. Plastik aksamlarda oluşan hasarlar çok fazla önemsenmese de servis ve tamirciler bu aksamları çok yüksek meblağlara tamir edebiliyor. Bu durum da motosikletini yaptıran kişiye bazen “sürpriz” olabiliyor. Bu nedenle plastik parçalar, ayna, gidon topuzu, ayaklık, peg, sis farı gibi aksamlara da dikkat edilmeli.
Şase ve bağlı elemanlar
İkinci el motosiklet satın alırken dikkat etmemiz gereken unsurların arasında şase ve bağlı elemanlar da geliyor. Bu noktada sadece bizim dışarıdan bir göz olarak bakmamızın yanı sıra konunun uzmanından da yardım almamız gerekiyor. Örneğin şasenin boyalı olduğunu ilk bakışta anlayamayabiliriz veya daha önceden ağır bir kaza geçirmiş motosikletlerde çekme ve germe işlemleri uygulanarak şase düzeltilir ancak eski haline gelmez ve bunu bizim tek seferde anlamamız pek olanaklı değildir.
Eğer şase ve diğer bağlı elemanlarda sorun yoksa doğru yolda olabilirsiniz. Bir sonraki adım olarak motosikletin benzin deposuna bakabiliriz. Benzin deposu boyanmışsa genelde sonradan takılan ve sticker olarak adlandırılan marka ya da model logosu son kat verniğinin altında olmaz. Birçok motosiklet modelinde, son vernik katının altında olmalı. Çoğu zaman boya yapan yerler ellerinde karışım kodunu ve yaşlandırmasını ayarlayacak makine olmadığından rengi tam tutturamazlar ve dikkatli bakıldığında motosikletin başka yerleri ile ton farkı görülebilir. Ek olarak, koruma demirlerinde boya olabilir. Dururken yatırmalarda, park ederken veya başka durumlarda sürtme sonucu boyanma da mümkünüdür. Önemli olan koruma demirinin simetrik olması, yani darbe alıp şeklinin değişmiş olmamasıdır.
Amortisörler
Yukarıda anlattığımız tüm kontroller yapıldıktan sonra ön ve arka amortisörlere geçilebilir. Arka amortisörlerde ilk bakılması gereken şey öncelikle yağ sızdırıp sızdırmadığıdır. Sızıntı, genelde kendini amortisörler etrafında jel gibi bir durum ile belli ediyor. Eğer böyle bir durumla karşılaştıysanız amortisör keçesi artık görevini yerine getirmiyor diyebilmek mümkün ancak bu çözülmeyecek bir sorun da değil elbette.
Ön amortisörler arkadakilerinden bir nebze daha önemli. Eğer amortisör çatallarında alışılmışın dışında bir eğrilik, metallerde düzeltme işaretleri varsa o motosikleti satın almanız mantıklı olmayacak. Bazı akıllı telefonlarda açı ölçer gibi uygulamalar var. Bunlarla ön çatalı test edebilirsiniz.
Gidon ve elektrik tesisatı
Eğer gidonda yamukluk veya eğrilik varsa genelde bu durum pek kabul edilebilir değil çünkü ağır bir düşme geçirmeden gidon yamulmaz. Son bakılacak nokta ise elektrik tesisatı olabilir. Elektrik tesisatında göreceğiniz sonradan yapılmış her değişiklik soru işareti olmalı. Örneğin arka fren ışığı veya ön gündüz farında yapılmış olan tadilat basitçe bir sis farı montajı veya led stop lambası montajından kaynaklanmış olabilir ama açıklamasız her tarafı blendajlı garip görünen kablolar başınıza olası problemler alabileceğinizin bir işareti de olabilir. Özellikle ağır elektronik içeren motorlarda kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir durum.
Quick Motosiklet Kaskosu
Motosiklet dünyasının beklediği haber:
Detaylı bilgi için: