Bir duayenin ardından: David Kohen

Bir duayenin ardından: David Kohen

Sigorta sektörünün duayeni David Kohen’i 2 Haziran günü kaybettik. Türkiye’de sigortacılığın gelişmesi için çalışan Kohen ailesinin üçüncü nesil üyesi olan David Kohen’i saygı ve sevgi ile anıyoruz. 

Sigortacılığa adanmış bir hayat

Her şey David Kohen’in büyük babası olan David Josef Kohen’in Selânik’te Alman sigorta şirketi Victoria de Berlin’in temsilciliğini alması ile başlıyor. 1906 yılında İstanbul’a yerleşen David J. Kohen, Victoria de Berlin’in Osmanlı Devleti’ndeki temsilcisi oldu. Dede Kohen, birkaç yıl içinde şirketin Osmanlı Devleti’ndeki genel müdürlüğüne atandı. 1929 yılına gelindiğinde David Kohen’in babası Marko Kohen aynı şirketin Türkiye Cumhuriyeti genel müdürlüğüne atandı ve 1942 yılında kendi sigortacılık şirketini kurdu.

1949 yılında babası Marko Kohen’in yanında sigortacılık mesleğine başlayan David Kohen, mesleğinin ilk yıllarında hırsızlık sigortası ve aile reisi sorumluluk sigortalarının Türkiye’deki ilk poliçelerinin yapılmasında öncü oldu.

Kositaş Sigorta Acenteliği kuruluyor

Marko Kohen ve Oğlu Kolektif Şirketi, 1952 yılında Karaköy Bankalar Caddesi’ndeki Union Han’da kurulduktan sonra David Kohen, yıllarca sigortacılığın geleceği için hizmet etti. 1980 yılına gelindiğinde ise Kohen ailesinin dördüncü nesli de sigortacılık sektörüne girince Kositaş Sigorta Acenteliği A.Ş. kuruldu. 

David Kohen, 1924 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.
David Kohen, 1924 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.

Sigortacılığa adanmış bir hayat

Sigortacılık sektörüne hayatını adayan Kohen, meslek yaşamı boyunca alanda birçok çalışmaya imza attı. Türkiye’de sigortacılığın başladığı günden beri gelişimine ışık tutan Kohen’e göre sigortacılık onun için bir iş değil, yaşamını şekillendiren bir çalışma alanıydı. Daha önceki röportajlarında “Bütün hayatım boyunca Türkiye’deki sigorta sektörünün büyümesini istedim. Ülkemiz sigortacılıkta 42’nci sırada. Türkiye’nin bu alanda ilk 20’ye girmesi gerekiyor. Bu ekonomimiz için çok önemlidir” demişti.

Sigortacılıkla ilgili ailesinden kalan dokümanları biriktirerek ve sahaflardan topladığı eski poliçeleri bir koleksiyon hâline getiren David Kohen, bir süre sonra sigortacılık tarihini araştırmaya başladı.


Quick Sigorta ve Sigorta Tatbikatçıları Derneği için hazırlanan, çalışmaları devam eden "Duayenler" belgeselinin ilk bölümünde yer alan David Kohen'in kendi sesinden anılarını yönetmen Fedai Çakır kayda aldı.

Gençlere altın değerinde tavsiyeler verdi

“Sigortacılığın gelişmesi yeni nesil gençlerimizin elinde” diyen Kohen, sigortacı olacak gençlere her fırsatta yabancı dil öğrenmelerini söyledi. “Sigortacılık uluslararası bir meslek haline geldi. Yabancı dil öğrenin. İkinci olarak da çok okuyun. Vizyonunuzu modern bir şekilde kurgulayın. Çok araştırma yapın” diyen David Kohen, gençlere çok çalışmalarını da öğütlüyordu. 

David Kohen, KATS Sahne’de düzenlenen etkinlikte.
David Kohen, KATS Sahne’de düzenlenen etkinlikte.

Quick Sigorta David Kohen ile birlikteydi

Sigorta Tatbikatçıları Derneği (STD), KATS Sahne’de bir araya gelerek yaza merhaba demişti. STD Başkanı Fahri Altıngöz ve Başkan Yardımcısı Menekşe Uçaroğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, David Kohen ile bir araya gelmişti. 

David Kohen'in biyografisi

"Sigortacılığın Duayeni DAVİD KOHEN Sigortacı Bir Ailenin Beş Nesillik Serüveni" adı altında Birant Yıldız tarafından kaleme alınarak 2015 yılında kitaplaştırıldı.