Akdeniz’in ortak değeri: Levant mutfağı

Akdeniz’in ortak değeri: Levant mutfağı

Akdeniz’in doğusunu ifade eden ve medeniyetler beşiği olarak da adlandırabileceğimiz Günümüzde Suriye, Ürdün, Filistin, Lübnan, Irak ve Hatay’dan oluşan Levant bölgesi, mutfağı ile göz kamaştırıyor. 

Fettuş

Levant mutfağının en ünlü yemeklerinden biri olan fettuş, ekmek ya da kızartılmış yufka ile hazırlanan bir salata. Mevsimine ve göre değişik sebze ve bitkiler kullanılan salataya ekşi tadını vermek için sumak ilave ediliyor. Özellikle Suriye’de çok fazla yenilen hafif bir salata olmasıyla sık sık tercih ediliyor. 

Fatte

Taze, kızarmış ya da fırınlanmış yufka parçalardan oluşan ve Suriye bölgesinde Şamiyât olarak da bilinen fatte, Levant mutfağının vazgeçilmezlerinden. Kahvaltıda olduğu gibi akşam yemeklerinde de tercih edilen fattenin birçok çeşidi bulunmasına rağmen en çok bilineni Levant bölgesine ait olanı. Haşlanmış nohut, yoğurt ve yufka parçalarına kimyon karıştırılmasıyla yapılan fatteye isteğe göre badem ve et de eklenebiliyor. 

Muhammara

Türk mutfağında acuka olarak da bilinen muhammara, her öğün tüketilen ezme çeşitlerinden biri. Biber salçası, zeytinyağı, tuz, sarımsak, ekmek içi kişniş tohumu, karabiber, reyhan, Halep biberi ve öğütülmüş cevizden oluşan muhammara, acılı ve acısız olmak üzere ikiye ayrılıyor. Acısız ve cevizli olanı kahvaltıda tercih edilirken acılı ve cevizsiz olanı akşam yemeğinde yeniyor. 

Menakiş

Levant mutfağının en popüler yemeklerinden biri manakiş bizlere çok uzak bir lezzet değil. Daha çok zahterli ekmek olarak bilinen bu yemek, hamur üzerine peynir, kekik, zahter ya da kıyma eklenerek yapılıyor. Günümüzde en fazla Lübnan’da tüketilen bu yemek Lübnan pizzası olarak da biliniyor. 

Tabule

Levant mutfağının dünyaya yayılan bir başka yemeği ise tabule. İnce bulgur, domates, nane ve maydanoz gibi basit malzemelerin bir araya gelmesiyle yapılan tabule; soğan, sarımsak, zeytinyağı ve limon suyu eklenerek servis ediliyor. Tabulede bulgur yerine bazen kuskus da kullanılabiliyor. 

Sürke

Sorke olarak da bilinen sürke peyniri için bir çeşit çökelek demek yanlış olmaz. Zahter ve Halep biberiyle yapılan hali Levantan mutfağının vazgeçilmezlerinden biri. Bu peynirin küflendirilerek yapılmış haline ülkemizde Antakya’da rastlayabiliyoruz. 

Künefe

Levant mutfağının en ünlü tatlısı elbette künefe. Ülkelere göre yapılışı çeşitlilik gösterse de genel yapılış yöntemi aynı. İki katman tel kadayıf hamuru arasına tuzsuz bir cins peynir koyularak hafifçe pişirilir ve üzerine çok koyulaşmamış şeker şurubu katılır. Tel kadayıf hamuru kullanılabildiği gibi, irmikle toklaştırılmış kadayıf da kullanılabilir. Peynir olarak künefe peyniri, lor peyniri, Antep peyniri, Urfa peyniri gibi çiğ süte daha yakın, taze peynirler kullanılıyor. 

Mansaf

Levant mutfağının Ürdün ile özdeşleşen yemeği mansaf, bir çeşit labne peyniri olan jameed ile karıştırılarak kuzu eti, safranlı pilav ve üzerinde bademle servis ediliyor. Ülkemizde Antakya’da da rastladığımız mansaf, Arap ülkelerinde geleneklere bağlı olarak elle yeniliyor.