2016 yılından beri stajyer ehliyeti kavramı hayatımızda. Ehliyet almak isteyenler gerekli sınavları geçtikten sonra iki sene bu ehliyet ile trafiğe çıkabiliyorlar. Stajyer ehliyeti ile ilgili merak edilenleri yazımızda inceledik.
Stajyer Ehliyeti Nedir?
Stajyer ehliyeti, Karayolları Trafik Kanunu’na göre sürücü olmak isteyen kişilerin sürücü kurslarından eğitim alıp sınavdan geçtiklerinde aldıkları ilk ehliyete deniyor. İlk kez 2016 yılında hayatımıza giren stajyer ehliyeti, iki sene boyunca kullanılabiliyor. Bu süre zarfında ise stajyer sürücülerden 75 ceza puanına ulaşılmaması isteniyor. Stajyer ehliyeti olan bir sürücü 75 ve üzeri ceza puanı yaparsa ehliyetine el konuluyor ve akabinde psikolojik durumunun tespit edilmesi için psikoteknik servisine giriyor. Bu testten başarıyla geçen sürücülerin ehliyet kursuna tekrar başvuru yapması ve tekrar ehliyet alması gerekiyor.
Stajyer ehliyeti nasıl alınır?
Stajyer ehliyetini almak isteyen kişi 18 yaşını geçmiş ise bir sürücü kursuna kaydolarak ilk adımı atabilir ve burada eğitimlerini tamamladıktan sonra ilk etapta teorik, sonraki etapta ise direksiyon sınava girebilir. Sürücü, sınavları başarıyla tamamladıktan sonra stajyer ehliyetini alma hakkı kazanır.
Stajyer ehliyetinin normal ehliyetten farkı nedir?
Stajyer ehliyetinin standart ehliyetten çok büyük bir farkı olmasa da bazı noktalarda değişkenlik gösterebiliyor. Örnek vermek gerekirse stajyer ehliyetinde 0,20 promil alkol ile trafiğe çıkıldığında ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyet iptal edilir. Standart ehliyette ise bu sınır 0,5 promil. Bir diğer fark da stajyer ehliyet ceza puanı sınırının farklı olmasıdır. Stajyer ehliyet uygulamasında bir sürücü iki yıl boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti süresiz iptal edilirken normal ehliyetli bir sürücü için bu süre bir yıl.
Stajyer sürücüler için ceza puanları nasıl işler?
Stajyer sürücüler için olan ceza puanları:
● Kırmızı ışıkta geçmek: 20 ceza puanı
● Araç kullanırken emniyet kemeri takmamak: 15 ceza puanı
● Stajyer ehliyet belgesi araç kullanırken yanında olmamak: 5 ceza puanı
● Ruhsat (trafik tescil belgesi, trafik belgesi ve plaka) olmadan trafiğe çıkmak: 10 ceza puanı
● Trafikte araç kullanma esnasında cep telefonu kullanmak: 10 ceza puanı
● Araç takip mesafesine uymamak: 20 ceza puanı
● Sadece park ışıklarıyla araç sürmek: 15 ceza puanı
● Uzağı gösteren ışıkları gereksiz yere uzun süreli yakmak: 15 ceza puanı
● Sis lambalarını gereksiz yakmak: 15 ceza puanı
● Şerit değiştirme kurallarına uymamak: 20 ceza puanı
● Bir aracı tescil ettirmeden trafiğe çıkarmak: 10 ceza puanı
● Ehliyet belgesi sınıfının dışında bir aracı kullanmak: 20 ceza puanı
● Aracın muayenesini zamanında yaptırmamak ve bu sebeple trafik polisi tarafından yakalanmak: 10 ceza puanı
● Araçların cinsine göre araçlarda bulundurulması zorunlu olan ekipmanları araçlarda bulundurmamak: 10 ceza puanı
Stajyer ehliyeti olan kişi tek başına araç kullanabilir mi?
Stajyer ehliyetine sahip olan kişiler tek başlarına araç kullanıp tek başlarına trafiğe çıkabiliyorlar. Ancak stajyer ehliyeti olan bireyler her ne kadar trafiğe tek çıkabilseler de herhangi bir aracı kiralayamıyor ya da kiralanmış bir aracı kullanamıyor.
Stajyerlik süresi bitince ehliyeti değiştirmek gerekir mi?
Stajyer ehliyet alındıktan sonra iki yıl dolduysa stajyer sürücü kuralları geçerli olmuyor. Tüm değerlendirmeler normal ehliyet kurallarına göre uygulanıyor. İki yıl dolduktan sonra ehliyeti yenilemeye, değiştirmeye veya tekrar para yatırmaya da gerek yok.