Ehliyet alma süreciyle ilgili dönem dönem çıkan konuşmaları hepimiz duymuşuzdur. “Artık ehliyet almak çok zor olacakmış.”, “Ehliyet almak için bir sürü kısıtlama ve zorluk geliyormuş.” gibi söylentiler. Bu söylentiler bir yana bu süreci yakın zamanda tecrübe etmiş bir kişi ile konuşmak daha doğru sonuçlar verecektir.
Ehliyet almaya karar verdiğinizde yapmanız gereken ilk şey memnun kalacağınız bir sürücü kursu araştırması yapmak ve bunu şansa bırakmamaktır. Sürücü kursu araştırması yaparken site yorumlarından, daha önce ehliyet almış arkadaşlarınızdan faydalanabilirsiniz. Bizzat gidip sürücü kursuları ile konuşmakta hangi sürücü kursuna gitmek istediğinize dair bir fikir oluşturacaktır. Ehliyet alma sürecine başlarken atacağınız ilk adım bu olacak ve doğru bir yerde öğrenmeye başlayarak işinizi riske atmamış olacaksınız.
Ehliyet alma adımları…
Hangi sınıf ehliyet alacağınızı belirleyin
İlk olarak hangi sınıf ehliyet alacağınızı belirlemelisiniz. Artık yeni yönetmeliklerle bazı değişiklikler yapıldı ve sadece otomatik vites ehliyeti içinde başvurabiliyorsunuz. Fakat unutmayın B sınıfı ehliyet alarak hem manuel araç kullanım hakkınız olmuş oluyor hem de otomatik vites araç kullanabiliyorsunuz.
Bir sürücü kursuna kaydolun
Hangi sınıf ehliyet alacağınızı belirledikten sonra sırada bir sürücü kursuna kaydolmak var. Sürücü kursu tercihi yaparken çok dikkatli olun. Eğer daha önce hiç direksiyon başına oturmadıysanız size araba kullanmayı en iyi şekilde öğretecek kişilerle çalışmalısınız. Bunun için öneri almanız ve arkadaşlarınıza danışmanız sizin için iyi olacaktır. İyi bir öğretmen ile bu süreci çok daha kolay bir hale getirebilirsiniz.
Kurs ücretleri ise artık tüm sürücü kurslarında aynı. Sürücü kursunu gittikten sonra ödeme şeklinizi konuşabilir ve size uygun şekilde ödemenizi yapabilirsiniz.
Derslerinizi tamamlayın
Sürücü kursuna kaydolduktan sonra ilk olarak teorik dersler almaya başlayacaksınız. Bu dersleri kaçırmayın ve test şeklinde gireceğiniz sınav için hazırlanın. Kursunuzun programına göre teorik dersler bitmeden başlayacağınız uygulama dersler ise çok önemli. Size eğitim verecek olan kişi ile sınav olacağınız yerde arabayı kullanma ve araba parçaları bilgilerini öğreneceksiniz. Çalışmanızı ne kadar çok tekrar ederseniz sınavda olan heyecanınız o kadar azalacak ve başarı şansınız da artacaktır.
Sınav harçlarınızı yatırın
Sınavlara girmeden önce sınav ücretlerini anlaşmalı bankalar üzerinden yatırmanız gerekiyor. Bazı sürücü kursları ise bu ücretleri öğrenciden alıp kendileri de yatırabiliyor.
Sınavlara girin
Eğitimlerinizi tamamladıktan sonra ehliyet almaya hak kazanabilmek için sınavlara girmeniz gerekiyor. İlk gireceğinizi sınav teorik sınav. Bu sınav toplamda 50 sorudan oluşuyor ve size 60 dk veriliyor. Sınavdan geçebilmek için en az 35 soruyu doğru cevaplamalısınız. Diğer sınavınız ise uygulamalı. Bu sınavda sizin araba kullanma beceriniz test ediliyor. Gözetmenler ile birlikte bineceğiniz arabada sizden aracı park etme, geri geri gitme ve sürüş gibi bazı şeyler isteniyor. Arabaya binmeden önce ise arabanın bazı parçaları soruluyor. Direksiyon sınavının toplam süresi ise 35 dakikadır, bu süreçte fazla heyecan ve hata yapmadan devam edersiniz sınavı rahatlıkla geçebilirsiniz.
Sınavı kazandıktan sonra belgenizi alın
Sınavlarınızı başarıyla tamamladıktan sonra sürücü kursunuza gidip belgelerinizi alıyorsunuz. Dosyanıza kan kartınızı da ekledikten sonra size en yakın emniyet müdürlüğünden randevunuzu alıp randevu tarihinizden önce anlaşmalı bankalara harç ücretlerini yatırıyorsunuz.
Tüm belgelerinizle randevuya gidin
Elinizde bulunan tüm belgeleriniz ve bankaya yatırdığınız harcın makbuzu ile randevunuza gidiyorsunuz. Orada belgelerinizi teslim edip parmak izinizi verdikten sonra artık sadece ehliyetinizin evinize gelmesini beklemek kalıyor.
Ehliyet alma süreci için yaşayacaklarınız bunlar. Bu işlemleri güzel bir şekilde izlerseniz ve derslerinizi kaçırmadan takip ederseniz ehliyetinizi çok kolay alabilirsiniz. Ehliyet almayı düşüne herkese bu süreçte başarılar dilerim.
İyi ve dikkatli sürüşler 🙂