Ehliyetimi kaybettim, kayıp ücreti ve cezası

Ehliyetimi kaybettim, kayıp ücreti ve cezası

Araç kullanmak için zorunlu bir belge olan ehliyetinizi kaybettiğinizde veya çaldırdığınızda, zaman kaybetmeden ilgili kuruma yeniden başvurmanız ve ehliyetinizi yenilemeniz gerekir. Aksi takdirde sürücü belgesi olmadan araç kullanırsanız büyük cezalar alabilirsiniz. Sürücü belgesi yenileme işlemi için sağlık raporu, adli sicil raporu gibi gerekli belgelerle birlikte Nüfus Müdürlüklerine başvurmanız gerekir. Nüfus Müdürlüklerine gitmeden önce randevu almalı ve ehliyet yenileme ücretini ilgili bankalara yatırmalısınız. Ehliyetini kaybedenler için hazırladığımız rehberi okuyup işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz.

Ehliyetimi kaybettim, ne yapmalıyım?

Ehliyetinizi kaybettiğinizde yapmanız gereken şey, size en yakın nüfus müdürlüğüne giderek yenisi çıkartırmaktır. Bilinenin aksine, ehliyetinizi kaybettiğinizde veya ehliyetinizi çaldırdığınızda resmi gazeteye ilan verme zorunluluğu yok. Yeni ehliyetinizi alırken gerekli belgeleri yanınızda götürmeniz ve ehliyet tipine göre değişen ödemeleri yapmanız gerekir. Eski tip ehliyetinizi kaybettiğinizde yeni ehliyetinizi alabilmeniz için değerli kağıt bedeli 13 TL, vakıf payı 2 TL olmak üzere toplam 15 TL ödemeniz gerekir. 1 Ocak 2016 tarihinden beri dağıtılan yeni tip ehliyeti kaybettiğinizde, ehliyetinizi tekrar çıkartabilmeniz için; değerli kağıt bedeli 225 TL, vakıf payı 45 TL olmak üzere toplam 270 TL ödeme yapmanız gerekir. Eski tip ehliyet bedeli, ehliyet çıkartma işlemi “ehliyet yenileme” adı altında yapıldığı için daha uygun fiyatlıdır. Bu ücretler, A veya B sınıfı gibi tüm sürücü belgesi sınıfları için aynıdır ve 2021 yılına aittir. Ehliyetinizin yenilenmesi işlemi için; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden (www.nvi.gov.tr) veya ALO 199 hattından randevu almanız gerekir. 

Ehliyet kaybında gerekli belgeler

Ehliyetinizi kaybettiğinizde, Nüfus Müdürlüğü’ndeki randevunuza giderken yenileme ücretini yatırmış olmanız ve bazı belgeleri götürmeniz istenir. Bu belgeler şu şekildedir:

● Kimlik belgesi

● Sürücü sağlık raporu

● Sürücü belgesi yenileme bedeli ve harç bedeli dekontu

● Bir adet biyometrik fotoğraf

● E-devlet üzerinden alınabilen adli sicil raporu

● Kan grubunu belgesi

Nüfus müdürlüklerindeki başvurunuza giderken yanınıza almanız gereken sağlık raporunu; Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesislerinden, aile hekimlerinden, sağlık ocaklarından veya özel hastane, tıp merkezi, poliklinik ve muayenehanelerden alabilirsiniz.
Nüfus müdürlüklerindeki başvurunuza giderken yanınıza almanız gereken sağlık raporunu; Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesislerinden, aile hekimlerinden, sağlık ocaklarından veya özel hastane, tıp merkezi, poliklinik ve muayenehanelerden alabilirsiniz.

Ehliyet kaybında gereken ücretler hangi bankalara yatırılır?

Sürücü belgesi yenileme ücreti Akbank, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Denizbank, PTT Bank, Ing Bank, Şekerbank, Türkiye Vakıflar Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Aktifbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, T.C. Ziraat Bankası’na ödenebilmekte; aynı zamanda ilgili bankaların ATM’lerinden kartsız işlem de yapılabilmektedir

Sürücü belgesi yenileme ücreti ATM’lerdeki kartsız işlemler menüsünden de yatırılabilir.
Sürücü belgesi yenileme ücreti ATM’lerdeki kartsız işlemler menüsünden de yatırılabilir.

Ehliyet kaybında gereken sağlık raporu nereden alınır? Sağlık raporu ücreti nedir?

Ehliyetinizi yenilerden mutlaka sağlık raporu almanız gereklidir. Bu rapor, araç kullanmak için herhangi bir sorununuz olmadığını belgeler. Nüfus müdürlüklerindeki başvurunuza giderken yanınıza almanız gereken sağlık raporunu; Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesislerinden, aile hekimlerinden, sağlık ocaklarından veya özel hastane, tıp merkezi, poliklinik ve muayenehanelerden alabilirsiniz. Ehliyet sınıfına göre sağlık raporu şartları değişiklik gösterir, bu nedenle ilgili merkeze gittiğinizde ehliyet sınıfınızı belirtmelisiniz. Ayrıca Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün 1 Ocak 2021 tarihi açıklamasına göre ehliyet için alınan sağlık raporlarının sağlık kuruluşu tarafından online olarak gönderilmesi gerekmektedir. Bu bilgi için sağlık kurumundan bilgi almanızı öneririz.

İlgili merkezlerin sağlık raporu ücretleri şu şekildedir:

● Aile hekimi: Ücretsiz

● Devlet hastanesi tek hekim ücreti: 50 TL (Aile hekiminiz sizi devlet hastanesine yönlendirebilir)

● Üniversite ve eğitim araştırma hastanesi tek hekim ücreti: 75 TL (Aile hekiminiz sizi üniversite ve eğitim araştırma hastanesi yönlendirebilir)

● Devlet hastanesi sağlık kurulu ücreti: 200 TL (Ciddi bir sağlık probleminiz varsa kararı kurul verir)

● Eğitim araştırma hastanesi sağlık kurulu ücreti: 300 TL (Ciddi bir sağlık probleminiz varsa kararı kurul verir)

● Özel sağlık kurumlarının ücreti: Her kuruma göre değişiyor

Ehliyet kaybetme cezası var mı?

Ehliyet kaybetmenin cezası bulunmamaktadır. Ehliyetinizi kaybettiğinizde yukarıda belirtilen sürücü belgesi yenileme ücretleri dışında herhangi bir ücret ödemezsiniz. Eski sürücü belgesini yenilemek için ödemeniz gereken 15 TL ve yeni ehliyetinizi tekrar çıkartabilmeniz için ödeyeceğiniz 270 TL; ceza değil, ehliyet yenileme ücretidir. Bu ödemeler dışında bir ceza ödemesi alınmamaktadır. Fakat İçişleri Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre ehliyet yenileme işlemini 2022 yılının aralık ayının sonuna kadar yapmayan kişilere maddi ceza verileceğini belirtelim. Bu yenileme işlemi, ehliyet kaybı dışındaki rutin yenileme işlemi için geçerlidir.

Ehliyet yenilerken parmak izi zorunlu mu?

Kimlik, pasaport ve sürücü belgesi başvurularında doğrulama amaçlı alınan parmak izi, her ehliyet yenileme işleminde verilmez. Eğer ehliyetinizi alırken parmak izi verdiyseniz, bu parmak izi sistemde kayıtlıdır ve tekrar alınmamaktadır. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 41’inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre “Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veriler kimlik doğrulama işlemleri dışında kullanılamaz.”

Quick Zorunlu Trafik Sigortası

7/24 Quick Yardım Asistans hizmetlerini kapsayan zorunlu trafik sigortan ekonomik fiyatlarla ve anında hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/zorunlu-trafik-sigortasi