Online EFT ve Havale yaparken nelere dikkat etmeli?

Online EFT ve Havale yaparken nelere dikkat etmeli?

İnternet bankacılığı ve mobil işlemler hayatımızı birçok açıdan kolaylaştırsa da birçok hata ve dolandırıcılıkla karşı karşıya kalmamıza neden olabiliyor. Her ne kadar EFT ve havale yaparken dikkatli olsak da Avukat Önder Meydan’a göre dikkat etmemiz başka hususlar da var. Örneğin her ne kadar dekont bizim için yeterli olsa da aslında açıklama kısmını detaylandırmamız gerekiyor. 

İnternet ve mobil bankacılıkla beraber yapmak istediğimiz para transferleri daha da kolaylaştı. Para transferi işlemleri, birine para göndermekten tutun da online alışveriş yapmaya kadar birçok durumu kapsıyor. 7/24 para transferlerini kolaylıkla yapabileceğimiz elektronik cüzdanların yanı sıra havale, EFT, SWIFT ve kripto para yöntemlerini kullanılarak para transferi yapılabiliyor.

Nelere dikkat etmeliyim?

İnternet üzerinden ya da mobil olarak EFT ve havale yaparken dikkat etmemiz gereken durumlar bulunuyor. Örneğin ödeme yaptığımızı ya da ödeme yapıldığını ispat etmek için dekont yeterli oluyor mu? Avukat Önder Meydan konuyla ilgili olarak “Pek çok vatandaşımız, bir kişiye ödünç/borç para verirken veya bir mal/hizmet satın alırken ispatının kolay olması adına internet bankacılığını tercih ediyor. Ancak internet bankacılığı kullanırken de işlem açıklamasını yazmadan işlemini sonlandırıyor. İşlem sonrası bankanın tanzim ettiği dekont her ne kadar yazılı bir belge olarak elimizde olsa da açıklamanın bulunmayışı ileride bazı sıkıntılara neden olabiliyor” açıklamalarında bulundu.

Avukat Önder Meydan’a göre para gönderdiğimiz kişilere güvensek de güvenmesek de her bankacılık işlemimize açıklama yazmamız gerekiyor. Örneğin birine borç verirken “borç olarak gönderilmiştir” ya da bir şey satın alıyorsak satın aldığımız şeye istinaden o parayı gönderdiğimizi açıklamada belirtmemiz şart. 

EFT ve havale en çok kullanılan para transferi yöntemleri arasında.
EFT ve havale en çok kullanılan para transferi yöntemleri arasında.
QKimlik Koruma Sigortası
QKimlik Koruma Sigortası

Konunun hukuki boyutu nedir?

Avukat Önder Meydan, hukukta iddia sahibinin iddiasını ispatlamakla mükellef olduğunu belirtiyor. Meydan, “Önemli olan birine borç verdiğimizi iddia etmek değil bunu ispat edebilmek. “Geri talep ettiğiniz rakam HMK.200 (Hukuk Mahkemeleri Kanunu Madde 200, Senetle İspatlama Zorunluluğu) uyarınca ve her yıl güncellenen parasal sınırların üzerindeyse ispatlamalısınız. Diğer bir deyişle, parayı gönderdiğinizi ve bu paranın bir borç olduğunu belirtmelisiniz Bu da banka üzerinden yapılan EFT/havale, işlemlerinde ancak açıklamaya bunun belirtilmesi ile mümkün olur” dedi.

Havale ve EFT dolandırıcılığına dikkat!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bankacılık işlemlerindeki dolandırıcılık olayları ile ilgili olarak EFT ya da havale işlemlerinde paranın hesaba geçtiğini görmeden satış işleminin yapılmamasını gerektiğini söylüyor. Dolandırıcılara karşı esnafın ve satış yapanların dikkatli olması gereltiğini söyleyen Palandöken, EFT/havale işlemleriyle dolandırıcılığın yaygınlaşmış durumda olduğunu, TESK’in konuyla yakından ilgili olduğu ve emniyet ekiplerinin de bu konuda operasyonlarını sürdürdüğünü söylüyor. 

Havale işlemleri internet ve cep şube kullanılarak 7/24 yapılabiliyor.
Havale işlemleri internet ve cep şube kullanılarak 7/24 yapılabiliyor.

EFT ve havale arasındaki fark nedir?

Elektronik Fon Transferi’ni (EFT), paranızı farklı bankalar arasında bir hesaptan diğer hesaba aktarabildiğiniz bir yöntem olarak tanımlayabiliriz. Havale işlemi ise aynı bankanın farklı şubeleri arasında ya da aynı şubedeki farklı hesaplar arasında yaptığınız para transferine deniyor. Yani her iki yöntem de bir hesaptan başka bir hesaba para göndermenizi sağlıyor fakat sadece paranın farklı bir bankaya gönderilip gönderilmemesi açısından farklılık gösteriyor. Havale işlemlerinde, paranız bankanızın hesapları arasında yer değiştiriyor. Bir başka deyişle sizinle aynı bankayı kullanan bir kişiye ya da kuruma, havale işlemiyle hızlı ve kolay bir şekilde para gönderebiliyorsunuz. Alıcının hesap numarası ya da IBAN numarası ile birlikte isim ve soyadı belirtilerek havale işlemi yapılabiliyor. Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor.

QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik ürünümüzle hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.

Kimlik bilgileriniz tüm tehditlere karşı güvence altında!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi