Kimlik ile Ehliyet Birleştirme Nasıl Yapılır?

Kimlik ile Ehliyet Birleştirme Nasıl Yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yenilenen kimlik kartları artık çipli. Bu çip sayesinde eğer gereken birleştirmeyi yaparsanız ehliyet taşımanız gerekmeyecek. Kimlik ve ehliyet, tek kartta buluşabiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) İçişleri Bakanlığı 2017 yılında bir düzenlemeye giderek çipli yeni kimlik kartları kavramını hayatımıza soktu. Nüfus cüzdanlarının yeni T.C. kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenen son tarih 31 Aralık 2023.

Bu yeni çipli kimlik kartları, biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına pek çok farklı imkan sunuyor. Bunlardan biri yeni çipli kimlikler sayesinde artık ehliyet taşımak zorunda olunmaması. Ehliyetinizle kimlik kartınızı birleştirerek en azından iki kartı bire indirebilirsiniz. Peki ehliyet ve kimlik birleştirme nasıl yapılıyor?

Bu birleştirmenin yapılabilmesi için öncelikle her iki kartınızın da yeni çipli kart olması gerekiyor. Eski tip ehliyet ile yeni tip kimliğinizi, ehliyetinizi yenilemeden birleştiremiyorsunuz. Eğer eski tip ehliyetlerden bir tanesini kullanıyorsanız birleştirme işlemi öncesinde istenen belgeleri ibraz ederek ehliyetinizi yenilemelisiniz.  

Yeni kimlik kartı ve ehliyetinizi birleştirmek için yeni çipli sürücü belgesine sahip olmanız gerekiyor.
Yeni kimlik kartı ve ehliyetinizi birleştirmek için yeni çipli sürücü belgesine sahip olmanız gerekiyor.

Adım adım yapılacaklar

Yeni kimlik kartı ve yeni ehliyet belgesine sahip olan kişiler, ehliyetiyle kimlik kartlarını birleştirmek için aşağıdaki adımları takip etmeli.

1- “https://randevu.nvi.gov.tr/” adresine tıklayarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Randevu Al sayfası açılır.

2- T.C. Kimlik Kartına Sürücü Belgesi Ekleme seçeneği tıklanır.

3- Açılan ekranda onaylama tuşuna basılır.

4- Kişisel bilgiler girilir.

5- İl ve ilçe seçilir.

6- Randevu alınan kişinin adı yazılır/seçilir.

7- Randevu yeri ve saati belirlenir.

8- Randevu aldıktan sonra yeni ehliyet ve yeni kimlik kartıyla randevu saatinde seçilen nüfus müdürlüğüne gidilir. Yeni kimlik ve yeni ehliyet yetkiliye verildikten sonra birleştirme işlemi gerçekleştirilmiş kimlik, birkaç gün içinde adrese gönderilir.

Kişi yeni kimlik kartı ve yeni sürücü belgesine sahipse kimlik ile ehliyet birleştirme işlemi için herhangi bir ücret ödemiyor.

Eski ehliyeti olanlar için adım adım birleştirme

Peki, eski ehliyet belgesine ve yeni çipli kimlik kartına sahip olanlar hangi adımları atmalı? Öncelikle bu kişilerin ehliyetini yenilemesi gerekiyor.

1- “https://randevu.nvi.gov.tr/” adresine tıklayarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Randevu Al sayfası açılır.

2- Sayfada yer alan Sürücü Belgesi seçeneğine tıklanır.

3- Çıkan ekran onaylanır.

4- Belirtilen alanlara kişisel bilgiler girilir.

5- Çıkan ekranda il ve ilçe seçilir.

6- Adına randevu alınan kişi seçilir.

7- Randevu saati seçilir.

8- Yeni ehliyet alındıktan sonra kimlik ile birleştirme işlemi için ilk baştaki sıralama izlenerek başvurulabilir.

Çoğu durumda yeni ehliyet alma başvurusu sırasında birleştirme işlemi için de başvuru yapılabiliyor. Bazı durumlarda ise birleştirme işlemi için ek bir randevu almanız istenebilir.

Bu belgeler istenecek

Eski ehliyet ile yeni kimlik birleştirilemediği için öncelikle yeni çipli sürücü belgesi alınması gerekiyor demiştik. Birleştirme işlemi için yine herhangi bir belge gerekmese de yeni sürücü belgesi alabilmek için aşağıdaki belgelere sahip olmak ya da bunları hazırlamak gerekiyor.

- T.C. kimlik kartı

- Sağlık raporu

- Yeni ehliyet kartı için 15 TL’nin ödendiğini gösterir belge. Bu ücret, online olarak ya da bankaya giderek ödenebilir.

- Son 6 ayda çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf

Eğer kimlik ile ehliyetinizi birleştirdiyseniz artık yanınızda ehliyet taşımak zorunda değilsiniz. Ehliyet üzerinde kayıtlı olan bilgiler artık yeni çipli kimlik kartınızda da görülebilecek.

Dikkat edilmesi gerekenler

- Kimlik ile ehliyet birleştirme için ilk şart hem kimlik hem de ehliyetin yeni çipli türde olmasıdır.

- Birleştirme için vatandaştan herhangi bir ücret ya da belge istenmiyor. Ancak iki karttan biri eskiyse yenileme bedeli ödeniyor.

- Yeni ehliyet için istenen sağlık belgesi aile sağlığı merkezlerinden alınabiliyor.

- Yenileme için sunulan biyometrik fotoğrafın, son altı ayda çekilmiş olması gerekiyor.

- Harç bedelinin ödendiğine dair belge başvuran kişinin yanında bulunmalı.

- Başvuru sahibi, yenileme işlemleri sırasında eski ehliyet ya da kimlik cüzdanını yanında bulundurmalı.

Bir Not: Nüfus Genel Müdürlüğü tarafından duyurulan 2023 yılı ehliyet harç ücretlerine göre yeni tip ehliyet değiştirme ücreti 345 TL’den 769 TL’ye yükseltildi. Eski tip ehliyet değiştirme ücreti ise 15 TL’de sabit kaldı.

Yeni kimlik kartlarında cinsiyete dair renk farklılığı yoktur. Tüm kimlikler açık mavi renktedir.
Yeni kimlik kartlarında cinsiyete dair renk farklılığı yoktur. Tüm kimlikler açık mavi renktedir.

Yeni kimlik kartlarının özelliklerini hatırlayalım

Yeni kimlik kartları farklı ve faydalı özelliklere de sahip. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

- Çip özelliği sayesinde kişisel bilgiler gizli tutulur.

- Biyometrik doğrulama imkanı sunar.

- Ehliyet yerine kullanılabileceği gibi -yapılacak düzenlemeyle- pasaport yerine de kullanılabilir.

- Banka ve kredi kartı yerine de kullanılacak. Bu düzenlemenin önümüzdeki birkaç yıl içinde hayata geçmesi hedefleniyor.

- e-devlet ile tam uyumludur. Karttaki çip sayesinde birçok devlet kurumunda kimlik bilgileri sisteme girilerek ve kimlik kartı sahibinin kişisel şifresi kullanılarak işlem yapılabilir.

- Çipli sistem sayesinde sahte kimlik üretebilmek mümkün değil.

KAYNAK

T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü