Bazen dilediğiniz değişimleri bir an önce görmek isteseniz de doğru zamanı ve yeri beklemek zorunda kalırsınız. Eğer herkesi etkileyen bir ikna yeteneğiniz yoksa sakın dertlenmeyin. Çünkü işinize yarayacak 9 psikoloji taktiğini sizin için bir araya getirdik…
1. Heyecanlandırma ve acelecilik
Bunu şöyle bir örnekle açıklayalım: Bir oteli arayıp oda ayırtmayı düşündüğünüzü söylediğiniz zaman sadece bir oda kaldığını ya da sizin haricinizde de aynı odayla ilgilenen birkaç kişinin olduğunu öğrenebilirsiniz. Burada otel görevlisinin amacı, oda bulamama korkusu nedeniyle sizi heyecanlandırıp, acele kararlar verdirmektir. Böylece karşı tarafın istediği yönde hareket etmiş olursunuz. Emlakçıların da aynı taktiği uyguladığını fark edebilirsiniz. Bu taktiği günlük hayatınıza nasıl uyarlayacağınız size kalmış…
2. Biraz özgüvenden kimseye zarar gelmez
Başkalarını etkilemenin ve ikna etmenin en önemli yollarından biri de özgüveninizi, kararlarınızdaki netliği çevrenizdekilere mümkün olduğunca belli etmek. Çünkü insanlar özgüvenli kişilerin kolayca etkisi altına girerler. Yalnız egoist olmakla özgüvenli olmak arasında ince bir çizgi var. Özgüvenli gözükmeye çalışırken bir anda “egoist” damgası yiyebilirsiniz. Aman dikkat…
3. Çoktan aza taktiği
İknanın en bilinen yöntemlerinden biri de çoktan aza taktiği. Yani istediğiniz küçük bir şey dahi olsa önce daha büyüğünü isteyerek başlamalısınız. Mesela ailenizden veya arkadaşınızdan 10 TL borç isteyecekseniz önce 100 sonra da 50 TL’ye ihtiyacınız olduğunu söyleyin. Bisiklete ihtiyacınız varsa önce otomobil isteyin. Böylece bisiklet fikri daha normal geleceği için istediğinizi kolayca elde edebileceksiniz…
4. Çok fazla düşünmeyin, sadece inanın
Elde etmek istedikleriniz üzerine günlerce hatta aylarca düşünmek, insanların olası tepkilerini hesap etmek, kontrol mekanizmasını abartılı şekilde kullanmak hiç de iyi değil. Çünkü bunları yaparak doğallıktan uzaklaşıyorsunuz ve amaçlarınızı çok fazla belli ediyorsunuz. Ayrıca böyle hesaplar yapmak için harcadığınız zaman ve enerjiye de yazık oluyor. Bu nedenle çok fazla düşünmektense inanıp akışına bırakmak her zaman daha iyi.
5. Bukalemun etkisi
İkna etmek istediğiniz kişi gibi davranıp, onun vücut hareketlerini yaparsanız istediklerinizi daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz. “Bukalemun etkisi” olarak bilinen bu taktik, ikna psikolojisi alanında fazlasıyla popüler. Hatta bu taktikle iş mülakatlarında rakiplerinize fark bile atabilirsiniz.
6. Karmaşık kelimeler kullanın
Herkesin bilmediği kavramları, zor kelimeleri kullandığınız zaman aslında bilinçli bir şekilde kendinizi entelektüel kapasite olarak karşınızdakinden daha üstün konumluyorsunuz. Hele bir de ünlü düşünürlerden alıntı yaptığınızda karşı tarafın kendini yetersiz hissetmesine, sizin düşüncelerinize kayıtsız şartsız inanmasına neden oluyorsunuz. Artık konuşmayı dilediğiniz tarafa yönlendirmek ve istediğiniz değişimi yaratmak sizin elinizde…
7. Argümanlarınızı ve isteklerinizi ayrıntılı şekilde açıklayın
Argümanlarınızı ispatlamanın ve istediklerinizi elde etmenin en mantıklı yollarından biri de “çünkü” ile başlayan cümleler kurmak. Yapılan bilimsel araştırmalar “çünkü” kelimesinin yüzde 60 oranında pozitif etki yarattığını ispatlıyor. Açıklama yapmaya gönüllü olmak o kadar etkileyici ki, kimi zaman cümlenin nasıl devam ettiği çok da önemli olmuyor.
8. Daha hızlı konuşun
Yapılan araştırmalara göre iki kişinin olduğu yüz yüze görüşmelerde, kendi fikrinizi ön plana çıkararak karşı tarafı bastırmak için daha hızlı konuşmanız gerekiyor. Bu madde aslında farkında olmadan herkesin uyguladığı ikna taktiklerinden biri.
9. Ödüllendirin
Baktınız her taktiği denemenize rağmen hala istediğinizi elde edemiyorsunuz, neredeyse herkeste işe yarayan yöntemi deneyin. Yani karşı tarafı ödüllendirerek istediklerinizi yapması için onu motive edin. Ama sakın buradan rüşvet anlamını çıkarmayın! “Tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır” diye bir atasözü boşuna yok…