Suçlu hissettirmesine rağmen aslında masum olan 8 yiyecek

Suçlu hissettirmesine rağmen aslında masum olan 8 yiyecek

Yediklerimizin ne kadarı sağlıklı, ne kadarı zararlı artık bu konuda hiç emin olamıyoruz. Düne kadar çok zararlı olduğunu sandığımız bir besinin aslında faydalı olduğunu öğrenebiliyoruz. Siz de bu konuda kafası karışık olanlardansanız, size küçük bir yardımımız olsun: İşte gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz 8 yiyecek.

Patates

Kalsiyum, sodyum, C ve D vitamini kaynağı olan patatesin içindeki lif, sindirim sistemini düzenlerken uzun süreli tokluk sağlıyor. Hal böyle olunca patates, kilo kontrolüne de dolaylı yoldan destek oluyor. Kandaki kolesterol seviyesini düşürürken, içeriğindeki C vitamini de bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kısacası patates, aslında abartılmadığı sürece çok önemli ve tavsiye edilen bir gıda.

Antep Fıstığı

Antep fıstığı zengin bir E vitamini kaynağı olduğu için kalp sağlığında büyük önem taşıyor. Ayrıca, Antep fıstığında bulunan bol miktardaki antioksidanlar, cildi yaşlanmaya karşı da koruyor. Kısaca, avuçla yemediğiniz sürece Antep fıstığı tahmin ettiğinizden daha masum bir yiyecek…

Kakao

Çikolatayla özdeşleştirildiği için ön yargılara kurban giden kakao, aslında çok masum ve önemli bir yiyecek. İçeriğindeki kalsiyum ve potasyumun desteğiyle kemikleri güçlendirerek kardiyovasküler sistemi düzenliyor. Diğer taraftan sinir sistemi sağlığı için çok önemli.

Ketçap

Fast-food kültüründeki değişmez yeri nedeniyle pek çok haklı suçlamaya maruz kalan ketçap, aslında doğal yollarla evinizde yaptığınız takdirde masum bir gıda… Çünkü domateste kanserli hücrelerin üremesini engelleyen likopen bol miktarda bulunuyor. Domates, damarlardaki yağ oksidasyonunu engelleyerek kalp rahatsızlığı riskini de azaltıyor.

Tereyağı

Çeşitli tartışmalara neden olan, kimi zaman uzmanları iki kutba ayıran tereyağı, vücudunuz için çok önemli yağ asitlerinin en temel kaynağı. Bilim dünyasındaki son araştırmalar, tereyağının kardiyovasküler hastalıklarla bir ilgisini olmadığını, aksine sağlığı desteklediğini gösteriyor.

Fıstık Ezmesi

Yer fıstığının, dokulara oksijen taşınması için gerekli olan B6 ve B12 vitaminleri bakımından zengin olduğunu biliyor muydunuz? B6 vitamini, kaslara besin maddelerini taşımaya yardımcı oluyor. Yapılan son araştırmalara göre, fıstık ezmesinde bulunan B3 vitamini ise, Alzheimer riskini ciddi oranda azaltıyor. Fakat uyarmakta yarar var. Ne demişler… “Her şeyin fazlası zarar!”

Beyaz Çikolata

Evet doğru okudunuz, beyaz çikolata aslında masum bir yiyecek. Çünkü beyaz çikolata, vasküler sağlığı koruyan ve hipertansiyonu önleyen linoleik asit açısından zengin bir kaynak. Çikolata, kötü şöhretinin aksine başta hafıza olmak üzere pek çok konuda sağlığı destekliyor. Yeter ki abartmadan tüketin.

Patlamış Mısır

Fareler üzerinde yapılan ve Cell Reports dergisinde yer alan yeni bir araştırmaya göre patlamış mısırdaki karbonhidratlar biyolojik ritminizi kontrol altına aldığı ispatlanan insülinin serbest bırakılmasını sağlıyor. Tarçın ve baharat ilavesiyle patlamış mısırın hem lezzetini hem de faydalarını artırabilirsiniz.Ama tabii ki tuz eklemeden. Artık film izlemek daha keyifli olacak!