Çoğu zaman kronik yorgunluk ve ağrıyla seyreden ve günlük yaşantıyı büyük oranda etkileyen fibromiyaljiye tam olarak neyin sebep olduğu bilinmese de tedavisinde büyük başarı kaydediliyor. Fibromiyaljiye alternatif çözümleri yazımızda bulabilirsiniz.
Fibromiyalji nedir?
Fibromiyalji, genel kas ağrıları ve vücuttaki belli noktalarda kronik ağrı ile seyreden yumuşak doku romatizmasına verilen isim. Fibromiyaljiye yorgunluk, uykusuzluk ve depresyon gibi fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar da eşlik edebiliyor. Toplumun yaklaşık yüzde üçünde bulunan fibyomiyalji erkeklere göre kadınlarda daha sık rastlanıyor ve bu rahatsızlığın tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmiyor ancak genetik ve çevresel etkenlerin fibromiyaljiyi tetiklediği tahmin ediliyor.
Fibromiyaljim olduğunu nasıl anlarım?
Fibromiyalji birçok belirtiyle kendini gösteriyor. Bunların başında kas ve eklem ağrıları gelse de uykusuzluk, yorgunluk, sağlıklı bir uyku süresinde uyunsa bile dinlenmiş hissetmeme, baş ağrısı, depresif ruh hali, kaygı bozuklukları, odaklanma zorluğu / dikkat bozukluğu, alt karın bölgesinde ağrı, kulak çınlaması ve çabuk yorulma gibi belirtiler de fibromiyaljide kendini gösteriyor.
Fibromiyaljide riskli gruplar
Fibromiyalji kadınlarda erkeklerden çok daha fazla görünüyor. Hatta hastaların yüzde 80 ila 90’ı kadınlardan oluşuyor. Genetik yatkınlıkla birlikte ailesinde fibromiyalji öyküsü olanlarda hastalık daha fazla görülüyor. Bunun yanı sıra, lupus veya romatoid gibi romatizmal bir hastalık mecvutsa fibromiyaljiye yakalanma riski artıyor.
Tedavi yöntemleri ne olabilir?
Fibromiyalji tedavisinde hekimlerin kullandığı birçok ilaç bulunuyor. Ağrı kesici ve antidepresanlar bunların başında gelirken tamamlayıcı tıp ya da fizik tedaviden de destek alınabiliyor. Fibromiyalji tedavisinde kullanılan bazı yöntemler şu şekilde:
● Akapunktur
● Meditasyon
● Yoga
● Spor, egzersiz
● Sağlıklı beslenme
● Fizik tedavi
● Ağrı kesiciler
● Antidepresanlar
● Antiepileptik ilaçlar
Fibromiyalji tedavisinde kullanılan destekler
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Dr. Mehmet Portakal, fibromiyalji tedavisinde bütüncül bir bakış açısı geliştirmek gerektiğini söylüyor. Uygulanan tedavinin destekleyicilerle takviye edilmesini yararlı buluyor. Dr. Portakal’a göre bu takviyelerin bazıları şöyle:
● Glutatyon
Bir antioksidan olan glutatyon, hücrelerin enerji santralleri olarak adlandırılan mitokondrilerin sağlıklı bir şekilde çalışması için ihtiyacımız olan moleküllerden biri. Vücudumuza glutatyon sağlamak içinse tükettiğimiz besinler sarımsak, soğan, brokoli, lahana, karnabahar ve şalgam olabilir. Glutatyon oluşumuna yardımcı olan vitaminler ise Folat, B12, B6, E vitamini vb.
● Kenevir yağı, CBD, Cannabidiol
Kenevirde THC ve CBD olarak isimlendirilen iki ana madde bulunuyor. Tıbbi özelliği olan CBD, THC ile birçok benzerliğe sahip olsa da CBD’nin psikoaktif bir yanı bulunmuyor. Yani narkotik bir madde değil, aksine tedavisi olmayan birçok hastalığa umut oluyor.
Çalışmalar, tedavi amacıyla üretilen kenevir yağının bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirdiğini ve kanser hücrelerinin üremesinin ortadan kaldırıldığını ortaya koydu. Kenevir yağı ayrıca, kronik ağrıda ve özellikle sinirlerin işleyişinin bozulmasıyla oluşan nöropatik ağrının şiddetini azaltmada da etkili.
● Nitrik oksit
Serbest radikaller hastalıklarımızın çoğuna neden olur. Serbest radikalin ne olduğuna bakarsak tek başına dolaşan ve eksik elektronu olan atomlara serbest radikal denir. Ancak elektronlar çiftler halinde dolaşmayı severler. Bu yüzden vücudumuzdaki serbest radikaller kendilerine bir elektron daha bulabilmek için tüm vücudumuzu dolaşırlar. Bu dolaşma esnasında da hücreler, proteinler ve DNA zarar görür.
Bilimsel araştırmalar vitamin, mineral ve antioksidan tüketiminin serbest radikal denen vücuda zararlı maddeleri azaltarak yaşlanmayı yavaşlattığını söylüyor. Buradaki altın bileşik ise ‘’nitrik oksit’’. Bu molekül diyabet, kalp hastalıkları, göğüs kanseri veya herhangi bir kanser türü, Parkinson, MS, hafıza kaybı, insülin direnci, iltihaplanmalar, romatizma hastalıkları, sindirim sistemi problemlerinden korunmayı sağlarken bağışıklığı, fiziksel, zihinsel ve cinsel performansı arttırmaya da yardımcı oluyor.
● Gingko Biloba
Uzak doğu kökenli ginkgo biloba beyin, göz, kulak ve back sağlığında önemli bir yere sahip. Dokulardaki oksijen miktarını artırarak kan dolaşımına da önemli ölçüde etki ediyor. Gingko ayrıca zihinsel aktiviteleri de güçlendiriyor. Fibromiyaljide dikkatsizlik, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleriniz varsa gingko biloba tüketilebilir.
● Ginseng
Konsantrasyon, hafıza, fiziksel dayanıklılık ve verimliliğe yardımcı olan ginseng, depresyon, anksiyete ve kronik yorgunluğun giderilmesine de yardımcı oluyor. Fibromiyalji sendromlarından cinsel isteksizliğe de iyi geldiği söylenen ginseng, fibromiyaljili kişilerde tedavi yöntemi olarak kullanılabiliyor.